Sporla geçen bir hayat: Metin Türkmenoğlu

Sporla geçen bir hayat: Metin Türkmenoğlu

Değerli spor ustalarımızdan Metin Türkmenoğlu, spor uğruna yaptıklarını ve yaşadıklarını anlattı

Her mesleğin ustaları vardır. Metin Türkmenoğlu da önemli spor ustalarından biridir. 73 yaşında olan Türkmenoğlu, bugün spor yazarlığı yapıyor.

33 YAŞINA KADAR FUTBOL OYNADI
“Ben 45 yıllık gazeteciyim. 1968 yılında yeni İstanbul gazetesinin spor servisinde göreve başladım. Sırasıyla Fotospor, Hayatspor, Türkspor, Günaydın, Anadoluajansı, Tercüman, Fotogol ve semtimizin yerel gazetelerine yıllarca haber yaptım. Her genç gibi futbol aşığı olmam beni spor yazarlığına çekti. Futbola 1953 yılında Eyüp semtimizde Onbir Şeytanlarspor’da oynamaya başladım. Hocamız Celal Uçar takımın kalecisi yaptı beni. Kalecilik mevkiinden başka bir yerde oynamadım. Askerden sonra iki yıl Çıksalın Kulübü’nde oynadım. Daha sonra Hasköy’de. 33 yaşıma kadar futbola devam ettim. Hem futbol oynardım hem de haber yapmaya başlamıştım. Bu heves beni fotoğrafçılığı öğrenmeme vesile oldu.

MAÇLARDAN ÖNCE OYUN OYNARDIK
­­Gazetecilik emek ister fotoğraf çekmek beceri isterdi. Lig maçlarına gittiğimizde ilk 15 dakika pozları çekerdik. O zaman kenarlardan fotoğraf çekebiliyorduk. Gazetemiz iki muhabir gönderirdi. İlk baskı Anadolu’ya ikinci baskı İstanbul’a çıkardı. Makara ile çektiğimiz fotoğrafları araba ile gazeteye gönderir habere yetiştirirdik. O yıllarda çok meşakkatli çalışıyorduk. Gazeteci arkadaşlarımız, ailerimiz birbirimize çok saygılıydık. 60 ve 70 jenerasyonun gazetecilerinden Hüseyin Kırcalı, Arif Işıldayan, Ahmet Yüksel, İlyas Namoğlu, Atalay Kayaoğlu, Rıza Pakyüz, Selahattin Koyuncu, Selahattin Gökhan, Mahmut Küçük, Kazım Kanat, Cemalettin Şen önemli gazeteci arkadaşlarımızdılar. Maçlardan önce geldiğimiz için bazen aramızda ilginç oyunlar oynardık. Mesela forvet oynardık. İlk golü kimin atacağını bilen toplanan ortaya konan parayı alırdı. Hatta seyirciler bile kendi aralarında ilginç oyunlar oynardı. İlk korneri kim ata­­­cak, ilk faulu kim yapacak gibi.

DERTLİ TARAFTARIN ŞİİRİ
103 gol atan Fenerbahçe “1988-1989” sezonunda Rıdvan Dilmen dükkânıma gelmişti. Talay Eker kendisine “ön taraf Mercedes arka taraf murat 124 “dediğinde Rıdvan Dilmen cevap olarak “abi dedi biz bir fazlasını atalım müdafaa yerse yesin, diyerek cevap verdi. Bir ilginç anıda Abdullah Çevrim o yıllarda Beşiktaş’a transfer olacaktı Fener kendisini kaptı. Beşiktaş rakibe 4-0 yenilince o hafta Fener’e de son dakikalarda Abdullah’ın attığı golle 1-0 mağlup oldu. Dertli bir taraftar şöyle bir şiir yazmıştı.” dedi.

İŞTE O ŞİİR
Yeten idi sahalarda,-idarede yeten oldu.
Dört gol yedik Viyana’da –İstanbul’da beter olduk.
Nerde kaldı zehir forvet-güven, Rahmi, K. Ahmet.
Son dakikada mağlubiyet-beklenilen keder oldu.
Nerede kaldı Kaptan Nazmi-iki maçta beş gol az mı?
Kolay değil bunun hazmı-kartalıma neler oldu?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.