
İlk önce 'Beyaz Türkler' Malezyalılaştı!
Türk medyasıda hararetli bir şekilde 'Mahalle baskısı Türkiye'yi Malezyalılaştıracak mı?' tartışması yapılıyor. Ancak sokakta durum farklı. 'Mahalleliler' bilindik eski usule devam ederken, Beyaz Türkler hızla Malezyalılaşıyor!
Lüks Alışveriş Merkezlerinde ve lüks semtlerde satılmaya başlanan Daily Fresh Foods (Malezya Mısırı) kısa sürede Beyaz Türklerin danak alışkanlığını değiştirdi.
Beyaz Türklerin Türkiye'nin Malezyalılaşmasından korktuğunun tartışıldığı şu günlerde, 'Beyaz Türk' olarak tanımlanan kesim, bardağı 5 YTL'ye satılan mısırlar için alışveriş merkezlerinde kuyruğa giriyor. Diğer yandan 'Türkiye'yi Malezyalılaştıracağı' ileri sürülen 'Mahalle halkı' ise tanesi 1 YTL'ye satılan haşlanmış mısıra talim ediyor!..
Türk medyası gözünü Malezya"ya dikti günlerdir. Gazeteler gözde yazarlarını, fotoğrafçılarını, sosyolojik tahlil amacıyla Güneydoğu Asya"nın tropikal topraklarına uğurladı. “Malezya olacak mıyız” araştırması tüm hızıyla süredursun, Türkiye"den birileri çoktan bu ülkeyi keşfetti bile. Oralara gittiler, anlaşmalar yaptılar, standlar açtılar ve Türkiye"yi “Malezyalaştırma Hareketini” alışveriş merkezlerinden başlattılar. Fakat siyasal İslam üzerinden değil, bardakta mısır üzerinden. Bardakta mısır, koçanını kemirmek suretiyle işkenceye dönüşen mısır yeme ayininin cefasından kurtarıyor, geriye sefası kalıyor. İşte doğudan yükselen mısırın öyküsü…
Bu da 'Mahallelinin' Türk usulü mısır kuyruğu!
Mehmet Danış yeni bir iş kurmak maksadıyla temmuz 2005"te Dubai"ye gidiyor. Tesadüfen bir alışveriş merkezinde bardakta mısırla tanışıyor. “Başta anlamadım ne olduğunu, tadına baktım ve o anda şimşek çaktı. Türkiye"ye getirmeye karar verdim. Malezya"daki Daily Fresh Foods şirketinin yetkilileriyle görüştük. Türkiye"ye gelip, pazarı incelediler ve buradaki potansiyeli fark ettiler. Mısır Türk insanının damak tadına çok uygun.
Danış kasım 2005"te “TAZE MISIR” adıyla şirketini kuruyor ve nisan 2006"da faaliyete geçiyor. İlk olarak Capitol, Tepe Nautilus ve Zeytinburnu Olivium"da stant açıyorlar. İnsanlar tanıdıkça, stantların önünde uzun kuyruklar oluştu.
Muhafazakar taneler…
Kesilmemiş tane mısır sadece Malezya"da üretiliyor. Malezya"daki teknolojiyle taneler bütün bütün sökülüyor; suyunu, vitaminini muhafaza ediyor. Böyle bir üretimi Türkiye"de yapmak mümkün değil. Zaten Türkiye"de yetişen mısırla talebi karşılamak pek mümkün değil.Taze Mısır 2006 yılı sonunda yaklaşık 10 alışveriş merkezinde stand kurmuştu. Bu sayı 80"e dayanmış. Bardakta mısır standları, Capitol, Carousel, Galeria, Kanyon, Metrocity, Tepe Nautilus gibi alışveriş merkezlerinde Marmaris Bodrum gibi tatil bölgelerine; kuzeyde Samsun, güneyde Mersin, doğuda Diyarbakır"a; hasılı Türkiye"nin dört bir yanına dağılmış durumda.
Bardakta mısır için uzun kuyruklar oluşuyor, 20 dakikadan fazla sıra beklendiği oluyor. Türklerin mısır sevdası girişimcilerin dikkatini çekiyor. Malezya"daki üretici firmalarla iletişime geçip piyasaya yayılıyorlar.
Merkezde yoğun rekabet
Şu an yaklaşık 4-5 firma bu işe girişmiş durumda. Bunlardan biride Mısırcım firması. Firmanın sahibi Özgür Özbinar, 2006da çalışmalara başlamış, altı ay öncede faaliyete geçmişler. Ankara, İzmir, İzmit, başta olmak üzere 11 bölgede standları var. Ve yıl sonuna dek bu sayıyı 2"ye katlamayı planlıyorlar. Özbinar günde ortamla 250-300 bardak mısır sattıklarını söylüyor. Bardakların fiyatı küçük: 2,5, orta:3,5 büyük: 5 YTL. Nelson"s firması da ağustosta işe başladı. Beş yıl içinde 300 noktada stand açmayı planlıyorlar. Bardakta mısır hem Türklerin damak tadına heyecan kattı, hem de yeni bir iş alanı açmış oldu. Tabi karlı bir sektör olması, rekabetinde yoğun yaşanmasına yol açıyor. Kimi firma sahipleri alışveriş merkezlerini tek firmaya izin vermekle eleştiriyor, kimleri de, rakiplerini alışveriş merkezi yöneticilerine rüşvet teklif etmekle suçluyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.