TAGİD’DEN AFRİKA ÇIKARMASI

TAGİD’DEN AFRİKA ÇIKARMASI

28 Haziran 2006 tarihinde kurulan Trakya Aktif Genç İş Adamları Derneği yurt dışında sürdürdüğü önemli faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi.

                            Abdurrahim Yıldırım / Çorlu'dan bildiriyor..

Çorlu’da bulunan şu an 53 üyeden oluşan TAGİD haziran ayı içerisinde Etyopya’ya gerçekleştirdiği ziyaretten önemli iş bağlantıları sağladı.Konuyla ilgili olarak genel sekreter Soner Şaşmaz yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

  TAGİD, TUSKON’un geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlediği Afrika Dış Ticaret Köprüsü 2 programına üyelerinden geniş bir iş adamı kitlesi ile katılmış, ve bu programda gerçekleştirilen ikili görüşmelerin sonuçlarını netleştirmek için üyelerinden iki işadamını Etiyopya’ya götürdü. Çorlu Mühendisliğin sahiplerinden Veysel Kaya ile As Derinin sahiplerinden Abdurrahman Keşküş, TAGİD Genel Sekreteri Soner Şaşmaz’ın öncülüğünde Deri sektöründe yatırım araştırması yapmak amacıyla 14 Haziran – 26 Haziran 2007 tarihleri arasında Etiyopya’da incelemelerde bulundular. Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’da başta Etiyopya Ticaret ve Sanayi Bakanı  Girma Birru, Yatırım Genel Koordinatörü  Abı Woldemeskel ve Özelleştirme Genel Müdürü ile yapılan ön görüşmelerden sonra Etiyopya devletinin elinde bulunan ve özel sektörde faaliyet gösteren deri fabrikaları gezilerek yetkililerden bilgiler toplandı. Bilindiği gibi Etiyopya hayvan sayısı olarak dünyada 10. sırada Afrika kıtasında da 1. sırada. Yapılan gözlemlerin sonucunda; Etiyopya’da elde edilen derilerin, 3. , 4. ve 5. kalite deriler olduğu ve bu derilerin genelde ayakkabı, kemer, cüzdan ve çanta yapımında kullanılabildiği ortaya çıktı. Zaten derilerin büyük bir kısmı başta İtalya’ya ayakkabılık deri olarak ihraç edildiği öğrenildi.

       Büyük elçimizden ve ticaret müşavirimizden bilgi aldık!

Fakat Etiyopya hakkında Başta Türkiye büyükelçisi  Can Altan ve Türkiye Ticaret Müşaviri  Ergüç Ülker’den aldığımız bilgiler neticesinde Etiyopya devletinin Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere ihracata yönelik üretim amaçlı yatırımlara teşvik verdiklerini, Türkiye’nin de Etiyopya ya yatırım yapmak isteyen işadamlarımıza bazı teşvikler verdiğini belirttiler. Bunun yanı sıra Etiyopya yabancı yatırımcıya ilk 5 yıl boyunca vergiden muaf tutuyor, Avrupa ve Amerika’ya kotasız satış yapılabiliyor ve yapılacak işle alakalı makine ve ekipmanlar için gümrük alınmıyor. Ülkede enerji ve su sıkıntısı yok, işçilik ve vergileri de çok düşük, vasıfsız bir işçinin günlüğü 1 dolar. İklim ne çok sıcak ne çok soğuk, toprak bir çok tarım ürününün yetiştirilmesine elverişli. Bu cazibe karşısında Etiyopya’ya Çinli, İtalyan(farklı iş alanlarında), Hollandalı (çiçekçilik), İsrailli (tarım), Lübnanlı (Restoran), Arap ülkelerinden ve Türkiye’den (Tekstil, Tarım, Gıda ve İnşaat alanlarında) işadamları gelip yatırım yapmaya başlamışlar. Birçok alanda iş imkanı mevcut.

Bu anlatılanlardan ve Etiyopya da ki cazip fırsatlardan istifade edebilmek için işadamlarımız Tarım ve Hayvancılık üzerine yatırım yapma kararı aldılar. Etiyopya’lı bir işadamıyla da ortak olan işadamlarımız aynı zamanda bir de şirket kurdular. Hedeflerinde devletten 3000 ila 5000 hektar bir araziyi uzun süreli kiralayıp organik buğday, mısır, ayçiçeği, soya vb. ürünler yetiştirip ihracat yapmayı ilerleyen zamanda da büyükbaş hayvan besiciliği yapmayı, et ve süt ürünlerini iç ve dış piyasaya satmayı düşünüyorlar.

TAGİD Genel Sekreteri Soner Şaşmaz Afrika ülkesi Etiyopya dan döndükten sonra ziyaret ile ilgili olarak şunları söyledi;
"İş dünyasında tek bakir kıta şu an için Afrika, ve açılım yapma düşüncesinde olan işadamlarımızın çok geç kalmadan bu ülkeleri keşfetmesi gerekir. Etiyopya da bir çok alanda iş yapılabilir. TAGİD olarak üyelerimizin ve işadamlarımızın yurtdışında iş araştırmalarında her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz."

TAGİD Eylül başında Kuzey Afrika ülkelerinden Fildişi Sahillerine de bir iş gezisi düzenleyecek.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.