Üçüncü nesil için kim ne yapıyor?

Üçüncü nesil için kim ne yapıyor?

Üçüncü nesilde yarış hızlanıyor. Operatörler altyapı firmalarıyla görüşmelere başladı bile. Yarışın en iddialı isimleri arasında Çinli Huawei ve ZTE de var...

Melis Tosyalı'nın haberi

CEP telefonunda üçüncü nesil olarak adlandırılan 3G teknolojisiyle ilgili
lisans ihaleleri seçim sonrasına kaldı. Ancak ihaleye katılmasına kesin gözüyle bakılan üç büyük operatör (Turkcell, Avea, Vodafone) bu teknolojiye geçiş sürecine yönelik çalışmalarını hızla sürdürüyor. Merak edilen soruların başındaysa bu üç devin altyapı çalışmalarını hangi telekomünikasyon ekipman sağlayıcısı firmalarla sürdüreceği var.

Yani lisans ihaleleri sonrasındaki büyük yarış, altyapı şirketleri arasında yaşanacağa benziyor. Hatta başrolündeki isimler belirlenmeye başladı bile. Aralarında 2G altyapı teknolojisinde güçlü olan Ericsson ve NSN'in (Nokia Siemens Network) bulunduğu 6 şirketin ihalelerde ön saflarda olacağı düşünülüyor. Sürecin en büyük sürpriziyse, bu ihalelerde boy göstermeye hazırlanan Çinli telekomünikasyon şirketleri ZTE ve Huawei oldu.

AVEA'NIN ÇİN ZİYARETİ
Huawei, dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olarak adlandırılıyor. Firma, Türkiye'de de üçüncü kuşak lisansları dağıtıldıktan sonra en az bir operatörün altyapısını kurmayı hedefliyor. İşin aslı Huawei tüm operatörlerin aynı anda altyapısını kurabilecek olanağa ve teknolojiye sahip. Çin'in bu telekomünikasyon deviyle en çok ilgilenen isminse Avea olduğu konuşuluyor. Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan ve Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Okter'in geçtiğimiz haftalarda yaptığı Çin ziyareti de bu söylentiyi doğrular nitelikte. Bu süreçte en az iki şirketle çalışacağı tahmin edilen Avea'nın listesindeki diğer Çinli firma ise ZTE...   

MOTOROLA HUAWEİ'YLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE
Öte yanda, görünen o ki Huawei'in gönlündeki tek “aslan” Avea değil. Dünya telekomünikasyon pazarlarında Motorola ile stratejik işbirlikleri yapan şirket, Vodafone'un da lisans sonrası ihalesinde boy göstereceğe benziyor. Motorola Ağlar Grubu Satış Müdürü Alper Türken de bu iki dev ismin yapılacak tüm ihalelerde birlikte hareket edeceğini doğruluyor. Türkiye'de böyle bir işbirliğinin her iki taraf açısından da kazançlı olacağı ortada. Çünkü Huawei'in Türkiye'de ikinci nesle yönelik bir yatırımı bulunmuyor. Ancak Vodafone'un ikinci nesil yatırımlarını gerçekleştiren tek isim Motorola, teknolojisini ve altyapı gücünü Huawei ile paylaşacağa benziyor. Öte yandan Motorola'nın ihalelere tek başına girmeme nedeni, Vodafone'a yakınlığıyla açıklanıyor.

TURKCELL İLE ERİCSSON'UN YOLLARI AYRILIYOR MU?
İhalenin en güçlü isimlerinden birisi de Ericsson. Firma, Türkiye'de ikinci nesil (2G) telekomünikasyon altyapısı konusunda en yüksek pazar payına sahip.  Turkcell altyapısının tamamı ve Avea altyapısının büyük çoğunluğu Ercsson'a ait. Vodafone'da da lokal küçük ölçekli projelere imza atan şirket, sadece Turkcell'e değil, her üç mobil operatöre de bu ihale sürecinde yakın duracağa benziyor.

Turkcell de yaptığı açıklamalarla üçüncü nesil sürecinde, 2G'nin aksine, en az iki farklı şirketle yer almak istediğini ortaya koyuyor. Ancak bu şirketlerin kim olacağına dair herhangi bir ipucu yok. Çinli Huawei isminin Turkcell'in de ihale listesinde yer almasıysa, ikinci nesilde başarılı bir işbirliği olan Ericsson'la “Yollar ayrılıyor mu” sorusunu akıllara getiriyor. Bunun cevabını Turkcell Şebeke Operasyonları ve Regulasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, “Ticari ve teknik olarak en iyi teklifi yapan şirketle çalışacağız” diye veriyor. 

2G'Sİ OLAN 3G'DE AVANTAJLI MI?
Piyasa uzmanları, Türkiye'nin yüzde 25'nini 3G şebekeyle kapsanması durumunda, altyapı maliyetinin 400 milyon euro'yu bulacağını belirtmişlerdi. Öte yandan 3G sisteminin 2G ile uyumlu olmasının yanı sıra, teknolojide gelinen nokta, yatırım maliyetlerini oldukça düşürmüş durumda. Bu nedenle sektör yetkilileri ihale bedelleriyle ilgili net bir rakam vermekten kaçınıyor olsa da, bu bedellerin Avrupa'daki pazar seviyesinde olacağı öngörülüyor.

2G altyapı yatırımları bulunan tedarikçi şirketlerin üçüncü nesilde avantaj sahibi olup olmadığıysa henüz net değil. 2G'nin Türkiye'nin batısındaki lideri Ericsson ve doğusundaki lideri NSN gibi firmalar, rekabette, özellikle fiyat konusunda, bir adım önde olacaklarının altını çiziyorlar. Ancak ihalelerin diğer bir güçlü ismi Alcatel-Lucent Mobil'in Müşteri İlişkiler Müdürü Cumhur Menteş, böyle bir avantajın söz konusu olmadığı kanısında. Türkiye'de daha önce Aycell'in ikinci nesil altyapı çalışmalarında yer alan firma, dünyada yapılan son 16 ihalenin 8'ini kazanmış. “Lokal gücümüz ve teknolojik alt yapımız çok güçlü. Bu konuda çalışan Türkiye'de 500'ün üzerinde personelimiz var” diye konuşan Menteş, ihalelere katılacak tüm firmaların eşit şansa sahip olduğunu düşünüyor.

Hepsi iddialı...
Ericsson: Türkiye'de üç operatörle de altyapı sürecinde çalışan firma, özellikle Ankara ve batısında 2G teknolojisi konusunda çok güçlü. Ayrıca, 2002'den bu yana Avustralya, İtalya, Gürcistan ve 3G teknolojisinde büyük bir başarı elde eden İsrail'de de projeleri bulunuyor.

Alcatel-Lucent: Dünyada 3G teknolojisinde yapılan son 16 ihalenin 8'ini onlar kazandı. Fransa, Uruguay, Kore ve Avusturya'da projeleri bulunuyor. Türkiye'de de geniş lokal gücü ve güçlü teknolojik altyapısına güveniyor.

Huawei: Çin'in telekomünikasyon devi Huawei, sadece 2006 yılında 28 yeni 3G kontratı yaptı. Dünyanın en büyük 50 operatörünün 35'ine hizmet veriyor.
ZTE: Dünyanın en hızlı büyüyen telekomünikasyon ekipman sağlayıcılarından biri. Geliştirdiği teknolojiler ve pazara sunduğu telefon santralleri, cep telefonları, baz istasyonu ve ADSL ürünleriyle pazarın en önemli oyuncularından. Özellikle telefonda 3G teknolojisinde dünyanın en iyi firmalarından olduğu söyleniyor.

NSN (Nokia Siemens Network): Mobil iletişim ve multimedya cihazlarında dünya lideri iki isim birleşti. Bu ortaklık sayesinde, her iki şirketin de ürün portföyü ve dünya genelindeki yaygınlığının dört kat artması bekleniyor. Ortaklık sonucunda sabit-mobil iletişim ağları altyapı ve hizmetlerinde de pazarın büyük bölümüne hakim olmayı hedefliyorlar. Pazar payı verileri, NSN'in mobil altyapı ve hizmetler alanlarında ikinci, sabit altyapı ve genel telekomünikasyon altyapısı pazarlarındaysa üçüncü en büyük firma olacağını gösteriyor.

Samsung: Firma, AB, Çin ve Hindistan'da 4G projelerinde de yer alıyor. Bu teknolojilerin geliştirilmesi için toplam 26 üniversiteyle ortak projeler geliştiriyor.

Para

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.