YASED'e göre yatırımın 7 önceliği

YASED'e göre yatırımın 7 önceliği

YASED, uluslararası yatırımlar açısından öncelik verilecek konuların kayıt dışı ekonomi ve şeffaflık, vergi ve teşvik, istihdam ve eğitim, fikri ve sınai mülkiyet hakları, AR-GE, AB ile ülkenin yatırım yeri olarak çekici yapılması olduğunu bildirdi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), uluslararası yatırımlar açısından öncelik verilmesi ve siyasi partilerin programlarında da yer almasının gerekliliğine inanılan konuların kayıt dışı ekonomi ve şeffaflık, vergi ve teşvikler, istihdam ve eğitim, fikri ve sınai mülkiyet hakları, AR-GE, AB ile ülkenin yatırım yeri olarak çekici kılınması olduğunu bildirdi. YASED, yaptığı yazılı bir açıklama ile uluslararası yatırımlar açısından öncelik verilmesi gereken 7 konuyu kamuoyunun dikkatine sundu.

Türkiye'ye 2005 ve 2006 yıllarında gelen doğrudan yabancı yatırım girişlerine değinilen açıklamada, 2007 yılının ilk aylarındaki girişlerin bu trendin devam edeceği yönünde olduğu, 2008 yılı ve sonrası için ise bu seviyelerin sürdürülebilirliği ve yeni yatırımların çekilebilmesine bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Söz konusu konuların, seçim arifesinde olunan bugünlerde, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin rekabet gücünün artması ve yatırım tabanının güçlenmesi için siyasi partilerin programlarında yer almasının gerekliliğine inanıldığı belirtilen açıklamada, bunların kayıt dışı ekonomi ve şeffaflık, vergi ve teşvikler, istihdam ve eğitim, fikri ve sınai mülkiyet hakları-marka koruması, AR-GE, AB ile ülkenin özellikle yeni yatırımları teşvik edecek şekilde doğrudan yatırım yeri olarak çekici kılınması olduğu belirtildi.

-''SAYGILI ŞİRKETLERİN ADETA CEZALANDIRILDIĞI KAYIT DIŞILIK''-

Açıklamada, kayıt dışılıkla ilgili, ''Türkiye'nin öncelikli problemi olarak gördüğümüz ve yasalara saygılı şirketlerin adeta cezalandırılmasına neden olan kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi yönünde adımların acilen ve kararlılıkla atılmasının, sağlıklı bir ekonomik işleyişe büyük katkıda bulunacağı görüşündeyiz'' denildi.

Yatırımcıların üzerinde büyük yük olarak tabir edebilecek dolaylı vergilerde indirime gidilmesi konusunda atılacak adımların, kayıt dışılığın önüne geçilmesinde yerli-yabancı ayrımı yapılmaksızın tüm yatırım camiasının büyük destek vereceği bir çalışma olacağına işaret edilen açıklamada, teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi ve vergi sisteminin basitleştirilmesinin bunun çok önemli parçaları olduğu vurgulandı.

Uluslararası standartlar benimsenmeden uluslararası entegrasyonun mümkün olamayacağına dikkat çekilen açıklamada, fikri ve sınai mülkiyet haklarındaki ihlallerin Türkiye'nin itibarını çok ciddi ölçüde zedelediği, hukuk reformunun gerçekleştirilmesinin bu hakların korunması açısından son derece önemli olduğu kaydedildi.

-''ÜRETİME DÖNÜK YENİ YATIRIMLAR KRİTİK ÖNEMDE''-

Katma değeri yüksek, teknoloji ağırlıklı ve üretime dönük yeni yatırımlar çekmenin Türkiye'nin geleceği için kritik önemde olduğuna işaret edilen açıklamada, bu kapsamda Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının çalışmalarını etkinliğini artırarak sürdürmesi gerektiği, büyük ve istihdam yaratan yeni yatırımlar isteniyorsa rekabet edilen ülkelere göre avantajlar oluşturmak zorunluluğu bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, bu yöndeki gelişmelerin sağlanabilmesi ve Türkiye'nin dünyada en öncelikli yatırım noktaları arasında sürekli yer alabilmesinin AB'ye tam üyelikle sonuçlanacak müzakerelerin başarıyla sürdürülmesine bağlı olduğu, üyelik konusunun gündemden düşmemesi, müzakere sürecine ilişkin çalışmalar ve lobi faaliyetlerine hız kaybetmeden devam edilerek gündemdeki önceliğini korumasının son derece önemli olduğu vurgulandı. Türkiye'nin her alanda AB standartlarına uyumunun sağlanması, yapılan uyum ve iyileştirme çalışmaları sonucunda ülkeye katma değer yaratacak yeni yatırımların çekilmesinin ekonomik programların öncelikli konuları arasında yer almasının gerektiği belirtilen açıklamada, söz konusu konularda ciddi adımlar atılmasının, ülkede faaliyette bulunan uluslararası yatırımcıların mevcut yatırımlarını büyütmeleri ve yeni yatırımların kazandırılması açısından hayati öneme sahip olduğu aktarıldı.

(aa)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.