Yeni hükümeten beklentiler

Yeni hükümeten beklentiler

İş dünyasının önde gelen dernek ve kuruluşlar yeni hükümetten beklentilerini açıkladı. İşte yeni hükümet bekleyenler...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 22 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerin ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“23. Dönem TBMM seçimlerinin barış ve huzur ortamında gerçekleştirilmiş olması, Türk demokrasisinin başarısı ve eriştiği olgunluk düzeyinin bir göstergesidir. Seçmenin parlamentoda temsili bir evvelki döneme göre büyük ölçüde artış göstermiştir. Türk iş dünyası adına yeni seçilen milletvekillerimizi kutlar; yeni parlamentonun, Türkiye'yi, Atatürk'ün çağdaş uygarlık hedefi temelinde, daha demokratik ve refah düzeyi daha yüksek bir ülke yapma yolunda her türlü çabayı sarf edeceğine inancımızı vurgulamak isteriz.

Türkiye, geçtiğimiz dönemde, makroekonomik dengelerin sağlanması, uluslararası ekonomik entegrasyon ve AB ile müzakerelerin başlaması alanlarında ciddi başarılar elde etmiştir. Yeni dönemde, parlamentoyu önemli görev ve sorumluluklar beklemektedir. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci de dahil olmak üzere, toplumda oluşmuş olan hassasiyetlerin giderilerek, toplumsal uzlaşma ortamının sağlanmasına yönelik bir anlayışın benimsenmesi gerektiği görüşündeyiz.

İş dünyası olarak beklentimiz, yeni parlamento ve yeni kurulacak Hükümet'in, elde edilen başarıları artırarak devam ettirmesidir. Meclisin çalışmaya başlaması ile birlikte, yeni hükümetin, hızla Türkiye'nin gerçek gündemini oluşturan yapısal reform ve demokratikleşme alanlarına odaklanması uygun olacaktır.”

''ANA FAKTÖR İSTİKRAR, GÜÇLÜ BİR TEK PARTİ HÜKÜMETİ MODELİ''

 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat da yaptığı yazılı açıklamada, halk iradesinin, TBMM'ye giren partilerin oy oranıyla paralel olarak yüzde 87 oranında yansıdığını belirterek, ''Bu sonucun ardından 3 partili ve bağımsızlardan oluşan bir Meclisin ortaya çıkması da temsili demokrasi açısından memnuniyet vericidir'' dedi.

Seçim sonucunda halkın, oyunu yaklaşık yüzde 40 oranında artıran iktidar partisinin geçmiş dönem politikalarına, ekonomik performansına ve sağladığı istikrara onay verdiğini ifade eden Bolat, seçim sonuçlarının bu şekilde gerçekleşmesinin ana faktörlerinin halkın istikrar ve kalkınmanın devamını istemesi, kamu hizmetleriyle sosyal politikalardan memnuniyeti, güçlü bir tek parti hükümeti modeli isteği olduğunu kaydetti.

Ömer Bolat, şu görüşleri dile getirdi: ''Seçim sonuçlarına göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclisteki oylamaya girmeyerek yapay krizlere sebep olan ve süreci kilitleyen partilerin aldıkları oy oranı, halkımız tarafından tasvip görülmediğini açıkça göstermiştir. Halkımız, siyasi partilere TBMM'de görev yapma ve tam temsil görevi vermiştir. 22 Temmuz seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin tam katılımla Meclise girilerek çözülmesi gerektiği mesajı açıkça verilmiştir.'' 

''MECLİSTE BİR KADIN KOMİSYONU KURULMASI GEREK''

Türkiye Kadın Girişimciler Derneğinden (KAGİDER) yapılan açıklamada ise KAGİDER'in ''AB Yolunda Kadın Projesi''nin tamamlandığı belirtilerek, projenin sonuç bildirgesine göre cinsiyet eşitliğinin sağlanması için Mecliste bir kadın komisyonu kurulması gerektiği ifade edildi.

''Mecliste acilen bir 'Kadın Erkek Eşitliği Daimi Komisyonu' kurulmalıdır'' denilen bildirgede, kadınlar aleyhine yaşanılan eşitsizliklerin temelinde ayrımcı uygulamaların bulunduğu görüşü aktarılarak, şunlar kaydedildi: ''Sonuçlarda eşitlik sağlanıncaya kadar fırsat eşitliği politikaları yeterli değildir, özel önlem politikaları uygulanmalıdır. Bu politikaların siyasi temsildeki aracı kotadır. Siyasi partiler kanunu ve parti tüzüklerinde kotanın yer alması, kadının siyasi temsilinin arttırılması için gereklidir.''

ASKON VE TUSKON...

' Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da seçim sonuçlarının halkın iradesini ortaya koyduğunu ve bu iradenin anti demokratik dayatmalara duyulan tepkinin yansıması olduğunu ifade etti.

Koca, ''Sonuçlar halkın AK Parti hükümetinin performansından duyduğu memnuniyeti ve eksiklerin yeni dönemde giderileceğine duydukları inancı göstermiştir'' dedi. Seçim sonuçlarının güçlü bir muhalefete duyulan ihtiyacı da ortaya çıkardığını belirten Koca, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise uzlaşı ve huzurun korunması gerektiğini vurguladı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ise bu yeni dönemde ekonomi ile ilgili yapılması gerekenin, AB ile ilgili adımların bir an önce atılması olduğunu, yeni dönemde yeni bir cumhurbaşkanlığı gerilimi istemediklerini kaydetti.

Sandıktan istikrarın devamına yönelik bir tablonun çıktığını belirten Meral, ''Görünen o ki, millet çok büyük bir katılımla seçime gitmiş ve istikrarın devamını istediğini, kutuplaşma ve gerilim istemediğini vurgulamıştır. Biz de bu doğrultuda düşünüyoruz'' dedi.

''ŞOK VERGİ İNDİRİMLERİ BEKLİYORUZ''

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş seçime ilişkin genel değerlendirmesinde, seçmenin AK Parti'ye yapacaklarını tamamlaması için bir şans daha verdiğini, CHP'nin parti olarak ciddi bir değerlendirme yapması gerektiğini ve MHP'ye ise önemli görevler düştüğünü kaydetti.

 Demirtaş, AK Parti'nin aldığı destek ile özellikle ekonomik açıdan yapması gereken çok önemli işler olduğunu kaydetti. AK Parti'nin 4,5 yıllık iktidarı döneminde makro ekonomik politikaların yerine oturtulması için çok sıkı politikalar izlediğini ifade eden Ekrem Demirtaş, ''Buna karşılık üretimi arttırıcı, işsizliği önleyici, geliri arttırıcı, yoksulluğu önleyici politikalarda hedeflenildiği kadar başarılı olunamadı. Şimdi üretimi arttırıcı, istihdamı arttırıcı, halkı zenginleştirici klasik önlemler yerine AK Parti'den şok kararlar, şok vergi indirimleri bekliyoruz'' dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.