Bütün Şişlili dostlarıma selam ve sevgiler

Malûm son günlerin gündemdeki en önemli konusu Ayasofya yani Azize Sofia. M.S.537 yılında, Ortodoks mezhebinin Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapımı bitip ibadete açılan bir kilise.

Daha henüz İslamiyet yok. İstanbul'un 1453 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden sonra, yeni farklı minareler yapılarak camiye çevrilmiş. 1.Dünya Savaşı sonrası 1923 yılına kadar işgal kuvvetleri tarafından tekrar kilise olarak kullanılmış.

29 Ekim 1923 tarihinden itibaren, 1934 yılına kadar cami olarak kullanılmış, daha sonra da Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştür. Ayasofya'nın bir kısmı ise cami olarak kullanılmaya devam etmiştir.

Son olarak Danıştay'ın vermiş olduğu kararla 24 Temmuz 2020 tarihinde, müze vasfını kaybedip Cuma namazıyla birlikte ibadete açılmıştır.

Görüldüğü kadarıyla, bu karar siyasi bir karardır. Zira, dünyada en çok camiye sahip, ülkesi Türkiye'dir. Rivayetler muhtelif, 80 bin den 100 bin camiye kadar olduğu söylenmektedir.

Cumhurbaşkanının bir yıl önce söylediği gibi, Cuma günleri bile Sultanahmet Camii dolmamaktadır.

Ayasofya kilise olarak yapılmış, kıblesi yanlıştır. Kubbe ve tüm duvarlarında; Hz. İsa, Hz. Meryem, melekler ve papazların gravür ve freskleri vardır. Bütün bunları kapatıp kamufle etseniz bile bu kilisenin ruhunda ve hafızasında Ortodoksluk vardır.

Aynı durum Balkanlarda Osmanlı'nın inşa ettiği camilerin de kiliseye dönüştürüldüğünde aynı ruh ve hafıza devreye girmiyor mu?

Bir kiliseyle bir caminin mimari fonksiyonları ve ibadet şekilleri o kadar farklı ki. Neyse, söylenecek çök şey var ama şimdilik burada duralım.

ŞİŞLİ’DE KÜLTÜREL ve SOSYAL PROJELER

Son köşe yazımda Şişli'nin sosyal ve kültürel projelerinden ve gelirlerini nasıl arttırabileceğiyle ilgili düşüncelerimi aktarmaya çalışmıştım.

Sosyal belediyecilik anlamında, çalışan kadınlarımızın, 6 yaş altı çocuklarını bırakabilecekleri mahalle kreşleri faydalı olacaktır.

Şişli Belediyesi sağlık stratejileri kapsamında; Şişli'de ikamet eden herkese ''Şişli Sağlık Kartı'' verilerek, ücretsiz olarak acil sağlık hizmetleri, engelli dostlarımıza fizik tedavi üniteleri, hidroterapi havuzları hizmeti, ağız ve diş sağlığı merkezi, KBB, oftalmoloji, çocuk hastalıkları, dermatoloji, üroloji, kadın hastalıkları, laboratuvar, görüntüleme ve MRI gibi medikal hizmetlerin verildiği ŞİŞLİ Medikal Polikliniği tesis edilmelidir.

Ambulans sayısının arttırılarak, yürüme ve zihinsel engelliler, yaşlı dostlarımız diyaliz ihtiyacı olanlara ilgili ''Alo Ambulans Hattı'' kurulmalıdır. Bununla birlikte; ''Şişli Halk Eczanesi'' de insanımıza fayda sağlayacaktır.

Paşa, Yayla, Halide Edip Adıvar, Kuştepe, Feriköy ve İzzet Paşa Mahallelerinde ''Semt Çamaşırhaneleri' kurulması, dar gelirli vatandaşlarımıza biraz nefes aldıracaktır.

Bayram sonrası görüşmek üzere, Sevgili Şişlili dostlarımızın ''Kurban Bayramı''nı en içten ve samimi duygularla kutluyorum.

Selâm ve sevgilerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.