Yönetim Sistemi Dokümantasyonu Nedir?

Yönetim Sistemi Dokümantasyonu Nedir?

Yönetim Sistemi Dokümantasyonu Nedir?

 

Yönetim sistemleri uluslararası standartlar organizasyonu olan ISO'nun çok sayıda ülke ile birlikte hazırladığı iso standartlarının uygulanmasıyla oluşan yapılara "Yönetim Sistemleri" denir. Bununla birlikte bu tam bir tanım değildir ve bu ifadeyle eksik kalacaktır.

Yönetim Sistemleri Nedir?

Herhangi bir firmanın belli kriterler doğrultusunda (iso kalite standartları) kendi standartlarını oluşturmasına yönetim sistemi denilmektedir.

Yönetim Sistemi Dokümantasyonu Nedir?

Her firmanın proseslere ayrıldıktan sonra yönetilmek üzere genel kabul göreb standartlar doğrultusunda kendi standartlarını prosedürler, talimatlar, planlar ve formlar aracılığı ile yazılı bilgiye dökmesine ise yönetim sistemi dokümantasyonu denilmektedir.

Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Belli başlı başlı yönetim sistemleri aşağıdaki gibidir:

ISO 9001 kalite yönetim sistemi;

ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi;

ISO 14001 çevre yönetim sistemi;

ISO 45001 işyeri ve iş güvenliği yönetim sistemi;

ISO 10002 müşteri yönetim sistemi;

ISO 13485 tıbbi cihazlar için yönetim sistemi;

ISO 50001 enerji yönetim sistemidir.

Entegre Yönetim Sistemi Nedir?

Birden fazla yönetim sistemini ISO 9001 kalite yönetim sistemi temel alınarak birleştirerek dokümante etmeye entegre yönetim sistemi adı verilmektedir. Örneğin ISO 9001, ISO 14001 entegre yönetim sistemi her iki standartın ayrı ayrı aynı dokümanı tekrar etmeyip daha pratik bir kullanım sağlaması amacıyla birlikte ortak biçimde düzenlenmesi ve yazılmasıdır.

ISO tarafından standartların birlikte entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla tümünün ortak altyapısına üst seviye yapı denilmektedir. Üst seviye yapı sayesinde her standartın ortak maddeleri bulunmaktadır. Ortak başlıklar toplanan bu maddelerin geçtiği birden fazla yönetim sistemi bir arada rahatlıkla entegre edilebilmektedir.

Yönetim Sistemi Dokümantastonu Nedir?

Firmamız için almayı hedeflediğimiz standartın maddeleri doğrultusunda mevcut yapımızı yazarak güvence altına almaktır. Örneğin ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000 yönetim sistemi dokümanları (prosedür, talimat, görev tanımları, formlar) ve online sertifikalı eğitimleri almak gibi. Bu amaçla; Adldestek.com online danışmanlık ve eğitim firmasının web sitesi içeriğinde görüleceği üzere örnek yönetim sistemleri incelenebilir. ISO 9001:2015, ISO 45001:2018, ISO 22000:2018 ve ISO 27001 gibi pek çok standartın örnek dokümanlarına ulaşmak oldukça kolaylaşmıştır.

Ayrıca kalite yönetim sistemleri için danışmanlık hizmeti almak üzere Nmt.com.tr veya Ocdanismanlik.com gibi danışmanlık firmalarının web sitelerini ziyaret ile ISO 9001 veya farklı bir yönetim sisteminin kurulum ve uygulamaları için fiyat teklifi almanız da mümkündür.

Sonuç

Aslında sistemi yönetmek olarak bakıldığında kelime anlamı açık olan yönetim sistemi kavramını anlamak karmaşık değildir. Mevcut sistemi yönetmek istiyoruz ancak bunu nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Bu durumda ISO standartları bize kılavuzluk etmiş oluyor. Böylece tüm dünyada kabul görmüş olan yol ve yöntemleri kullanarak kendi firma yöntemlerimizi dokümante ederek mevcut sistemimizi yönetme kolaylığına erişebiliyoruz.

Bugün dünya üzerindeki çok sayıda firma bu yönetim sistemlerini kısa sayılabilecek zaman zarfında benimsemiş ve dokümante etmeye başlamıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.