
Tehlikeli Benlerin Takibinde Bilgisayarlı Dermatoskopi
Benler melanosit ismi verilen ve deriye renk veren hücrelerin oluşturduğu deri değişiklikleridir. İnsan vücudunda çok sayıda ben görülebilir.
Doç. Dr. Emel Erdal - Mesa Hastanesi Dermatoloji Bölümü (Dijital Dermatoskopi, Videodermatoskopi)
Benlerin takibi gerekli midir?
Benler melanosit ismi verilen ve deriye renk veren hücrelerin oluşturduğu deri değişiklikleridir. İnsan vücudunda çok sayıda ben görülebilir. Bu benlerin bazıları doğuştan vardırlar, bazıları ise güneşe maruz kalınması sonucu sonradan oluşurlar. Benler; kahverengi, siyah ya da nadiren koyu mavi renkte olabilirler. Her koyu renk değişikliği ya da kabarıklık ben değildir. Deride var olan değişikliğin, ben olup olmadığı konusunda dermatoloğunuz size yardımcı olacaktır. Doğuştan gelen benlerde daha fazla risk olmakla birlikte benlerin bazıları kanser riski taşıyabilir. Bu nedenle, tehlikeli benlerin takibi son derece önemlidir.
Benlerin çıkarılması zararlı mıdır?
Halk arasında benlere bıçak değdiği zaman kötüye dönüşebilecekleri hakkında yanlış bir kanı vardır. Oysa tam tersi tehlike taşıyan benlerin cerrahi olarak çıkarılmaması durumunda yaşamı tehdit eden " melanom" isimli bir deri kanserine dönüşüm riskleri vardır. Melanom, tüm dünyada hızla artmakta olan kötü seyirli bir kanser tipidir. Bu nedenle, tehlikeli benlerin tespiti ve çıkarılması kişinin hayatını kurtarabilir.
Kansere dönüşüm belirtileri nelerdir?
Simetrik olmayan ve düzensiz sınırlı benler ani değişiklikler gösterirse hastanın vakit geçirmeden bir dermatoloğa başvurması gerekir. Ani değişiklikler, hızlı büyüme, şekil değiştirme ve kanama şeklinde kendini gösterebilir.
Kimler risk altındadır?
Çok sayıda beni olan (50’den fazla), çocukluk döneminde ağır güneş yanıkları geçirenler, ailesinde melanom olanlar ile açık ten renkli ve renkli gözlü kişilerde benlerin kansere dönüşüm riski daha fazladır. Bu özelliklere sahip bireylerin üç ayda bir dermatoskopik muayeneden geçirilmeleri gereklidir.
Tehlikeli benler nasıl tespit edilir?
Dermatoskopik muayene benin içindeki yapıları büyütülerek görülmesini sağlayan "dermatoskop" isimli el cihazı aracılığıyla yapılır. Bu muayeneden sonra dermatoloğun şüpheli bulduğu benler cerrahi olarak çıkarılır ve patolojik inceleme yapılır. fiüphe uyandırmayan benler ise düzenli aralıklarla kontrol edilmeye devam edilir.
Halk arasında Bilgisayarlı Dermatoskopi Olarak Bilinen Videodermatoskopi (Dijital dermatoskopi) nedir?
Son yıllarda dermatoskopik muayene el aletleri yerine benin içindeki ayrıntılı yapının resimlerinin görüntülenip saklanabildiği bilgisayar aracılı videokameralarla aracılığı ile yapılmaya başlanılmıştır. Bu inceleme yönteminde, kişinin vücudundaki benlerin yerleri işaretlendikten sonra büyütme özelliği olan kamera ile alınan görüntüler bilgisayara kayıt edilir. Görüntülerin saklanabilmesi düzenli olarak kontrole gelen hastalarda sonraki muayenelerde zaman içinde bende oluşan değişikliklerin takip edilebilmesini sağlar. Bu görüntüler üzerinde matematiksel bir hesaplama yapılabilir ve bazı risk kriterlerinden faydalanılarak benlerin tehlikeli olup olmadığı konusunda karara varılabilir. Riskli görülen benlerin cerrahi olarak çıkarılması az riskli olanların ise düzenli aralıklarla takibi önerilir. Unutulmamalıdır ki dermatoskopi özellikle çok sayıda beni olan kişilerin takibinde kullanılır ve asla patolojik incelemenin (doku incelemesi) yerini tutacak bir tanı yöntemi değildir. Benin, kanser riski taşıyıp taşımadığı kesin olarak cerrahi çıkarım sonucu patolojik inceleme ile kesinleştirilebilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.