Vergide ’tek hesap’ dönemi

Vergide ’tek hesap’ dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergide, yükümlülerin işlemlerini kolaylaştırmak üzere bankacılıktaki gibi "tek hesap" dönemine geçiyor.

GİB Başkanvekili Arıoğlu, "Mükellef Cari Hesabı" adı verilecek sistem için yazılım hazırlandığını açıkladı.

GELİR İdaresi Başkanlığı, vergide yükümlülerin işlemlerini kolaylaştırmak ve yaygın yaşanan "fazla/eksik ödeme-mahsuplaşma" sorununun hızlı çözümü amacıyla "tek hesap" sistemine geçiyor. Banka müşterilerinin şubelerindeki "tek hesap" sistemini örnek alacak ve "Mükellef Cari Hesabı" adı verilen yeni uygulama için yazılım programı hazırlığı başlatıldı. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, Hürriyet'e açıkladığı yeni sistemin amacının "Yükümlülerinin vergi ödeme, fazla ödenen verginin mahsubu, hataların düzeltilmesi ve binlerce yazışmayı ortadan kaldırmak" olduğunu söyledi.

TÜM VERGİLER ANA HESABA BAĞLANACAK

Arıoğlu'nun verdiği bilgiye göre "Mükellef Cari Hesabı" uygulamaya geçtiğinde VEDOP kapsamındaki vergi dairelerinde, mükelleflerin mevcut numaralarına bağlı bir "ana hesabı" olacak. Bütün vergi türleri, o ana hesapla bağlantılı olacak. Yükümlünün vergi dairesiyle ilişkili olduğu vergi türleri ana hesaba bağlanacak. Bu sistem, yükümlünün yaptığı bir ödemenin, borçlu görünen vergiye "otomatik dağıtımını" sağlayacak. Arıoğlu, uygulamanın pratik yararını şu örnekle anlattı:

CARİ HESAP BAŞLAYINCA

"Mükellef KDV'yi mart yerine nisanda ödemişse, inceleme elemanları, raporu ödenmedi diye yazar, nisandaki iadenin ayrı dikkate alınmasını ister. Mükelleften de bir yıllık faiz istenir. Biz uygulamada, faizi (ödeme tarihine kadar, yani örneğe göre nisana kadar bir aylık işletin) diyerek sorunu yorumlarla çözmeye çalışıyoruz. Şimdi Mükellef Cari Hesabı başlayınca bizim yorumların ayağı kalıcı olarak yere basmış olacak."

YAZILI TALİMAT YERİNE OTOMATİK

Vergide iade-mahsup sisteminin çok karmaşık olduğunu ve "binlerce yazışma yapıldığını" vurgulayan Osman Arıoğlu, şöyle konuştu: "Şu anda, her mahsuplaşma için bizden talimat bekleniyor. Sistem uygulamaya başladığında, banka hesabı gibi, mahsuplaşma otomatik yapılacak. Mükellefin hayatını ciddi anlamda kolaylaştıracak." Bu sistemin sağlıklı işlemesi için iki koşul gerektiğini kaydeden Arıoğlu, şu bilgileri verdi:

KAYITLAR GÜNCELLENİYOR

"VEDOP'un bütün vergi dairelerinde uygulamaya konması gerekiyordu. Onu yaptık. Mahsup sistemi, özellikle KDV'de biraz karışık. Borç-alacak girişlerinin sisteme işaretlenmesi gerekiyor. Büyük illerde biraz karmaşa var. Şimdi arkadaşlar mahsup taleplerini sisteme giriyor. Ki cari hesaba geçtiğimizde borçlu olmayan biri borçlu gibi görünmesin. Eğer sisteme giriş yapılmazsa borçlu gibi görünecek. Sistem otomatik olarak ödeme emri gönderecek. Şu anda bunları önlemek için altyapı oluşturuyoruz. Sonbahara kadar sistem devreye alınır."

Çiğdem Toker/Hürriyet




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.