Aşılı Ceviz Fidanı Nasıl Üretilir?

Aşılı Ceviz Fidanı Nasıl Üretilir?

Ceviz ağacı meyve veren ağaçlar içinde en büyük ve en uzun ömürlü ağaçlar arasında yer alır.

Ceviz ağacı meyve veren ağaçlar içinde en büyük ve en uzun ömürlü ağaçlar arasında yer alır. Ceviz ağaçları normal şartlar altında 7 yıl içerisinde meyve vermeye başlar; ancak aşılıma yöntemi ile yapılan ceviz fidanı yetiştiriciliği ile bu sürenin ortalama 3 yıl altında bir sürede meyve vermeye başlamaktadır, yani ortalama 4 yıl içinde meyve vermeye başlamaktadır. Aşılamanın ceviz yetiştiriciliğinde çok önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkündür. Aşılama sayesinde çok daha kısa sürede çok kaliteli ürünler elde edilmektedir.

ceviz.png

Aşılı Ceviz Türleri Nelerdir?

Aşılı cevizlerde kaliteyi ve verimi arttırmak isteyenler için aklimasyon önerilmektedir. 0 metreden 1700 metre yüksekliğe kadar pek çok yerde yetişen ceviz ağacının kalitesini yükselten en önemli etken aklimasyondur.

Ceviz Yetiştiriciliği

Dünyanın pek çok ülkesinde yetiştirilen, pek çok sektörde kullanılan ve daima piyasalarda rağbet gören ceviz, kısa zaman önceye kadar tohumdan yetiştiriliyordu. Ülkemizde de aynı şekilde yalnızca tohumdan üretim yapılmaktaydı. Son zamanlarda Batı ülkeleri ve Amerika’da aşı ile çoğaltmak önemli bir yer tutmaya başlamıştır ve ceviz yetiştiriciliği artık seleksiyon yoluyla yapılmaya başlanmıştır. Yabani cevizlerin tohumlarından elde edilen çöğürler aşılanarak yetiştirilmektedir. Aşılı ceviz fidanı yetiştiriciliğinde çiçek açma zamanının çok iyi bilinmesi önemlidir, böylece ilkbahar donlarının önüne geçilir ve cevizin bu donlardan etkilenmemesi sağlanır.

ceviz2.png

Fidan Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Aşı yerinin kök boğazından 5 ila 10 cm yukarda olması gerekmektedir.
  • Gövde iyi yetişmiş olmalıdır ve aşı yerinin altı ile üstü arasında renk farkı görülmelidir.
  • Aşı yerindeki yara kapanmış olmalıdır.
  • Gövdede don veya güneşten kaynaklı zedelenmeler olmamalıdır.
  • Tüplü fidanlarda tüp toprağı kökleri daha iyi kavrasın diye killi toprakla sıkıştırma işlemi yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
  • Fidanın kök sistemi iyi gelişmiş olmalıdır.
  • Yaprakların sıyrılıp dökülmemesi gerekir, kendi kendine döktükten sonra sökülmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.