Müzik Sektörü ve Küreselleşme

Müzik Sektörü ve Küreselleşme

Teknolojik gelişmelerin çok hızlı bir şekilde seyrettiği çağımızda, hemen her alanda dur durak bilmeyen bir ilerleme mevcut.

Teknolojik gelişmelerin çok hızlı bir şekilde seyrettiği çağımızda, hemen her alanda dur durak bilmeyen bir ilerleme mevcut. Bu ilerlemeler hayatımızın her alanına nüfuz ediyor. Bunların başında da müzik geliyor. En önemli sanat kollarından biri olan müzik modernleşmeyle birlikte her insana dokunma, her yere ulaşma gücünü daha da artırdı. Hayatımızı kolaylaştıran ve insanlığa bilmediği kapılar aralayan internet müzik sektörüne de büyük gelişmeler getirdi.

Dünyanın öteki ucundaki bir sanatçıyı dinleme ve onun müziğini keşfetme olanağını sağlamasının dışında hem eserlere daha çabuk ulaşma hem de daha rahat bir arşiv imkânı tanımakta. Günümüz sanatçıları dünyanın neresinde olursa olsun, şarkılarını istedikleri sosyal medya platformlarında paylaşarak ya da video oynatan sitelere ekleyerek fark edilme olasılığını artırıyor ve tabiri caizse “Ben Buradayım” diyerek sanatını daha geniş kitlelere duyurmaya çalışıyor. Dinleyiciler ise plak, kaset ve cd sonrasında megabytelara sığdırılan, veriye dönüştürülen mp3 formatına ayak uydurdular.

Playlist indirmek hem kolay hem de daha konforlu mp3 indir artık dinleyiciler için daha eğlenceli bir hale geliyor. Elbette bu gelişmelerin pozitif özellikleri yanında negatif yönleri de oluyor.

Gelirlerini sponsorluk anlaşmalarıyla sağlayan ve albümlerini satış amacının dışında konser tanıtımları ve canlı performanslar için bir araç olarak kullanmaya başlayan şarkıcılar sanattan uzaklaşan eserler ortaya koyuyorlar gelen Yeni çıkan albümleriyle sanatını git gide perçinleyen ve duruşunu bir an olsun bozmayan sanatçılar daima müzik sektöründe varlar, besteleri ve katkıları tartışılmaz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.