TSK'da görev değişimi

TSK'da görev değişimi

YAŞ heyecanı başladı

Seçimlerden yaklaşık bir hafta sonra toplanacak olan Yüksek Askeri Şûra'da Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları emekliye ayrılıyor. Kara Kuvvetleri'nde de üç orgeneralin emekliye ayrılması bekleniyor

Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) genel seçimlerin hemen ertesinde, 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapacağı toplantı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tepesinde bir dizi önemli görev değişikliğine sahne olacak. Bu yılki toplantının ertesinde Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişirken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda da tam üç orgeneral emekliye ayrılacak.
YAŞ ile birlikte, görev sürelerini dolduran Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert emekliye ayrılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç'ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun getirilmesi bekleniyor.
Göreve geldiğinden bu yana tüm şûra çalışmalarına eksiksiz olarak katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genel seçimlerin hemen ertesine denk gelen şûra çalışmaları konusunda nasıl bir tavır izleyeceği merakla bekleniyor.
Toplam 108 general/amiralin durumunun görüşüleceği YAŞ'ın ertesinde, bundan tam dört yıl önce orgeneralliğe terfi eden 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile EDOK Komutanı Orgeneral Orhan Yöney de emekliye ayrılacak.


Org. Büyükanıt ile 1 yıl daha
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ görevlerine bir yıl daha devam edecek. Başbuğ'un önümüzdeki yıl Büyükanıt'tan görevi devralarak, 2010'a kadar Genelkurmay Başkanlığı yapması bekleniyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda boşalacak 3 orgeneral kadrosu için 7 korgeneral yarışacak. Şûra'ya dosyaları girecek olan korgeneraller şöyle:
K.K.K Denetleme Değerlendirme Başkanı Erdal Ceylanoğlu (temditli), 3. Kolordu Komutanı Mustafa Ethem Erdağı (temditli), EDOK Komutan Yardımcısı Necdet Özel, 7. Kolordu Komutanı Abdullah Cahit Sarsılmaz, 5. Kolordu Komutanı Metin Yavuz Yalçın, 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner, 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk.
Bu arada, Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanlığı'nın inşaat ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle açılan davada mahkûm olan, ancak temyize gittiği için cezası kesinleşmeyen Erdağı'nın emekliye sevk edileceği yönünde yaygın bir beklenti var.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir üst rütbeye terfi etmeyi bekleyen tümgeneraller:
Salih Güloğlu (temditli), Hulisi Akar (temditli), Ümit Şahintürk (temditli), Aydemir Cülcüloğlu (temditli), Ahmet Turmuş (temditli), Muzaffer Cengiz Arslan, Zekeriyya Öztürk, Emin Cihangir Akşit, Galip Mendi, Sabri Demirezen, Alaettin Parmaksız, Nuri Ali Karababa, Necdet Soyer, Naci Beştepe, Mustafa Korkut Özarslan ve Abdullah Yaşar Cihansız.


2009'un komutan adayı
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda bu yıl bir kişi oramiralliğe yükselerek, 2009-2011 arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olma şansını yakalayacak. Donanma Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasıyla boşalacak bu görev için yarışacak koramiral rütbesinde iki aday var. Bunlar, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit (temditli), Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu.
Bir üst rütbeye terfisi için durumu görüşülecek tümamiraller:
Kadir Sağdıç, Nusret Güner, Ali Deniz Kutluk.


Hava'da orgenerallik kadrosu
Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert'in emekliye ayrılıp yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun gelmesiyle birlikte Hava Kuvvetleri'nde bir orgenerallik kadrosu açılacak. Bu kadro için şu üç korgeneral yarışacak:
Hv.K.K Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay (temditli), 1. Kuvvet Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, 2. Kuvvet Komutanı Korgeneral Erol Ortaç.
Hava Kuvvetleri'nde korgeneralliğe yükselmek için durumu görüşülecek tümgeneraller:
Erol Özgil (temditli), Bülent Özer (temditli), Sefer Öztürk (temditli), Mustafa Çötüksöken, Osman Yıldırım, Hikmet Çelik, Mehmet Erten.
Jandarma Genel Komutanlığı'nda Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu'nun emekli olması, Tümgeneral Fikret Demirtaş'ın korgeneralliğe yükselmesi bekleniyor.

 

Hudson Enstitüsü ve Annan Planı aktörleri şûrada

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast düzenlenmesi, terör örgütü PKK'nın İstanbul'da kanlı bir saldırı gerçekleştirmesi ve bunun sonucunda Kuzey Irak'a askeri harekât yapılması gibi senaryoların ele alındığı Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıyla adı gündeme gelen Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri de bir üst rütbeye terfi için şûraya girecek isimler arasında yer alacak. Annan Planı'nın referanduma götürülmesi öncesinde İsviçre'de yapılan müzakerelere TSK adına katılan Tuğamiral Mücahit Şişlioğlu'nun da bir üst rütbeye terfisi şûrada görüşülecek.

Barkın Şık - Milliyet

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.