"Tezkere Hazırlığı Yok"

"Tezkere Hazırlığı Yok"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ın kuzeyine operasyon düzenlenmesi konusunda ''şu anda askerden gelen talep bulunmadığını'' belirtti

TBMM ve hükümetin terörle mücadele konusunda ''netice alacak her türlü operasyon, faaliyet ve çatışmaya destek vereceğini söyledi.

NTV'de canlı yayına katılan Gül, Ankara'daki son saldırının ardından Kuzey Irak'a herhangi bir operasyonun söz konusu olup olmadığına ve terörle mücadeleye ilişkin soruları yanıtladı.

Gül, bölücü terörle mücadelenin herkesin birinci önceliği ve Türkiye'nin önündeki en ciddi tehdit olduğunu söyledi.

"Irak'ın kuzeyine operasyon konusunda askerden bir talep gelip gelmediğinin" sorulması üzerine Gül, “Resmi bir şekilde bu toplantılarda böyle talepler olmadı. Netice alacak talepler söz konusu olursa, TBMM bunlara muhakkak ki izin verir... Ama bu konular, kamuoyu önünde konuşulacak konular değil” dedi.

"Hükümetin şu anda bir tezkere hazırlığı içinde olup olmadığı sorusuna da Gül, "Şu anda yok" yanıtını verdi.

“Operasyonlar sürüyor”

Kararlılık içinde terörle mücadeleye devam ettiklerini belirten Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet güçleri, istihbarat ve jandarma birliklerinin hepsinin uzun bir süredir "adeta alarmda ve teyakkuz halinde" olduğunu söyleyerek, "Operasyonlar sürüyor aslında, bunların neticesi işte mayınlara çarpılıyor. Hiçbir operasyon yapılmamış olsa, o zaman o mayınlara da çarpılmamış olur" ifadesini kullandı.

“PKK’nın silahları Saddam döneminden”

Gül, "Irak'taki kargaşa, şüphesiz ki terörle mücadeleyi biraz zorlaştırmıştır. Bugün gördüğümüz patlayıcıların nereden geldiğini gayet iyi biliyoruz. Vaktiyle Avrupa ülkelerinden Saddam rejimine verilen patlayıcılar, maalesef orada otorite yokluğu söz konusu olunca herkesin eline geçmiştir. Herkesin eline geçerken Irak'ta yerleşmiş olan terör örgütü PKK'nın da eline geçmiştir" dedi.

Gül, bu patlayıcılarla ilgili dosyalar hazırlanarak, gerek Irak yönetimi, gerekse Irak'taki Amerikan güçlerinin ilgili yetkililerine, Irak'ın kuzeyindeki ilgililer de dahil herkese verildiğini belirtti.

Bu konunun Türkiye içi ve dışı olmak üzere iki boyutu bulunduğunu ifade eden Gül, dolayısıyla mücadelenin içeride ve ve dışarıda devam ettiğini bildirdi.

“Mekanizmadan sonuç alınacak”

Abdullah Gül, herkesin el birliği içinde yoğun bir çalışma içinde olduğunu söyleyerek, ABD ile Türkiye arasında bir mekanizma oluşturulduğunu ve yoğun bir çalışma yapılmakta olduğunu, sonuç alınacağına inandığını da kaydetti.

Gül, “Bunun ötesinde TBMM de bu işe duyarlıdır. Netice alacak neye ihtiyaçvarsa, ne olursa bunların hepsine hükümet de, TBMM de onay verecektir.Bunların kararlarını hep beraber alacağız" sözlerini kullandı.

"Kopukluk söz konusu değil"

Dışişleri Bakanı Gül, "polis, jandarma ve diğer güvenlik birimlerinin terörle mücadele için her türlü ihtiyaçlarının ilk günden, bütçe ve gerekçeleri düşünülmeden hepsinin karşılandığını" kaydetti.

Bakan Gül, birçok başarı elde edildiğini ve Ulus'taki saldırıyı yapanın olayın üzerinden 24 saat geçmeden ortaya çıkarıldığını belirterek, İngiltere'deki canlı bomba olayının 1 hafta sonra tespit edildiğini hatırlattı.

Gül, bu çerçevede birçok olayın da gerçekleşmeden önlendiğini ifade ederek, bunların kamuoyuna açıklanmadığını, çünkü teröristlerin isteğinin panik yaratmak olduğunu bildirdi.

"Olası bir operasyon konusunda hükümet ile askerin aynı noktada olup olmadığının" sorulması üzerine Gül, "hükümet ile askerler arasında bu konuda görüşmeler olmadığı gibi bir izlenimin ortaya çıkabileceğini"söyleyerek, bunun doğru olmadığını, terörle mücadele grubunun geçen hafta toplandığını, bütün ilgili birimlerin bu gruba üye olduğunu ve devamlı bir araya gelindiğini bildirdi.

Bakan Gül, bunun dışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında birçok toplantı yapıldığını söyleyerek, "Kopukluk söz konusu değil, herhangi bir ayrılık kesinlikle söz konusu olamaz" diye konuştu.

Gül, "Türkiye'nin terörle mücadeleye ilişkin kararlığını ABD ve Irak dahil, Türkiye'nin içinde olmayanların dahi bildiğini" kaydetti.

Ankara'daki saldırıda PKK şüphesi

Bakan Gül'e Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Ankara'dakinden sonra büyük şehirlerde benzer saldırıların olabileceği yönündeki açıklaması hatırlatıldı.

Terör örgütünün, saldırıları bazen kendi ismiyle, bazen de halkın nefretini üstlerine çekmemek için paravan olarak kullandığı isimlerle düzenlediğini belirten Gül, "Ulus'ta düzenlenen saldırının böyle olduğunu görüyoruz. Çünkü yapılış şekli, kullanılan maddeler, patlayıcıda kullanılan bütün maddeler, bütün bunlar polisin söylediğine göre, bölücü terör örgütünün kullandığı şekilde, yüzde doksan dokuz ona benzemektedir" dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.