Uzel Makina'da kontrol kimde?

Uzel Makina'da kontrol kimde?

Uzel Makina'da, ailenin diğer üyelerinin itirazına rağmen genel kurul yapıldı. Anne Türkan Uzel ve oğlu Serdar ile kıza Şafak Kibar şirket yönetime alınmadı.

Massey Ferguson traktörlerinin üreticisi olan ve bugün itibari ile zirai makina üretiminde dünyanın en büyük 10 firması arasında yer alan Uzel'de, baba Ahmet Uzel'in vefatıyla başlayan, Önder Uzel'in Hollanda operasyonu ile alevlenen aile kavgasında cuma günü yapılan genel kurulda ipler koptu.

Annesi Türkan Uzel ve kızkardeşi Şafak Kibar (Assan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Kibar'ın eşi) ile birlikte hareket eden Ahmet Serdar Uzel, cuma günü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) yaptığı açıklamada, Uzel Makina'nın aynı gün yapılacak genel kurulunun ertelenmesi talebinde bulundu. Fakat, diğer kardeş Önder Uzel'in kontrolüne geçen şirketin genel kurulu yapıldı ve ailenin diğer üyeleri şirket yönetim kuruluna alınmadı.

Serdar Uzel tarafından yapılan açıklamada, Uzel Makina'nın yüzde 83,2'sine sahip olan Uzel Holding'in yönetim kurulunun Türkan Uzel, Şafak Kibar ve Serdar Uzel'den oluştuğu bildirildi. Holding yönetim kurulunun, şirket yönetimini kayyum Hızır Tarakçı'dan devraldığına dikkat çeken Serdar Uzel, mahkeme kararı ile yetkileri kaldırılmış eski yönetim kurulu başkanı Önder Uzel ve üye Bedirhan Çelik'in, hukuka aykırı işlemlerle Uzel Holding'in aktifindeki yüzde 83,2 oranındaki hisseyi Önder Uzel'in kontrolündeki Uzel Agri'ye devrettiğini kaydetti. Serdar Uzel, hisse devrinin Uzel Makina'nın mal varlığının yurtdışına transfer edildiği anlamına geldiğini ileri sürdü.

Hisse devri hukuka aykırı
Serdar Uzel, Uzel Makina hisselerinin Uzel Agri N.V.'ye devir isleminin hukuka aykırı olduğunu ve üç kisilik yetkili Uzel Holding yonetim kurulu tarafından karar alınmadığını kaydetti. Serdar Uzel, Uzel Holding'teki yönetim kurulu üyeliğinin 23 Şubat 2007'de, Önder Uzel ve Bedirhan Çelik tarafından hukuka aykırı şekilde düşürülerek yerine İzzet Kalaycı'nın atandığını hatırlattı.

Bu atamanın İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu'nca tescil edilmediğine dikkat çeken Serdar Uzel, hukuka aykırı olarak oluşan Uzel Holding yönetiminin gerçekleştiği hisse devirinin geçersiz olduğunu vurguladı. Serdar Uzel, cuma günü yapılan genel kurul öncesi gönderdiği açıklamada, bakanlık komiserlerinin genel kurulu iptal etmesini talep ederek, Önder Uzel, Bedirhan Çelik ve İzzet Kalaycı'nın beraber hareket ederek hukuka aykırı hisse devri ile yurtdışında bulunan şirkete menfaat temin edildiğini ileri sürdü.

Aile yönetime giremedi
Aynı gün Uzel Makina'dan yapılan açıklamada ise Serdar Uzel'in iddialarının huhuki geçerliliğinin bulunmadığı, hisse devrinin yasalara uygun olarak gerçekleştiği iddia edildi. Yeni hissedar Uzel Agri'nin genel kurul toplantısına giriş kartı olduğu ve toplantının hukumet komiserleri Yemliha Şirin ve Ceyda Çalık'ın katılımıyla yapıldığı bildirildi. Açıklamada şirket yönetim kuruluna Önder Uzel, Bedirhan Çelik, Mehmet İzzet Kalaycı, İbrahim Aksoy ve Ömer Halim Ramazanoğlu'nun seçildiği ifade edildi. Ahmet Uzel, vefatından önce Bedirhan Çelik'i Holding'e çocuklarına "abilik" yapsın diye transfer etmişti.

Kavga eskiye dayanıyor
Uzel'in kurucusu olan Ahmet Uzel'in 1998 yılında vefat etmesinin ardından Uzel Ailesi'nde ilk kavga 2004 yılında başladı. Kocasının ölümünden sonra Uzel Holding'in yüzde 25'lik en büyük hissesine sahip olan Türkan Uzel, oğulları Önder ve Serdar Uzel'in haklarını gasp etmekle suçladı ve kızı Şafak Kibar'la birlikte mahkemeye başvurarak hisselerinin hileyle elinden alındığını iddia etti.

Türkan Uzel, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Önder Uzel ve Başkan Yardımcısı Ahmet Serdar Uzel'in, 10 Aralık 2003 tarihindeki genel kurulda aldıkları bir kararla, kendisini ve kızını yönetimden uzaklaştırıp, hisselerini üzerlerine geçirdiklerini iddia etti. Mahkemeye başvurararak, şirkete "denetçi" sıfatıyla kayyum atanmasını isteyen Türkan Uzel, genel kurulda alınan kararların uygulanmaması için, mahkeme sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbir kararı aldırılmasını talep etti.

Kavga nasıl başladı
* Ahmet Uzel 1998 ekiminde vefat etti.
* Türkan Uzel 2004'te iki oğlunun kendisini ve kızını yönetimden uzaklaştırdığını ileri sürerek kayyum talebinde bulundu.
* 29 Mart 2007 holdinge kayyum atandı.
* 2 Nisan 2007'de Uzel Makina'nın yüzde 83,19'u Uzel Agri'ye satıldı.
* 25 Mayıs 2007'de genel kurul yapıldı.

Referans



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.