Şişli için ne gibi sosyal ve kültürel etkinlikler yapabiliriz?

Tüm Şişlili dostlarıma, selam ve sevgilerimle, bugünkü köşe yazıma başlıyorum.

Avrupa Konseyi ve Parlamentosu'nun bulunduğu Strasbourg Belediyesi'nin nüfusu 280 bin kişi, 2019 belediye bütçesi ise 530 milyon Euro. Yani 4 milyar TL.

Şişli'nin gece nüfusu 280 bin, gündüz nüfusu takribi 3 milyon kişi. 2019 yılı belediye bütçesi ise 670 milyon TL. 96 milyon Euro. Bu nüfusları aynı olan iki şehri niye mukayese ettim diye sorarsanız? Sizlere şöyle cevap verebilirim:

Metropolitan şehirlerde bulunan ilçe belediyeleri ile müstakil ilçe belediyeleri arasındaki altyapı, üst yapı, sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık yatırımları arasında büyük kaynak ve yatırım farklılıkları var.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin, metropol ilçe belediyelerinin henüz tamamlanamamış alt yapı ve üst yapı ve kaynak sorunları var iken; Paris gibi bir metropolün 19 adet arondisman diye tabir edilen ilçe belediyelerinin bütün altyapı sorunları bitmiş, vatandaşlarına sadece sosyal, kültürel ve sağlık hizmetleri veriyorlar.

Şişli ve Strasbourg belediyelerini mukayese ettiğimiz zaman, bütçe ve kaynak farkının ne kadar büyük olduğunu görüyoruz.

Bu durumda; birazdan aşağıdaki paragraflarda yapılması gerekli işleri ve yatırımları yapabilmek için, İller Bankası, emlâk ve çöp vergileri, reklam ve ruhsat harçları, haricinde yeni kaynakların yaratılması kaçınılmazdır. Bunların başında; imar rantları gelmektedir.

İnşaat ruhsatı haricinde mutlaka elde edilen rantlardan ivazlı veya ivazsız bağışlar alınmalıdır.

SOSYAL ve KÜLTÜREL PROJELER

Gelirlerini muhtelif kaynaklarla artıran ve senelerden beri eksikliğini hissettiğimiz projeleri, İBB'nin destek ve katkılarıyla da Şişli Belediyesi başarabilir ve başarmalıdır da.

Bu yatırımları şöyle sıralıyabiliriz:

Şişli Belediyesi Kütüphanesi, Dijital ve klasik, görme engellilere sesli sunum. Şişli Müzesi, Şişli Belediyesi 5 bin kişilik yüzme havuzlu kapalı Spor Kompleksi, Mevcut ilk ve orta dereceli okulların renovasyonu, Şişli İlçesi'nde ikâmet eden 1000 üniversite öğrencisine burs imkânı, Şişli İlçesi'nde ikâmet eden, gerçek anlamda yalnız ve ihtiyaç sahibi 65 yaş üstü yaşlılarımıza aylık maddi katkı, İlçe sınırları içinde, tespit edilen ihtiyaç sahiplerinin, sabah, öğlen ve akşam yemeklerini yiyebilecekleri 3 adet ''Aşevi''. İhtiyaç sahipleri Muhtarlıklar marifetiyle tespit edilebilir, buradan ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileri de faydalanabilir, ŞİŞLİ DESTEK KART gibi. Çalışan kadınlarımızın; 6 yaş altı çocuklarını bırakabilecekleri, farklı noktalarda kurulacak ŞİŞLİ KREŞLERİ, Paşa, Yayla, Halide Edip Adıvar, Kuştepe ve İzzet Paşa Mahallelerinde, Şişli Semt Çamaşırhanelerinin kurulması, Şişli Belediyesi Halk Eczaneleri, gibi sosyal, kültürel, sağlık ve sportif etkinliklere gerçekten ihtiyaç vardır.

Bir sonraki köşe yazımda, diğer etkinlikleri yazmaya devam edeceğim kıymetli Şişlili dostlarım...

Görüşünceye kadar, lütfen Covid19'dan maske takarak ve mesafenizi muhafaza ederek kendinizi koruyunuz!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.