
8 yıllık eğitime AKP darbesi
AKP hükümeti, 8 yıllık kesintisiz eğitim modelini de tartışmaya açtı.
Yaz Kuran kurslarına katılmak için ilköğretim 5. sınıfı bitirme şartının kaldırılmasına yönelik yasa tasarısı hazırlayan AKP hükümeti, 8 yıllık kesintisiz eğitim modelini de tartışmaya açtı.
AKP, yaz Kuran kurslarına katılmak için “ilköğretim 5. sınıfı bitirme” şartının kaldırılmasına yönelik yasal düzenleme yapmaya hazırlanırken, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Mehmet Sağlam, “8 yıllık kesintisiz eğitim” modelinin çağdışı olduğunu ileri sürerek, imam hatip liselerinde 6, 7 ve 8. sınıfların açılmasını sağlayacak “5+3 yıl kademeli eğitim” modelini gündeme getirdi. Oysa, 8 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte Türkiye’de 12 yıl içinde ilköğretimden sonra ortaöğretime devam eden öğrenci sayısı, okullaşma oranı, kız öğrencilerin okula gitme oranı artmıştı.
Kesintisiz eğitimin çağdışı olduğunu savunan Sağlam, “Dünyada kesintisiz eğitim yok. Eğitim kesintisiz olmaz, her adım bir diğerine götürür” dedi. Sağlam, kesintisiz eğitimin kaldırılıp kademeli eğitimin getirilmesi konusunda “Bunun olmaması için hiçbir sebep yoktur. Bilimsel olan budur” diye konuşarak “5+3 kademeli eğitim” modelini gündeme getirdi.
Okullaşma oranı arttı
8 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte Türkiye genelinde okullaşma oranları arttı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre 1997 yılında ilköğretime giden öğrenci oranı yüzde 89.4 iken, 2009 yılında bu rakam yüzde 97’ye çıktı. 8 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte ortaöğretime yönelim de arttı. 1997 yılında yüzde 52.82 olan ortaöğretime giden öğrenci sayısı 2009 yılında yüzde 85’i buldu. 12 yıl içinde özellikle çocuklarının okula devam oranı da arttı. 1997 yılında 782 bin olan okula devam etmeyen çocuk sayısı 2008 yılında 270 bine düştü. 1997 yılında 400 bin olan okula gitmeyen kız öğrenci sayısı, 2009 yılına gelindiğinde 190 bine geriledi. İlkokuldan sonra okul dışına itilen yaklaşık 1 milyon 700 bin çocuk okula kavuştu. Erken yaşta evlilik oranlarında da büyük oranda azalma yaşandı. 8 yıllık kesintisiz temel eğitimle imam hatip liseleri dahil tüm ortaokullar 3 yıl içinde kademeli olarak tasfiye edildi. Küçük yaştaki çocukların imam hatiplerde 6, 7, ve 8. sınıfta ağır bir din eğitimi almasının önüne geçildi.
‘Eğitimde geriye gidiş var’
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, eğitimin dinselleştiğini belirterek, “Kesintisiz temel eğitim tartışmalarının temel sebebinin imam hatiplerin ortaokul kısmı olduğu biliniyor. Temel eğitimin 8 yıla çıkarılması imam hatiplerin ortaokul kısmının kapatılmasıyla sonuçlanmıştı. Bir yandan katsayı ile imam hatip liseleri yeniden güçlendirilerken, bir yandan 5+3 tartışmasıyla yeniden imam hatip ortaokulları gündeme getirilmek istenmektedir” dedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli 8 yıllık kesintisiz eğitimin tarikat, cemaat ve kaçak Kuran kurslarının çıkarlarını engellediğini belirtti.
Eski TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi ve eski CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı da “Milli Eğitim Komisyonu’nun başında olmasına karşın Sağlam, kesintisiz pozitif eğitimi çocuklara çok görüyor. Tam tersi çağdışı olan, Osmanlı kafası olan ikili eğitim anlayışıdır” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin yaz Kuran kurslarına vize veren kararından cesaret alan iktidarın bu konuda açıklamalar yaptığını dile getiren Gazalcı, “Bu, 12 yıl sonra bile 8 yıllık kesintisiz eğitimi içine sindiremeyenlerin ezikliğinin dışavurumudur” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.