Türk polisinin yeni 'silahları'

Türk polisinin yeni 'silahları'

Özel olarak yetiştirilecek özel yetenekli köpekler, Türk polisinin yeni “silahları” olacak. Yeni yetiştirilecek “koku teşhis köpekleri”, suçluları teşhis ederken, “banknot dedektör köpekleri”, yasa dışı para kuryelerini

“Özel operasyon köpekleri” ise özellikle terör olaylarında dişlerini kullanarak saldırganları silahlarını bırakmaya zorlayacak.

Türk Emniyet Teşkilatı'nın eğitilmiş köpek ihtiyacını karşılan Köpek Eğitim Merkezi'nde (KEM) yeni yetiştirilecek koku teşhis, özel operasyon ve banknot dedektör köpekleri, polislere suç ve suçlularla mücadeleleri sırasında girdikleri her türlü ortamda eşsiz destek sağlayacak.

Koku teşhis köpekleri, suç mahallinde şüpheliye ait olduğu düşünülen ve uygun ortamda saklanan delil niteliğindeki madde ve materyallerin kokusu ile soruşturma sonrasında tespit edilen şüpheli şahısların kokusunun karşılaştırılmasında kullanılacak.

Almanya, Macaristan ve Polonya'da halen uygulanan yönteme göre, KEM'de özel olarak yetiştirilecek köpeklere, laboratuvar ortamında saklanan delillerin krom nikel boruya geçirilen kokuları koklatılacak. Borudaki kokuyu alan özel eğitimli köpekler, yine laboratuvar ortamında bir araya toplanan şüphelilerin üzerlerini koklayacak. Bu şekilde metal boru üzerindeki kokuyu tanıyıp gerçek suçluya yönelecek olan köpek, böylece delil üzerindeki kokunun sahibini bulacak.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi (KEM) Müdürü Atalay Özdemiroğlu, iyi eğitilmiş bir köpeğin yanılma payının sıfıra yakın olduğunu belirterek, “insan kokusunun köpekler için ayırt edici bir özellik olduğunu” söyledi.

Söz konusu yöntemin kesin delil olarak kabul edilmemesi ile birlikte uygulamanın soruşturmayı yürüten birim ile yargı için fikir vereceğini ve yönlendirici nitelikte olacağını da ifade eden Özdemiroğlu, köpeğin tespit edeceği kişi üzerinde soruşturmanın yoğunlaştırılarak olayın çözülmesinin kolaylaşacağını kaydetti.

ÖZEL OPERASYON KÖPEKLERİ

Özel operasyonlarda kullanılmak üzere KEM'de köpeklere yeni bir eğitim verileceğini belirten Özdemiroğlu, bazı ülkelerde kullanılan eğitim yöntemlerinin incelendiğini, uygun olan eğitim modelinin Türkiye'ye uyarlanacağını söyledi.
Buna göre, yetiştirilecek köpeğin kontrollü olarak agresifleştirileceğini anlatan Atalay Özdemiroğlu, özel operasyonlarda kullanılacak köpeğin karşısındaki saldırganları etkisiz hale getireceğini söyledi. Özdemiroğlu özellikle rehine kurtarma operasyonlarında silaha odaklanan köpeğin, olayın meydana geldiği yere girerek, olası bir çatışma ortamında çevredeki masum insanların zarar görmesini engelleyecek şekilde yetiştirileceğini de belirtti.

KAYIT DIŞI PARAYI KOKUSUNDAN BULACAK

KEM'de yetiştirilecek bir diğer dedektör köpeğin ise uyuşturucu dedektör köpeği gibi parayı kokusundan tanıyacağını kaydeden Özdemiroğlu, para kokusu tanıtılarak yetiştirilen köpeğin eğitimi tamamlandığı zaman “kuryelerin korkulu rüyası” olacağını söyledi.

Özdemiroğlu, havaalanları ve gümrüklerde görev yapacak yeni köpeklerin kara para veya kurye ile gelen kayıt dışı paraları bulacağını kaydederek, “köpeklerimiz, suçtan elde edilen parayı koklayarak bulacak” dedi.

OYUN OYNADIĞINI SANIYOR

Narkotik Dedektör köpeklerinin yetiştirilmesi sırasında uyuşturucu kullandırıldığı şeklindeki iddiaların da asılsız olduğunu vurgulayan Özdemiroğlu, köpeklerin 2,4,7 ve 11 aylıkken testlere girdiğini, bu testlerde gösterdikleri başarıya göre de eğitime alındığını anlattı.

Köpeklere verilen eğitim sırasında özel ambalajın içerisinde muhafaza edilen uyuşturucu maddenin köpeğin oynayacağı oyuncaklar içerisine gizlendiğini ve köpek tarafından çıkartılmasının da mümkün olmadığını ifade eden KEM Müdürü Özdemiroğlu, “eğitim sonrasında köpek uyuşturucu maddenin kokusunu kendi oyuncağının kokusu sanıyor. O oyuncağını ararken bulduğu, uyuşturucu tacirlerinin zulalarda sakladığı uyuşturucu madde oluyor” diye konuştu.

Özdemiroğlu, patlayıcı madde dedektör köpeklerinin de aynı mantıkla yetiştirildiğini anlatarak, aradaki farkın, narkotik dedektör köpeklerinin maddeyi bulduğunda “pati atarak”, patlayıcı madde dedektör köpeklerinin ise “oturarak” işaret vermesi olduğunu söyledi.

KÖPEKLERE ÇİP TAKILDI

KEM'de eğitim verilen köpekleri sürekli takip ettiklerini de söyleyen Özdemiroğlu, her köpeğin bir sicil kaydının bulunduğunu ve “aldıkları eğitimden yaptıkları yakalamalara, katıldıkları operasyonlardan tüm sağlık sorunlarına” kadar bir çok bilginin bu kayıtlarda saklandığını söyledi. Özdemiroğlu, bu uygulamanın köpeğe çip yerleştirilerek yapılabileceğinin belirlenmesinin ardından KEM'de yetiştirilen her köpeğin deri altına bir çip takıldığını söyledi.
Takılan çipler sayesinde köpeğe ait başta kimlik olmak üzere her türlü bilginin tutulduğunu kaydeden Özdemiroğlu, çiplerin aynı cins ve renkteki köpekler arasından KEM'de yetiştirilen bir köpeğin bulunabilmesini de sağladığını, böylece köpeklerin kaybolma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

“KÖPEK BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

KEM'de yetiştirilen köpeklerin, Türkiye genelindeki polis sorumluluk bölgesinde 1 yıl içerisinde 239 ayrı yakalama gerçekleştirdiğini ifade eden Özdemiroğlu, bu başarıyı 70 köpekle yakaladıklarını söyledi. Özdemiroğlu, bu başarının arkasında belli sürelerle tekrar edilen eğitim programlarının olduğuna işaret ederek, narkotik dedektör köpeğinin narkotik polisi ile, patlayıcı madde dedektör köpeğinin bomba imha uzmanı ile, asayiş köpeğinin ise çevik kuvvet polisi ile çalışmasının da bu başarının ana nedeni olduğunu kaydetti.

Yetiştirilebilecek nitelikte köpek bulmanın, köpek yetiştirmekten daha zor olduğunu savunan Özdemiroğlu, merkezde bulunan 15 eğitmenin satın almak amacıyla 1 yılda 700 köpeği teste tabi tuttuklarını, içlerinden sadece 4 köpeği seçtiklerini söyledi.

Özdemiroğlu, vatandaşlardan bu konuda yardım istediklerini belirterek, ev ortamında yetiştirdikleri köpeklerin yavrularını KEM'e bağışlamalarını istedi.



AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.