Türkiye Finans’ı Kuveytliler alıyor

Türkiye Finans’ı Kuveytliler alıyor

Türkiye Finans, Kuveyt'in ikinci büyük bankası CBK'ya satılıyor. İşte satış fiyatı...

Körfez basını Ülker ve Boydak Grubu'nun yarı yarıya ortak oldukları Türkiye Finans'ı Kuveyt'in ikinci büyük bankası CBK'ya satmak için anlaşmaya vardığını açıkladı. Türkiye Finans'ın satış fiyatının 1.8 milyar $ olduğu kaydedilerken, imzanın bu ay atılması bekleniyor

Ülker ve Boydak Grubu'nun yüzde 50-50 ortak olduğu Türkiye Finans Katılım Bankası'nın satışında sona yaklaşıldı. Ata Yatırım'ın yürüttüğü ve 5 talibin kısa listeye kaldığı satış sürecinde Kuveytliler bir adım öne geçti. Kuveytli Al-Qabas Gazetesi, ülkenin ikinci büyük bankası Commercial Bank Of Kuwait (CBK) ve yatırım şirketi Noor'un Türkiye Finans Katılım Bankası'nın çoğunluk hissesini almak için 1.8 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden anlaşma sağladığını yazdı.

Temmuz'da biter

Ülkenin en büyük yatırım şirketlerinden Noor Investment ile CBK'nın Türkiye Finans Katılım Bankası'na 1.8 milyar dolarlık toplam fiyat üzerinden teklif yaptığını belirten gazete, “Noor Financial Investment Co., CBK ile ortaklık kurdu ve Türk bankasına resmen talip oldular” ifadesini kullandı.

Haberde banka satın almak isteyen ve bu nedenle Türkiye'ye bir heyet gönderen CBK'nin, Türkiye Finans Katılım Bankası için sunduğu teklifin Türk tarafı tarafından olumlu karşılandığı ve satışın imzaya kaldığı belirtildi.

Türkiye'ye geldiler

Kuveytli Al-Qabas Gazetesi tarafından verilen haberde, CBK heyetinin Mayıs ayından bu yana sık sık Türkiye'ye giderek bankayı incelediği de belirtildi. Anlaşmaya yakın Türk kaynaklar, Kuveyt basınının iddialarını doğrulurken, imzanın bu ay içinde atılmasının beklendiğini vurguladı.

Kuveyt'in el Vatan gazetesi ise Mayıs sonunda yazdığı haberde, CBK'nin bir Türk bankasının çoğunluk hissesinin alımı için anlaşmaya yaklaştığını belirtmiş, anlaşmanın Haziran sonuna kadar duyurulacağını yazmıştı.

Kuveyt'in ikinci büyük özel bankası olan CBK'nin toplam aktifleri 10.3 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Yatırım kuruluşu Noor ise Kuveyt'in en büyük gruplarından olan National Industries Group Holding'e ait. Uluslararası ölçekte yatırımlar gerçekleştiren Noor, ayrıca Ürdünlü International Airport Group'un yüzde 25'ini, Kuwait Indian Holding Company'nin yüzde 15'ini, Kuveytli Bayan Holding'in yüzde 10'unu elinde bulunduruyor.

124 şubesi, 2 bin çalışanı bulunuyor

Halen 4.45 milyar YTL'lik aktifiyle Türkiye'de faaliyette bulunan 4 katılım bankası içinde ikinci sırada yer alan Türkiye Finans, Ülker Grubu'na ait Family Finans ile Boydak Grubu'na ait Anadolu Finans'ın birleştirilmesiyle kuruldu. Bankanın şu anda 124 şubesi ve 570 bin müşterisi bulunuyor. Sektöründe İMKB'de halka açık olan Bank Asya ile çekişen Türkiye Finans'ın Mart ayı sonu itibarıyla topladığı fonların tutarı 3.6, kredileri ise 3.2 milyar YTL düzeyinde. Türkiye Finans'la aynı büyüklükte olan Bank Asya'nın borsa değeri 1.8 milyar doları bulurken, Ülker ve Boydak'ın da bu satışı sektördeki en yakın rakibinin değerini göz önünde bulundurarak yapacağı belirtiliyordu.

Kerim Ülker/Vatan



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.