Lazer ile Fissür Tedavisi

Lazer ile Fissür Tedavisi

Halk arasında makat çatlağı ve mayasıl olarak bilinen fissür, anal bölgede ilk başlarda ufak yırtıklarla şikayetler oluşmaya başlar.Makat bölgede en çok görülen hastalıkların başında gelmektedir.

Halk arasında makat çatlağı ve mayasıl olarak bilinen fissür, anal bölgede ilk başlarda ufak yırtıklarla şikayetler oluşmaya başlar.Makat bölgede en çok görülen hastalıkların başında gelmektedir. Başlama evresinde anüs etrafında çatlak ve yırtıkların oluşmasıdır. Bu rahatsızlık her yaşta görülebilen ve genelde 30-40 yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Kadın ve erkek oranda herhangi bir fark yoktur. Ancak kadınlarda daha çok gebelik ve doğum sırasında ortaya çıkmaktadır. Bazen var olan şikayetler bu dönemde şiddetlenir ve ilerleme gösterir. Genelde fissür erkek ve kadınlarda kuyruk sokumu tarafında olmaktadır.

Fissür oluşumunda en önemli faktör kabızlıktır. Anal kanalda dışkılama sırasında zorlanmaya bağlı  oluşur. Makat bölgesinde oluşan travmalar sonucunda genellikle o bölgede fissür görülür. Bağırsak enfeksiyonları, şiddetli çıkan ishal ve ya Ülseratif kolit gibi hastalıklarda makat çatlağı  oluşumunasebep olmaktadır.Bazı ailelerde daha fazla görülmekte bunun nedeni ise kabızlığın o ailede daha çok görülmesinden  ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır.

Makat bölgesinde çatlak oluşumu şiddetli ağrı ya  da kaslarda spazm ve kan dolaşımın bozukluğuna  yol açmaktadır. Bu durumda yara iyileşmesini durdurmakta.Bundan dolayı erken müdahale edilen fissürlerde genellikle kendi kendine iyileşme olur .İyileşmeyen fissürlerdeilerleme  oluşur ve başka hastalıkları da yanında getirir.Fissür şişkinlik, ödem ve sert bir cisim gibi cilt altı dokusunda işe karşımıza çıkmaktadır.Bu  sert dokular hemoroid memesi ile karıştırılmamalıdır. Anal Fissür ilerledikçe sertleşir  ve derinleşir.Zamanla apse ve fistüllere yol açabilir.

Genellikle hastalar hemoroid olduğunu zannedip doktora başvururlar. Makat çatlağında başlıca şikayet ağrıdır.Özellikle dışkılama sonrasında şiddetlenir.Bu ağrı, kesici, yırtıcı ve cam kesiği gibi yanıcı olabilir.Dışkılamayla birlikte başlayan ağrı 3 veya 4 saate kadar sürebilir ve sonra hafifler.Bütün gün ağrının devam ettiğini belirten hastalarda da oldukça karşılaştık.Makatta yanma açıkta kalınan sinir uçlarından kaynaklanır.Erken dönemlerde fark edilir.

Bir diğer  belirti  makat bölgesinde kanama olmasıdır. Ağrılı kanamaların sık nedenler makat çatlağı olmaktadır. Genelde kanamalar parlak,damla şeklinde ve peçeteye çizgi şeklinde bulaşır.Çok sık kanama beklentisi yoktur. Dışkılama sırasında anal  bölgenin genişlemesiyle ve fissürün yeniden yırtılmasıyla kanamlar olur.

Dışkılama sırasında oluşan zorlanmalar, kas spazmı nedeniyle kasların gevşeyememesine bağlıdır. Buda kabızlığın giderek artmasına yol açmaktadır.Bu bir döngüdür.Kabızlığın artmasıyla çıkmakta zorlanan dışkı makat bölgesinin tahriş eder ve o bölgede  ki yırtığın derinlemesine neden olur.Dışkılama geciktirildiğinde karında şişliğe ve gaz problemine neden olur.Bazı hastalarda idrarda yanma, ağrı gibi  durumlarda görülebilir.Uzun süre tedavisi yapılmadığı zamanlarda makatta darlık gelişebilir.

Anal fissür tanısı koymak oldukça kolaydır. Bu konuda uzman olan hekim hastanın şikayetlerini dinlerken bile hastaya ön tanıyı koyabilir.Şikayetleri dinledikten sonra muayeneye geçilir.Kalçalar nazikçe açılır  o sırada fissür  kendini gösterir.Herhangi bir şüphe varsa rectaltuse veya anoskopi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.

Günümüzde makat çatlağı birçok hastalık ile karıştırılmaktadır. İç ve dış hemoroid, kıl dönmesi ve fistül gibi hastalıklar ile genelde karıştırılmaktadır. Bunun net tanısını koyabilmek için proktoloji uzmanına muayene olunmalı ve tedavisi başlanmalıdır.Lazer ile fissür tedavi edilmektedir. Hastalara olukça avantaj sunmaktadır.

Ameliyatsız Fissür Tedavi Avantajları

-İşlem sırasında hastaya narkoz verilmez. Müdahale lokal anesteziyle yapılmaktadır. Hasta anestezin bütün yan etkilerinden kurtulmuş olur.

-Müdahale yaklaşık olarak  5dakika kadar kısa  sürmektedir. Sonrasında hasta özel odasına alınarak, 30 dakika gözlem altında tutulur sonrasında tabucu edilir.Hasta yürüyerek evine veya işine dönebilir.

- Hasta aynı gün hem muayane  olur ve isterse aynı gün içerisinde müdahalesi yapılır.

-İşlem sonrası fissürün bütün etkileri,makatta kanama, makatta ağrı, dışkılama güçlüğü azalır ve iyileşme süresi boyunca da azalarak kaybolur.

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum