Türk Mucit'ten milyar dolarlık buluş

Türk Mucit'ten milyar dolarlık buluş

İddaa'nun mucidi Alphan Manas, şimdi tıpkı İddaa gibi milyar dolarlık pazar yaratacak yepyeni bir projeyi hayata geçirmek üzere.

Meryem Tek'in haberi

HAYIR, Alphan Manas'a “Türk mucit” yakıştırmasını, aynı adı taşıyan ve geçenlerde sonuçlanan yarışmanın jürisi olduğu için yapmadık. O, bir yıl önce ayrıldığı Teknoloji Holding'de ve ardından kurduğu Brightwell Holdings BV'de imza attığı buluşlarının yanı sıra Dünya Fütüristler (Gelecek Bilimi) Derneği Türkiye başkanlığıyla bu unvanı zaten hak ediyor...

Alphan Manas'ın yaratıcılığına verilebilecek en çarpıcı örnek İddaa olsa gerek. Manas şans oyunları pazarındaki parlak geleceği erken görerek İddaa'yı  projelendirdi ve ardından da bu projenin Çukurova Holding bünyesinde bugünlere gelmesinde  büyük pay sahibi oldu...

İşte Alphan Manas, şimdi tıpkı İddaa gibi milyar dolarlık pazar yaratacak yepyeni bir projeyi hayata geçirmek üzere. Manas'ın şirketi Brightwell Holdings BV, Yale Üniversitesi'yle hayatın pek çok alanında kullanılabilecek yepyeni bir ürün için anlaşma yaptı. Yale'e ait bir buluşun patentini kullanacak olan Brightwell, ürünü ise iki yıl sonra araştırma geliştirme çalışması sonuçlandığında piyasaya sürmeyi planlıyor.

Manas, ürünün ayrıntılarına geçmeden önce, Yale Üniversitesi'nin bir ilk kez bir Türk firmasıyla anlaşma yaptığını da belirtiyor.

HASAR YERİ VE ZAMANINI TESPİT EDEN ÇİP!
Konu ürünün özellikleri ve kullanım alanlarına gelince, Alphan Manas, sözü Brightwell İş Geliştirme Müdürü Volkan Öztürk'e bırakıyor. Öztürk de ayrıntılarını şöyle anlatıyor:
“Yale Üniversitesi'nin patente sahip olduğu Aktif RFID etiketpil gerektirmiyor. Kendi titreşimleriyle enerji sağlıyor. Dolayısıyla bu enerjiyle her türlü bilgiyi belleğine kaydedebiliyor.”
Bu ürünün hayatımızı nasıl etkileyeceğine gelince... Örneğin taşımacılık sektöründesiniz ve Çin'den bilgisayar getiriyorsunuz. Kutunun içindeki ürünlerden, örneğin laptop bir hasara uğradığında, bunu ancak kutu açıldığında ve ürünü gördüğünüzde anlayabiliyorsunuz. Kutunun üzerinde bir şey yoksa, taşımacılık şirketi sorumluluğu almıyor. Dolayısıyla bütün zararı bayi çekmek zorunda kalıyor... İşte bizim ürünümüz tüm bu karmaşayı ortadan kaldıracak. Üzerine konulan çip, kutu darbe aldığında ortaya çıkan titreşimle çalışmaya başlıyor ve darbenin nerede, nasıl olduğunu kaydediyor. İşte bu sayede sorunun nereden kaynaklandığı görülebilecek ve iş süreçlerinde iyileştirmelere gidilebilecek.”
Yale Üniversitesi, ürünün uygulama alanlarının genişletilmesi konusunda Brightwell' güveniyor. Grup bu ürünü Türkiye'de veya dünyanın herhangi bir noktasında üretebilecek.

ENERJİ ŞİRKETİNE BÜYÜK ORTAK BULDU
Manas'ın Teknoloji Holding'le yolları ayırdıktan sonra kurduğu Brightwell Holdings, yatırım stratejisini üç temel üzerine oturtmuş. İlk sırada enerji sektörü var. İkincisi taşımacılık teknolojileri, üçüncüsü de yenilikçi teknolojiler...

Brightwell'in enerji  alanında faaliyet gösteren yatırımı Maya Enerji; hidroelektrik enerji santralleri ve çöpten enerji üretimiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Brightwell, Maya Enerji hisselerinin yüzde 80'inini Türkiye'nin  büyük gruplarından biri satın almış. Beraberce yıl sonuna kadar 200 megavatlık lisansa sahip olmak gibi bir hedefleri var. Satışın EPDK onayı almasını takiben bu önemli işortaklığını duyuracaklarmış. Manas, önümüzdeki dönemde de hidroelektrik santrallerine yatırım yapmaya devam edeceklerini, çöpten enerji üretimi konusunda ise hissedarı oldukları ABD'li OPS şirketiyle Türkiye'de yüzde 80-20 ortak bir şirket kurmak üzere çalışmaların sürdüğünü söylüyor. Manas, bu alanda YİD (yap-işlet-devret) modeliyle tesisler kuracaklarını belirtiyor. Enerji alanında Manas'ın son yatırımı ise kömür. Grubun yeni satınaldığı kömür sahasında sondaj çalışmalarını müteakiben termik santral ya da sıvılaştırma gibi yeni teknolojilerin kullanımı gündeme gelecek.

KARABURUN'DA TEKNE TAŞIMACILIĞI YAPIYOR
Brightwell'in aktif olduğu alanlardan biri de taşımacılık teknolojileri. Bu doğrultuda, elinde 18 patenti olan ABD'li ApexJet şirketinin yüzde 50'si satın alınmış. Bu şirketin iştiraki ApexJet International'ın da yüzde 75 hissesi alınmış. ApexJet,  konvansiyonel su jeti sistemlerine göre daha hesaplı ve dayanıklı olan kompozitten yeni teknoloji su jeti itiş sistemleri üretecek.

Brightwell yatırımlarından Labranda ise yolcu taşıma teknesi yapıyor. Grubun bir diğer şirketi Teknomar ise  Labranda'nın ürettiği teknelerle taşıma işletmeciliği yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Karaburun-İzmir arasında deniz otobüsü seferleri başlamış. Alphan Manas, yolcu taşımacılığında Dubai ve Abudabi'de lokal ortaklarla ihalelere girdiklerini, sonuçların iki ay içerisinde belli olacağını belirtti. Manas, yolcu taşımacılığı ve su jetleri konusundaki yatırımları büyüteceklerini vurguluyor. Gerekçesini de şöyle açıklıyor:
“Yaşam denizlere kayıyor. Yeni marinalar inşa ediliyor, tekneler yapılıyor. Gerek dünya gerekse Türkiye'de çok hızlı büyüyen bir pazar. Türkiye'nin konfeksiyonda kaçırdığı avantajı denizcilikte yakalayabileceğini düşünüyorum. Çünkü denizcilik yalnız tekne üretimiyle sınırlı değil; mobilyası var, tekstili var... Her iki alanda da Türkiye'de yetişmiş iş gücü var.”
Alphan Manas'ın Teknoloji Holding'de başlattığı ve ayrılınca payına düşen projelerde biri olan “deniz taksi” ise şimdilik biraz kenarda duruyor. Manas, belediye bu alanda ihale açar açmaz ihaleye gireceklerini söylüyor. Brightwell, deniz taşımacılığında daha büyük aksamlı taşıtlara odaklanmış durumda. Örneğin Denizcilik Müsteşarlığı'na tekne üretiyor, bu yıl açılacak yeni ihaleler için hazırlıklar yapıyor...

DENİZ SUYU ARITMASI...
Brightwell yatırımlarından Pavo  TÜBİTAK-MAM Gebze yerleşkesinde, 1,000 m²'lik AR-GE ofisinde 35 mühendisiyle, hem Askeri hem de Endüstriyel Elektronikte önemli projelere imza atıyor. Sahip olduğu ISO, Tesis Güvenlik Belgeleri ve güvenlik düzeyi yüksek projelerle Savunma Sanayii için önemli bir oyuncu olacağının sinayallerini veriyor.

brightwell'in geçen Kasım ayında yatırım yaptığı Parana Vision, ise görüntü teknolojileri alanında çalışyor. Şu aralar  işyeri veya benzer ortamlarda kullanılan kameralarda sıra dışı bir olay kaydedildiğinde, bunu haber verecek bir sistem hazırlıyor. Bu sistem, 10 binlerce görüntü arasından sadece sıra dışı olayları izleme imkanı sunuyor. Örneğin 10 kişi bir araya geldiğinde ya da çantalı birini gördüğünde haber veriyor.

Brightwell'inyatırım yapmayı düşündüğü alanlardan biri dedeniz suyundan içme suyu ayrıştırılması. Alphan Manas, şu anda deniz suyundan tatlı su elde edilmesinin çok pahalı olduğunu, ama yeni teknolojilerle bunun ucuzlayacağını vurguluyor. Manas'a göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne yaparsa yapsın 3 yıl sonra deniz suyundan tatlı su arıtmak zorunda.

Manas “Private Equity” yani bir “Özel Sermaye Şirketi” olarak çalıştıklarını ve Türkiye'de bir yatırımcı markası olma yolunda ilerlediklerini söylüyor. Bu durumda bazı gurupların kendileriyle beraber yatırım yapma konusunda görüşmeler yaptıklarını da ekliyor.

“İhtiyaç iptidai ise  buluş da öyle olur”

Alphan Manas, geçenlerde NTV'de düzenlenen “Türk Mucit” yarışmasında jüri üyeliği yapmıştı. Peki bu yarışmadan da yola çıkarak, Türk insanının buluşçuluğunu nasıl değerlendiriyor? Manas'ın yanıtı oldukça düşündürücü:
“İletişimin sınırlı olduğu yıllarda sürekli kendimizi kandırıyorduk. Ancak internet ve cep telefonunun gelişmesiyle dünyayla aramızda ne kadar fark olduğunu görmüş olduk. Okumadığımız ve araştırmadığımız ortaya çıkmış oldu.

İhtiyaçlarımızın çoğu hala iptidai olduğu için, icatlar da genelde buna göre oluyor. Düşünün, biz henüz baca zehirlenmelerinin bile önüne geçebilmiş değiliz. Bu durumda da buluşlar, çözümler baca zehirlenmelerine yönelik olabiliyor.”

Para




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.