Türkiye K.Irak'ta ABD ile savaşır mı

Türkiye K.Irak'ta ABD ile savaşır mı

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi üyelerinden oluşan Türkiye Çalışma Grubu Heyeti Başkanı Senatör Edward Whitfield'e göre merak edilen sorunun yanıtı

Barlas Yurtsever'in haberi

ABD Kongresi üyelerinden oluşan Türkiye Çalışma Grubu Heyeti Başkanı Senatör Edward Whitfield ile Türkiye-ABD ilişkilerinde son günlerde tırmanan gerilimi konuştuk. Whitfield, Ankara’da Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile görüştüklerini hatırlatarak, “Biz aldığımız mesajları Washington’a götürüyoruz. Her toplantıda Irak operasyonu konuşuldu. Bence ABD hükümeti Türk halkının Amerikan karşıtlığından kaygılanmalı” dedi.

*Türkiye’de bulunduğunuz süre içinde Türkiye-ABD ilişkilerinde ilginç olaylar yaşandı. Siz Kıbrıs konusunda Türkiye lehine adımlar almış Türk dostu bir senatör olarak ne diyorsunuz?

Amerika’nın İncirlik Hava Üssü’nden belli aralıklarla uçan uçakları var. Bize göre, bu ihlalin internet sitesinde yer alması başka ihlallerden daha ciddi olduğu anlamına gelmez. Bundan hava sahası ihlalini küçümsediğim anlamı çıkmasın. Böyle bir olay olduğu için de özür diledik zaten.

*Erdoğan, Türkiye-ABD ve Irak’ın düzenleyecekleri ortak bir operasyonla Kuzey Irak’taki PKK kamplarının dağıtılmasını istedi...

Bu konu her toplantıda gündeme geldi. Biz Türk halkının PKK konusunda ne hissettiğini anlıyoruz. Türkiye’nin binlerce can kaybı olduğunu biliyoruz. Washington’a döndüğümüzde bu konuyu Beyaz Saray’da General Joseph W. Ralston’la, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la gündeme getireceğiz.

* Türkiye tek başına Kuzey Irak’a bir sınır ötesi harekat başlatırsa ne olur?

Kuzey Irak’taki Kürtler adına konuşamam. Sonuçta onlar da Irak’ın bir parçası. Ama böyle bir durumda ABD’nin Türkiye’ye savaş ilan etmesini de beklemem. Türkiye bizim müttefikimiz. Ben bu konuya biraz iyimser yaklaşmak istiyorum. General Raltston’ın çözüme yönelik çalışmaları sürüyor.

(Vatan)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.