ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

İkinci elde ve yeni araçlarda Yenimahalle Oto ekspertizBağlantı işlemi yaptıktan sonraki işlemlerin başında Zorunlu trafik sigortası geliyor.

İkinci elde ve yeni araçlarda Yenimahalle Oto ekspertiz işlemi yaptıktan sonraki işlemlerin başında Zorunlu trafik sigortası geliyor.Motorlu bir araçla kazaya sebep olunması halinde, karşı tarafın yasalara  göre kusuru yoksa, kazaya neden olan aracın sahibinin trafik sigortası poliçede belirtilen limitler dahilinde karşı tarafın maddi ve bedeni hasarlarını karşılar. Bu zararların karşılanması için yapılan ve yapılması devlet tarafından zorunlu olan sigortaya trafik sigortası denir.

Trafik Sigortası Neden Zorunludur?

Devletin trafik sigortasını zorunlu kılmasının sebebi; Herhangi bir kazayla karşılaşan ve kaza da kusursuz olan kişilerin maddi ya da bedeni hasarlarının karşılanmasını sağlamaktır. Trafik sigortasında böyle bir zorunluluğun olması aslında devletin sosyal devlet ilkesini yerine getirdiğini gösterir.

Karayolları trafik yasasına göre, motorlu araç kullanırken, birinin ölümüne, sakatlanmasına, yaralanmasına veya  aracının maddi bir zarar görmesine neden olan kişiler bu davranışından dolayı yasal olarak sorumlu tutulurlar. Trafik sigortası bu sorumluluğu güvence altına almak içindir.

Trafik Sigortasının Yaptırılmaması Halinde Ne Olur?

Maalesef zorunlu olmasına rağmen hala trafikte ki araçların bir çoğunun trafik sigortası yoktur. Halbuki trafik sigortasının olmaması büyük yaptırımları da beraberinde getiriyor. Trafik sigortasının olmaması trafik kuralı ihlalidir. Bu nedenle yapılan trafik kontrollerinde sigorta yoksa para cezası alabilirsiniz ve aracınız bağlanabilir. Zorunlu trafik sigortasının olup olmadığını artık polisler sistemden görseler bile sistemin çalışmadığı veya internetin olmadığı yerlerde poliçe yapılmış olsa bile o anda gösterilmiyorsa ceza sebebidir.

Trafik sigortası aracınızı muayaneye götürürken de size sorulacaktır. Ancak insanların sorumsuzlukları o kadar fazla ki, araçlarını muayeneye bile götürmüyorlar.

Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Teminatları Sunar?

Trafik sigortasının sağladığı teminatlar ve uyguladığı tazminatları  her sene Hazine Müsteşarlığı belirlenmekte ve duyurmaktadır. Sigorta poliçesi karşılığnda talep edilecek olan limitler ise sigorta şirketleri tarafından belirlenir.

Trafik Sigortasının Teminatları:

1- MADDİ HASARLAR ARAÇ BAŞINA

2- MADDİ HASARLAR KAZA BAŞINA

3- KİŞİ BAŞINA SAKATLANMA VE ÖLÜM

4- KİŞİ BAŞINA TEDAVİ GİDERLERİ

5- KAZA BAŞINA SAKATLANMA VE ÖLÜM

6- KAZA BAŞINA TEDAVİ GİDERLERİ

Sigorta şirketleri, trafik sigortasını hesaplarken sigorta yapılacak kişininTC kimlik numarası ve ruhsat bilgilerini istemektedir.

Trafik sigortasının primi yüksek olduğu için bazı insalar yaptırmaktan kaçınıyor. Bununla beraber bazı insanlarda trafik sigortasının karşıladığı teminatları bilmeden sadece zorunlu olduğu için yaptırıyor. Oysa ki, trafik sigortasını yaptıran kişilerin sorumluluklarını bilmeleri kendileri için iyi olur. Sigortalı olma bilinciyle davranmak ve ihtiyaç olması halinde sigorta yaptırdığı şirketle sorun yaşamamak adına trafik sigortasından doğan yasal sorumluluklarını bilmelidir.

Karayolları trafik kanununa göre, trafik kazası olması halinde aşağıdaki kişilerin yasal sorumlulukları mevcuttur.

Kazaya sebep olan aracın sahibi
Araç eğer kiralanmışsa aracı kiralayan kişi
Araç rehin alınmışsa, rehin alan kişi

Başta da belirttiğimiz gibi bu kişiler, oluşan kazada kusur sahibi iseler yasal sorumlulukları vardır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.