Taksi otomobil yerine taksi uçak geliyor

Taksi otomobil yerine taksi uçak geliyor

Atasay, 180 adet jet taksiyle havacılık sektörüne giriyor. Atasay CEO'su Cihan Kamer, "Yalnız Türkiye'nin değil, dünyanın hava taksiciliğine talibiz" dedi

Serkan Arman'ın haberi

Kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarından Atasay, hava taksiciliğine başlıyor. Dünyanın en büyük 'hava taksi' filolarından birisini kurmak için harekete geçen şirket, ilk adımı İsviçre'de attı.

Atasay ve Hollandalı ortağı ETIRC Aviation, Cenevre havacılık fuarı EBACE'de 180 adet 'Eclipse 500' marka mikro jet almak için anlaşma imzaladı.

Ortak şirket ilk etapta 60'ı opsiyonlu 180 uçakla Türkiye başta olmak üzere Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu'ya hizmet verecek. Atasay CEO'su Cihan Kamer, "Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın hava taksiciliğini yapmaya talibiz" dedi.


4 yolcu, 2 pilot taşıyor
4 yolcu, 2 pilot taşıyan ve 2 bin kilometre uçabilen uçakların fiyatının 1.7 milyon dolar civarı olduğunu anlatan Kamer, uçuş maliyetlerinin de rakiplerinin yarısından az olduğunu kaydetti.
Kamer, saatlik kirası yaklaşık 2 bin dolar olması beklenen uçakların 600 metrelik pistlerde bile inip kalkabildiğini belirterek, "Yıl sonuna dek 15 uçağın Türkiye'de olmasını bekliyoruz. Hedef şehir içine de inmek. Kendi havaalanlarımızı yapabiliriz" dedi.
Kamer, 180 uçağın maliyetinin yaklaşık 350 milyon dolar olduğunu belirtti.

Eclipse uçaklarının 10 yıl içinde 100 bini bulması beklenen pilot ihtiyacının tamamının Türkiye'den karşılanmasını için çalıştıklarını belirten Kamer, bunun için bir pilot eğitim merkezi kuracaklarını söyledi. Kamer, en büyük hedeflerinin ise uçakların ABD'den sonra Türkiye'de de üretilmesi olduğunu vurguladı.

ETIRC Aviation Başkanı Roel Pieper ise, "Türkiye'yi merkez alarak çok daha geniş bir bölgeye yayılabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

En pahalı uçak Başbakan'ın...

Anlaşmanın imza töreni dünyanın en önemli havacılık fuarlarından birisi olan EBACE 2007'de yapıldı. Bu yıl 355 firmanın katıldığı fuarda, 60'a yakın son teknolojiye sahip jet ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Uçak meraklısı ünlü aktör John Travolta'nın da ziyaret ettiği fuarda sergilenen uçaklar arasında en pahalısı 62 milyon dolarlık değeriyle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kullandığı (ANA uçağı) Airbus ACJ 319 oldu.

Özlem Yıldız'a jet

Fuara, Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu'nun yanı sıra armatör Sinan Serter ve sunucu eşi Özlem Yıldız da uçak bakmak için katıldı. Serter çiftinin küçük bir jet için anlaşma yaptığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.