Soğuk Haddelenmiş Çelik

Soğuk Haddelenmiş Çelik

Soğuk Haddelenmiş Çelik

 

Soğuk haddelenmiş çelik denildiğinde çelik malzemenin ilk üretim aşaması olan soğutulma yapıldıktan sonra çeliğin bir dizi olarak silindirden geçilebilmesidir. Bu üretimde çelik silindirlerden geçirilirken kademeli olarak da azaltılıyor. Çelik bilindiği üzere demir elementine az miktarda karbon ilave edilmesi yoluyla oluşturulan metaldir. Çelik alaşımlarını daha fazla özel kılabilmek adına krom veya nikel gibi farklı elementlerde eklenerek soğuk haddeleme tekniğinden yararlanılır.

Soğuk haddelenmiş çelik sıcak haddeleme tekniği uygulanmış olan çeliklere kıyasla daha az miktarda karbon içermektedir. Ayrıca sıcak haddelenmiş çeliklerde oluşabilecek olan büzülmelerin azlığı nedeniyle az miktarda haddeleme tekniğine tabi tutulmaları gerekmektedir. Soğuk haddeleme çelikler genel olarak dört ana sınıfa ayrılabilir.

  • Ticari Çelikler
  • Ekstra derin çekme çelik
  • Çekme Çelik
  • Ekstra derin çekme çelik artı

Bu şekilde gruplara ayrılan soğuk haddeleme çelik ürünleri daha sıklıkla endüstriyel alanlarda kullanılır.

Soğuk Haddelenmiş Çelikler Nerelerde Kullanılır?

Soğuk haddelenmiş çelik denilen teknik sıcak haddeleme tekniğine maruz kalan çelik malzemelerin ikinci bir üretim tekniğine maruz kalması durumudur. Soğuk haddelenmiş çeliklerin genel olarak kullanım alanlarının başında Otomativ sektörü gelmektedir. Ardından ise:

  • Beyaz eşya sektörü
  • Radyatör
  • Havalandırma ekipmanları imalatında
  • Mukavemet alanlarında
  • Süneklik ve Tokluk alanlarında

Bu alanlarda soğuk haddelenmiş çelikten faydalanılır. Ayrıca Fosfatlama ve Elektrolit kaplamalarda da soğuk haddelenmiş çelik kullanılır.

Soğuk Haddelenmiş Çelik İle Sıcak Haddelenmiş Çelik Arasında Oluşan Farklar Nelerdir?

Sıcak halde haddeleme yapılan çelik genel olarak yüksek seviyede sıcaklıklarda preslenmiş olan çelik malzemedir. Dolayısıyla bu şekilde olan çelik malzeme daha kolay şekilde işlenebilir. Aynı zamanda sıcak haddeleme uygulanan çelikler, belirli ölçülerin çok fazla gerekmediği uygulamalarda kullanılır. Demiryolu inşaat projeleri gibi alanlarda sıcak haddelenmiş çelikten yararlanılır.

Fakat soğuk haddeleme uygulanmış çelikler daha sıklıkla silindirler arasında oluşabilecek sıkıştırmalara maruz kalabilen çelik levhalardır. Soğuk haddeleme uygulanmış olan çelikler genel olarak yağlı olabilen pürüzsüz yüzeylerdir. Bu uygulama ile oluşturulan çelikler daha çok estetik uygulama gerektiren alanlarda kullanılır.

Soğuk haddelenmiş çelik fiyat detayları için https://hascelik.com/parlak-celikler-c sitesinden kolaylıkla bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.