Tuncay Özkan'ın vergi borcu

Tuncay Özkan'ın vergi borcu

CHP'den aldığı 3 milyon doların 3 trilyonunu belgesiz olarak hesabına aktaran Kanaltürk'ün sahibi Tuncay Özkan'ın, devlete olan borçlarını 2005 Mayıs'tan bu yana ödemediği belirlendi.

İstanbul Sigorta İl Müdürlüğü'nün, "borcunu öde" diye toplam 45 tebligat gönderdiği Özkan'a ait şirketlerin toplam borcunun faizleriyle birlikte 12 trilyon olduğu ortaya çıktı.

Özkan, kendisi de dahil Kerimcan Kamal, Merdan Yanardağ, Erdem Çelik ve Nilgün Şahinkaya'nın aralarında bulunduğu Kanaltürk'ün 5 kurucusuna anonim şirket üzerinden SSK sigortası yaptırdı. Anonim şirket kurucularının Bağ-Kur sigortası yaptırması zorunluluğu üzerine SSK sigortaları iptal edildi. Sigortaları iptal edilen kurucularla ilgili icra işlemi başlatılırken, ilgili kanun gereği basın yayın araçlarına el konulamıyor. Kurucuların şirket üzerine kayıtlı herhangi bir malının da bulunmaması Kanaltürk'e haciz gelmesini engelliyor.

İFLAS DAVASI OLDU

Ancak Özkan ve ekibinin unuttuğu bir nokta bulunuyor. İcra işleminin başlamasının ardından geçen bir yıllık süre içinde konu, iflas davasına dönüşüyor. Kanaltürk'ün, bu şartlarda da borcunu ödememesi durumunda iflası istenecek.

Kanalın yayın ve frekans hakkı da en fazla ücreti verene ihale edilecek. Mali Hukuk Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Kızılot, Kanaltürk'ün borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Anonim şirket kurucularının Bağ-Kur sigortası olmalarının zorunluluğuna değinen Kızılot, "Eğer anonim şirket kurulduğu sırada kurucuların SSK sigortası devam ediyorsa Bağ-Kur sigortasına gerek yok. Ama SSK sigortası bitmiş veya herhangi bir nedenle kesintiye uğramışsa Bağ-Kur sigortasına ihtiyaç var" dedi. Kızılot, kurucuların Bağ-Kur sigortası yaptırmadıklarının ortaya çıkması durumunda şirketin kurulduğu günden bu güne kadar ödenmeyen primlerin gecikme zammıyla birlikte tahsil edileceğini açıkladı.

MALİYE SÖKE SÖKE ALIR

Devlete olan borçların şirketin parası pulu yok denilerek tahsil edilememesinin mümkün olmadığının altını çizen Kızılot, "Şirketin yönetim kurulu üyelerinin mal varlığından para istenir. Şirketin iflasına gerek kalmadan Maliye Bakanlığı borcu söke söke alır" diye konuştu. Kızılot, anonim şirketlerin kurucularının bütün mal varlıklarıyla sorumlu olduklarını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.