Yanlış Hasan !

Yanlış Hasan !

İşlemediği bir cinayet yüzünden yanlışlıkla 4 yıl cezaevinde yatıp suçsuz olduğu anlaşılan 5 çocuk babası Hasan Ersoylu’nun avukatının AİHM’ye yaptığı başvuru, dava yanlış açıldığı için reddedildi.

Ersoylu bunun üzerine avukatı dava etti. Ancak yanlış avukatı dava ettiği ortaya çıktı. Ersoylu’nun yaşadıkları, Sinan Çetin’in yapımcılığını yaptığı, Mert Baykal’ın yönettiği "Pardon" filmine konu oldu. Hasan Ersoylu, işlemediği cinayet yüzünden yattığı hapisten çıktıktan sonra avukatı kanalıyla Türkiye Cumhuriyeti’nden 1 milyon dolar tazminat istemiyle 2000 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, iç hukuk yolları tüketilmeden yapıldığı anlaşılan bu başvuru, 2003’te reddedildi.

Davanın reddedildiğini 2006’da öğrenen 56 yaşındaki Ersoylu, işlemlerini yürüttüğünü söylediği avukat Ergun Özer hakkında Beyoğlu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne toplam 100 bin YTL’lik tazminat davası açtı. Ersoylu, "Avukatım, iç hukuk yollarını tüketmeden AİHM’ye dava açtı ve büyük bir yanlışlık yaptı. Onun yüzünden mağdur oldum" dedi. Ersoylu tarafından hakkında tazminat davası açılan avukat Ergun Özer ise AİHM ile ilgili davayı kendi hukuk bürosunda çalışan avukat Şenol Caner’in yürüttüğünü savunarak "Oraya (AİHM) gönderilen evrakların hiçbirisinde benim imzam yok. Dolayısıyla neden bana tazminat davası açıldığını anlamış değilim" dedi.

4 YIL BOŞUNA YATTI


Yargı mağduru Hasan Ersoylu’nun kadersizliği yıllar önce başladı. Dursun Aldemir adlı kişiyi öldürdüğü iddiasıyla cinayetten 20 yıl 10 ay hapse mahkûm oldu. Mahkumiyetini Ordu Efirli Cezaevi’nde çekerken 4 yıl sonra, Düzce’de bir ceset bulundu. Faili meçhul cinayete kurban giden bu kişinin kimliği araştırılırken Düzce Savcısı Bilal Gündüz, parmaktaki D.A. harfleri bulunan yüzük ile bazı telefon numaralarının yer aldığı kağıttan, cesedin Dursun Aldemir’e ait olduğunu saptadı. Hasan Ersoylu için böylece özgürlük yolu açıldı.

HAYATI DARMADAĞIN

Savcı Gündüz’ün girişimi sonucu özgürlüğüne kavuşan Hasan Ersoylu için hapiste geçen yılların hesabını sormak için hukuk mücadelesi başladı. Hasan Ersoylu’nun, cezaevine girmeden önce İstanbul’da ortağı olduğu mobilya atölyesi kapandı. Çektiği sıkıntılı yıllarda bir gözünü kaybeden Hasan Ersoylu’ya kızan eşi de tüm mallarını satıp terketti. Sıfırı tüketen Hasan Ersoylu, bir dönem Kayışdağı Huzurevi’nde kaldı, ancak burada da yapamadı. Türkiye’deki hukuk mücadelesinde hakkını alamadığını söyleyerek AİHM’ye başvuran Hasan Ersoylu, davasını takip etmek için Fransa’ya gitmek üzere pasaport aldı, ancak vize alamadı.

Başından geçenler filme konu oldu

HASAN Ersoylu’nun yaşadıkları, yönetmen Sinan Çetin’in yapımcılığını yaptığı, Mert Baykal’ın yönettiği "Pardon" filmine konu oldu. Birçok ünlünün hapis yattığı tarihi Sinop Cezaevi’nde çekilen filmde Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin, Bülent Kayabaş gibi oyuncular rol aldı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.