THY: "Lokavta gidebiliriz"

THY: "Lokavta gidebiliriz"

10 Ağustos 2007 Cuma 09:00 THY Genel Müdürü Candan Karlıtekin geri adım atmayacaklarını belirterek "Sorumluluk sendikada, uzlaşma olmazsa lokavta gidebiliriz" dedi.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile Türk Hava Yolları arasında toplu sözleşme görüşmelerinden çıkan uzlaşmazlık sonrasında THY personeli arasında oylamadan grev kararı çıktı. Yakaşık 12 bin çalışanı bulunan THY Anonim Ortaklığı'nda sandıktan 5 bin 55 "Greve Evet" oyu çıkarken 4 bin 555 hayır oyu çıktı.


THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin sayım sonrası geri adım atmayacaklarını ve gerekirse lokavt kararı alacaklarını belirtirken, bazı THY personelin ise sonuçların açıklanmasını alkışla kutladıkları gözlendi.

 

Hava-İş Sendikası ile Türk THY arasında toplu sözleşme kosunda yaşanan uzlaşmazlık grev kararı ile son buldu. Sendika'nın grev kararı alması sonrası THY personelinin yüzde 25'inin isteği ile yapılan grev oylamasından "Greve Evet" kararı çıktı. 4 gündür süren oylama sonuçları yaklaşık 5 saat gibi bir süre içinde açıklandı. Sandıkta çıkan sonuçlarda 5 bin 100 olması gereken "Hayır" oyu, 4 bin 555'de kalınca, sandıktan grev kararı çıkmış oldu. THY Teknik A.Ş'de yapılan sayımda da "Grev" grev kararı çıktığı belirtilirken, oy oranları ise açıklanmadı.

 

Sonuçları açıklayan THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY Anonim Ortaklığı ve THY Teknik A.Ş'de grev oylamasının, "Grev" kararı çıktığnı açıkladı. THY Anonim Ortaklığı'nda greve hayır çıkması için 5100 oya ihtiyaç olduğunu ancak sayımda 4 bin 600 civarında "hayır" oyu çıktığını belirten Karlıtekin, " Bu demokratik bir sürecin işlemesidir. Sonuçları realite alarak aldık ve not ettik." ifadesini kullandı.

 

Basın mensuplarının, "Bu aşamadan sonra ne olacak?" sorusu üzerine, " 3 Ağustos Cuma gönü Yönetim Kurulu toplantısı sonrası sorulan soru üzerine, geldiğimiz noktanın şirket imkanlarını zorlayarak geleceğimiz en ileri nokta olduğunu beyanla "ne bugün ne yarın ne greve evet ve hayır çıktığında yada muhtemel bir grev neticesinde bu noktadan ileri gitme imkanımz bulunmuyor" demiştim." cevabını verdi.

 

Sandıktan "evet" sonucu çıkmasına rağmen personelin neredeyse yarısının "greve hayır" oyu verdiğini söyleyen Karlıtekin, bu aşamadan sonra sorumluluğun sendika yönetiminde olduğunu dile getirdi. "Biz masaya koyduğumuz teklifin arkasındayız" diyen Karlıtekin, "Kendileri de bu sonuçları değerlendireceklerdir. Biz masaya koyduğumuzteklifin arkaısandayız. Artık kendileri bu teklifi değerlendirip bize gelerek yeni bir müzakere süreci başlayacaktır. Ufak tefek detaylar dışında ana hatlarıyla glebileceğimiz yeni bir nokta olmadığını zaten beyan etmiştik." şeklinde konuştu.

 

"GEREKİRSE LOKAVT KARARI ALIRIZ"

 

Bir basın mensubunun "Uzlaşma olmazsa lokavta gidebileceğinizi söylemiştiniz, kararlı mısınız? " şeklindeki soru üzerine, bunun yönetim kurulu kararı olduğunu ve kararın arkasında olduklarını dile getirdi. Karlıtekin, "Biz şirketi kısa dönemde önünü açıp uzun vadede şirketin başını belaya sokacak hiçbir sürecin içinde olmayacağımızı beyan ettik. Yani, bile bile biz bir sıkıntıya doğru bu şirketi götüremeyiz. Sonunda bizim bu şekilde bir tavır almamız yine şirket çalışanlarının iş güvenliğini tehditeder, popülist bir tavır olur. Şirket gerçekliğinden, sektörümüzün rekabet koşullarından ve ülkemizin gerçeklerinden kopuk bir tavır olur. " ifadesini kullandı.

 

Sonuçlarda "Grev" kararı çıkmasının, sendikanın "Greve evet demek grev yapacağımız anlamına gelmez, bu pazarlıkta elimizi güçlendirir" açıklamasından kaynaklandığını aktaran Karlıtekin, sonucun çok ciddi olduğunu belirterek, çalışanlarının yarısına yakınının "Greve hayır" demesinin sendikanın omuzuna ciddi bir sorumluluk yüklediğini sözlerine ekledi.

 

Bu arada oylamanın sonucunda grev kararı çıkmasını bazı THY personeli sevinçle karşıladı. THY Genel Müdürlüğü önünde saatlerce bekleyen personel, sonuçların açıklanmasının ardından alkışlı sevinç gösterisinde bulundu.

 

İşte THY'nin basın açıklaması... 

 

“Basın ve kamuoyunun dikkatine, Resmi olarak 16 Mart 2007 tarihinde başlayan, arabulucu aşaması da dahil olmak üzere aradan geçen yaklaşık beş aylık sürede uzlaşmaya varılamayan ve Sendika Yönetimi’nin grev kararı almasına kadar uzanan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecinde, grev oylaması tamamlandı.

 

Oylama sonucunu hem çalışanlarımızın hem Sendika Yönetimi’nin iyi okuması gerekir. Her ne kadar sandıktan yeterince “Greve Hayır” oyu çıkmamış olsa da yaklaşık yarıya yakın çalışanımızın kararlı bir şekilde “Greve Hayır” demiş olması, aslında çalışanlarımızın büyük bir bölümünün kesinlikle grev istemediğinin göstergesidir. Ne yazık ki, çalışanlarımızın bir bölümünün “Greve Evet” oyu vermenin grev yapmak anlamına gelmeyeceği yönündeki düşünceleri ve hala pazarlık yapılabileceği yönündeki beklentileri bu sonuca yol açmıştır.

 

Ancak, son olarak 3 Ağustos 2007 tarihinde THY Yönetim Kurulu olarak yaptığımız açıklamada da açık ve net bir şekilde belirttiğimiz üzere, Ortaklığımız Yönetiminin halen masada olan teklifi, Ortaklığımızın tüm imkanları zorlanarak verilen bir tekliftir. “Ne bugün ne yarın; ne greve evet denildiğinde, ne grev uygulamasına geçildiğinde ve ne de muhtemel bir grev sonrasında bu tekliften bir adım ileri gidilemeyeceği”, tüm kuşkuları ve aksi yöndeki beklentileri ortadan kaldırma yönünde yazılı ve sözlü olarak ifade edilmiştir. Muhtemel bir grev durumunda ise teklifimizin artık masada olmayacağı özellikle vurgulanmıştır.

 

Ortaklığımız Yönetimi olarak teklifimizin imzalanmak üzere masada olduğunu tekrar hatırlatırız. Ekonomik ve sosyal açıdan önemli iyileştirmeler içeren bir teklif masada dururken, çalışanlarımıza, kurumumuza, ülkemize ve onbinlerce ailenin ekmek yediği turizm sektörümüze ağır darbe indirecek bir grevi çalışanlarımızın istemediğini iyi biliyoruz. THY çalışanı, kendisine, kurumuna ve ülkesine böyle bir zarar vermek istemeyecektir.

Grevle yeni bir şeyler alınabileceği yönündeki telkinlere kimse kulak asmamalıdır. Çalışanlarımız, muhtemel bir grevin ağır sonuçlarını mutlaka hesaba katmalıdır. Çalışanlarımızın bir grev uygulamasına asla izin vermeyeceğine inanıyoruz.”

 

Türk Hava Yolları A.O.

Yönetim Kurulu

KAYNAK: TÜRKİYE TURİZM




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.