Tülay Tuğcu 12 Haziran'da yolcu

Tülay Tuğcu 12 Haziran'da yolcu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, 12 Haziran'da 65 yaş haddini doldurarak emekliye ayrılıyor. Anayasa Mahkemesi başkanlığı koltuğu için 11 isim yarışacak..

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, 12 Haziran'da 65 yaş haddini doldurarak emekliye ayrılıyor. Devlet zirvesinde yargıyı temsil eden Anayasa Mahkemesi başkanlığı koltuğuna oturacak yeni isim, 11 kişilik mahkeme heyetinde yapılacak seçimle belirlenecek.

Seçimde, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in aday olması bekleniyor. Yaklaşık 2 yıl önce yapılan seçimde aynı isimler aday olmuş; ancak uzun süren turlarda sonuç alınamaması nedeniyle emekliliği yaklaşmış olan Tuğcu'nun isminde anlaşma sağlanmıştı. Önceki seçimde başkanlık yarışına giren; ancak yeterli oyu alamayan adaylar, Tuğcu emekli olduktan sonra yapılacak oylamada kozlarını yeniden paylaşacak.

Temmuz 2005'te yapılan ve 3 hafta süren seçimin 59. turunda en çok oyu alan Tülay Tuğcu başkan seçilmişti. 11 üyeli mahkeme heyetinde 6 oyla seçimi kazanan Tuğcu, yüksek mahkemenin ilk kadın başkanı olmuştu. Seçimin sonuçlanmasında Haşim Kılıç'ın adaylıktan çekilmesinin etkili olduğu belirtilirken, son turda Tuğcu 6, Ahmet Akyalçın 3, Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Erten ise 1'er oy almıştı. Başkanlık süresi 4 yıl olmasına karşılık Tuğcu, 2 yıldan daha az bir süre görev yaparak 12 Haziran 2007'de yaş haddinden emekliye ayrılacak. 5 adayın yarıştığı çekişmeli seçimi Tuğcu'nun kazanmasında, emeklilik süresinin az kalmasının da etkili olduğu yorumları yapılmıştı.

Anayasa Mahkemesi başkanlığı için yapılan seçimde yasa gereği resmi adaylık prosedürü uygulanmıyor. Aday olanlar, bu durumu diğer üyelere bildiriyor ve seçim gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda gizli oylama yapılıyor. Anayasa Mahkemesi başkanı, asıl üyeler arasından 4 yıl görev yapmak üzere seçiliyor. Görev süresi dolan aday, tekrar başkan seçilebiliyor. 3 yedek üyeyle birlikte mahkeme heyetindeki 11 üyenin oy kullandığı seçimde bir adayın başkan seçilebilmesi için kendi oyuyla birlikte en az 6 oy alması gerekiyor. Yedek üyeler Cafer Şat, Ali Güzel, Fettah Oto ve Mustafa Yıldırım ise Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu gereği başkanlık seçiminde oy kullanamıyor. İki yedek üye, bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğunu gerekçe göstererek başkanlığa başvurmuştu.

Bu arada Tülay Tuğcu'nun emekli olması nedeniyle boşalacak üyelik için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Danıştay kontenjanından yeni bir üye atayacak. Bu atamayla birlikte 11 üyeli heyette Sezer tarafından seçilen üye sayısı 8'e çıkacak. Tuğcu, Danıştay Genel Kurulu'nca belirlenen üç aday arasından 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1999 yılında Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmıştı. Sezer'in 7 yıllık süresinin dolması nedeniyle yapılan cumhurbaşkanı seçiminde kriz çıkmasaydı Tuğcu'nun yerine seçilecek üye, yeni cumhurbaşkanı tarafından belirlenecekti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.