Tarihi Kentler Birliği Toplantısı

Tarihi Kentler Birliği Toplantısı

Vali Lütfullah Bilgin'in Tarihi, Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması ve Yaşatılması Amacıyla Faaliyet Gösteren Tarihi Kentler Birliği Toplantısına Katılacağı Bildirildi.

Vali Lütfullah Bilgin'in tarihi, kültürel ve doğal mirasın korunması ve yaşatılması amacıyla faaliyet gösteren Tarihi Kentler Birliği Toplantısına katılacağı bildirildi.

25-27 Mayıs 2007 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek olan Tarihi Kentler Birliği Toplantısına katılacak olan Vali Bilgin, tarihi eserler ile doğal ve kültürel mirasın korunması yönünde önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Tarihi Kentler Birliği Toplantısına katılmaktan dolayı mutlu olacağını belirterek, " Tarihi Kentler Birliği tarafından 25-27 Mayıs 2007 tarihleri arasında İstanbul'da 'Uluslararası Kadıköy Buluşması' adı altında bir toplantı organize edildi. İçişleri Bakanımız Sayın Osman Güneş, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Atilla Koç'un da iştirak edeceği toplantının ilimizdeki kültürel mirasın korunması yönünde yararlı bir toplantı olacağına inanıyorum. Hepimizin malumu olduğu üzere 5 bin yıllık tarihe bir geçmişe sahip olan ilimiz, Roma dönemine ait yer altı şehirleri, Anadolu'nun Türkleşmesi süreci olarak adlandırdığımız 12-13 yüzyılda atalarımızdan miras kalan döneminin en önemli yapılarından birisi olan Cacabey Medresesi, Aşık Paşa Türbesi, Ahi Evran Külliyesi, Kesikköprü ve Kervansarayı, bir çok türbe ve kümbetin yanı sıra korunması uluslararası sözleşme ile taahhüt altına alınan Seyfe Gölü Kuş Cenneti, Japon- Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazılar yapılan Kaman Kalehöyük gibi tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde bulundurmaktadır. Bu eserlerin korunması için yerel imkanların yanı sıra genel bütçeden sağlanan imkanları kullanmaktayız. Bu kapsamda Cacabey Medresesi'nin onarımı tamamlanmış, Ahi Evran Külliyesinin onarımı devam etmektedir. Kesikköprü Kervansarayı ve Aşıkpaşa Türbesi gibi eserlerimizin onarım ihaleleri yapılmıştır. Yine ilimizdeki sivil mimarinin en güzel örneklerinden olan Hacıbey ve Ağalar Konağı'nın onarımlarına en kısa sürede başlanacaktır. Tarihi Kentler Birliği Toplantısını, illerin karşılıklı olarak bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları açısından önemli bir toplantı olarak değerlendiriyorum " dedi.

 
iha
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.