Yeni Nesil Girişim E-ticaret

Yeni Nesil Girişim E-ticaret

E-ticaret günümüzdeki en yaygın iş konseptlerinden biridir.

E-ticaret günümüzdeki en yaygın iş konseptlerinden biridir. İnternet üzerinden ürün ve hizmetlerin bir araya getirilerek, müşterilere sunum ve satışı olarak adlandırabileceğimiz bu iş konsepti, Global dünyada da en çok rağbet gören işler arasındadır.

E-Ticaret Nedir?

1995 yılı itibariyle dünyada başlayan ve 1997 yılına doğru ülkemizde başlayan E-Ticaret yani internet üzerinden ürün ve hizmetlerin satışı, günümüzde dünyada ve Türkiye’de iyi yerlere gelmiştir.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki E-Ticaret Pazar payının dünya genelinin %3.5’i yani yaklaşık 1 milyar 75 milyon TL’lik bir dilime sahip olduğu istatistiklerde yer almaktadır. Büyük bir iş hacmine sahip E-Ticaret sektörü, kendi içerisinde 4 ayrı dala ayrılmaktadır.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

  • Şirketler Arası (B2B – Business to Business ) E-Ticaret
  • Şirket-Tüketici (B2C – Business toCustomer ) E-Ticaret
  • Şirket-Kamu İdaresi Arası E-Ticaret
  • Tüketici-Kamu İdaresi Arası E-Ticaret

Ülkemizde en çok hacmi ilk sırada B2C sonrasında ise B2B e-ticaret modelleri sağlamaktadır. İki sistem aslında birbirleriyle bağlantılıdır. Çünkü B2B yani firmalar arası e-ticaret konseptine dahil olan girişimciler aynı zamanda internet üzerinden satış da yaptıkları için B2C konseptE-Ticaret’e de dahil olmaktadırlar.

E-Ticaret’in Avantajları Nelerdir?

Satıcı ve Alıcı tarafı olarak ik ana başlık altında incelemek daha doğru olacaktır.

  • Alıcı ( Müşteri )
    1. Müşterinin hızlı bir şekilde alışveriş yapmasını sağlayarak, zamandan tasarruf ettirir. Bir AVM’de saatlerce bir t-shirt’ü ararken, moda üzerine bir e-ticaret sitesinde birkaç filtrelemeye tıklayarak veya marka ismini aratarak kolaylıkla satın alabilirsiniz.
    2. Mağazalarda ürünlerin sadece görüntüsü ve etiket bilgileri bulunur. Takdir edilmelidirki çok ürün çeşidi olan bir mağazada satış temsilcileri her ürünün detaylı bilgisini size aktaramazlar. Ancak bir e-ticaret sitesinde ürünün distrübütör veya üretici firma tarafından sağlanmış olan ürün içeriğini, ürün detay sayfasında fazlasıyal bulabilirsiniz.
    3. Örneğin dijital bir kol saatini baz alalım. Aynı saati birkaç farklı sitede dolaşarak fiyat araştırmasını birkaç dakika içerisinde yapabilirsiniz. Aynı zamanda E-Ticaret sitelerinde bulunan benzer ürünler, incelediğiniz ürünün hemen altında gözükerek size alternatif fikirler sunar.
    4. Mağazadan bir ürünü almak istediğinizde, aynı ürünü kullanan kişilere sorma imkânımız yoktur. Ancak çok spesifik bir ürün çevremizde denk gelirse sorma imkânımız olabilir o da satın alma sırasında değil. E-Ticaret ile yapılan alışverişlerde ürünü incelerken hemen altında daha önce ürünü satın alan diğer kullanıcıların yorumlarına göz atabilirsiniz.
    5. Mağaza ve depo giderleri olmadan yapılabilen E-Ticaret ürünlerin ürünlerin daha uygun fiyatlarla satılmasına olanak sağlar.
    6. En önemlisi 7 gün 24  saat alışveriş yapabilirsiniz.

 

  • Satıcı Tarafındaki E-Ticaret Avantajları
    1. 7/24 açık olan ve geniş bir müşteri potansiyeline sahip internet kullanıcılarına ulaşım imkânı sağlar.
    2. Ürünler hakkında müşterilerine detaylı bilgiler iletmesini sağlar.
    3. Alışveriş süresini hızlandırarak, personel giderleri ve zamandan tasarruf etmeyi sağlar.
    4. Ürün stoklama zorunluluğu olmadığı için birçok kategoride binlerce ürünü satma fırsatı verir.
    5. İletişim maliyetlerini azaltır. Örneğin bir broşür dağıtımı maliyeti İstanbul genelinde 25-50.000TL maliyeti bulmaktadır. Bu maliyetlerin çok daha altında dijital pazarlama stratejileriyle daha fazla kitleye ulaşmak mümkündür.
    6. Fiziksel mağaza açma maliyetlerinin kat ve kat altında kurulum ücretlendirmesine sahiptir.
    7. Marka değerinizin hızlı bir şekilde artmasına imkân tanır.

E-Ticaret’in burada yazmadığımız daha başka bir çok avantajı vardır. E-Ticaret normalden biraz daha farklı bir iş konsepti olduğundan, başlamadan önce iyi değerlendirilmeli ve mutlaka bu alanda IBS Türkiye gibi alanında uzman eğitmenleri olan bir kurumdan sertifikasyon alınması faydalı olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.