TÜRKİYE’NİN İLK MEME OKULU

TÜRKİYE’NİN İLK MEME OKULU

Universal Meme Okulu Türkiye’de kadınları meme kanserine karşı bilinçlendirmek amacıyla kurulmuş ve “Her ayın 10’u, 10 dakika” sloganıyla çalışmalarına başlamış ilk meme okuludur. Bu projeyle, katılımcıları kansere karşı bilinçlendirmek ve kadınlara kendi

Haber Cansu Abacı

Şişli Belediyesi brifing salonunda bugün gerçekleştirilen sempozyuma İtalyan Hastanesi Meme Merkezi Direktörü Opr.Dr.Cem Yılmaz, Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Derneği Başkanı Dr.Murat Gültekin, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr.Ebru Füsun Işık, Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik ve Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.M.Faruk Köse katıldı.

SÜREKLİ FAALİYET
Op.Dr.Cem Yılmaz Universal Meme Okulu’nun farkının sürekli olması olduğunu söylerken şunları ekledi; “Seminerler, konferanslar düzenleyeceğiz ve dünya meme sağlığı konusunda tüm otoriteler burada olacak. Kaydı yapılan her kadın muayene ve birebir danışma hizmeti alabilecek. İtalyan Hastanesi, Universal Hastaneler Grubunda ya da katılmak isterlerse diğer hastanelerde. Bu amaçla yola çıktık.” dedi.

KETEM’DE ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI
Sağlık Bakanlığı’ndan Kanserle savaş Derneği Başkanı Murat Gültekin ise kanseri önceden teşhis etmenin önemini vurgulayarak çeşitli illerde açılmış 123 KETEM (Kanser Tarama Merkezi)’den bahsetti ve şunları ekledi: “Her ilde olan KETEM’de ücretsiz meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapılmaktadır. Kanser olan her 5 kadından 1’i meme kanseri. Halbuki meme kanseri taranabilir, erken teşhisle tedavi edilebilir. Kanseri kontrol altına alabilmek için kadınlara meme kontrolünü yapmayı öğretmek, bilinç aşılamak şart.”

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Opr.Dr.Ebru Füsun Işık ise kadınlarda en sık rastlanan 10 kanserden biri olan rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verirken düzenli tarama yaptırmanın önemine dikkat çekti: “Türkiye’de her yıl 150 kişiye rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor. Halbuki düzenli tarama yapılırsa erken teşhis ile bu kanseri yenmek mümkün. Human Papailova Virüsü denilen virüs bu kansere yol açmaktadır. Rahim ağzı kanseri smear testi ile anlaşılmaktadır. Genellikle 21 yaşından 65 yaşına kadar bu testin yaptırılmasını öneriyoruz.” dedi.

HASTALARIN %60’I SON EVREDE
Son olarak konuşan Opr.Dr.M.Faruk Köse ise rahim ağzı kanseriyle ilgili yanlış bilinenleri düzeltirken erken teşhisin tedavinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti: “Hastanemize rahim ağzı kanseri teşhisi ile gelmiş hastalarımızın %60’ında hastalık son evrelerine gelmiş durumda oluyor. Erken teşhis edip önleyebileceğimiz bir hastalık ama müdahale edemiyoruz. Bu kanser sadece seksüel yollardan bulaşmaktadır. Sanıldığı gibi çarşaftan, havludan, bardaktan geçiş kesinlikle söz konusu değildir. Rahim ağzı kanseri uzun süreye yayılan bir kanserdir.” ifadesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.