Şişli’nin 'Yenilenmesi ve Ulaşım'

Covid 19 dünyanın ve Türkiye'nin üzerinden silindir gibi geçti, geçmeye de devam ediyor.

ABD, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya bu sarmaldan kurtulmaya çalışıyor.

Çok kayıplar verildi. Türkiye'nin tüm sağlık teşkilatıyla, Covid 19'a karşı büyük bir emek ve özveriyle sürdürdüğü ve başarılı olduğu mücadelesinde kendilerine şükran ve vefa borcumuz var.

Alınan tedbirler, 18 yaş altı ve 65 yaş üstüyle ilgili sokağa çıkma yasağının halen uygulanıyor olması tenkit edilse dahi, virüsten koruma amaçlı olup doğru bir karardır diye düşünüyorum. Zira vefat edenlerin %93'ü 65 yaş üstü.

Bu son üç ay zarfında ekonomi adeta durdu. Bunun sonucu olarak, birçok kuruluşun işleri bozuldu, zaten işsiz sayısı yüksek sayıda iken şimdilerde zirveye çıktı.

Yapılan bir projeksiyonda; gelecek Eylül Ayı’nda, karşılıksız basılan  paradan dolayı, enflasyonun yükseleceği, büyümenin % -7 olacağı, döviz kurunun artacağı, şirket iflaslarının katlanacağı ifade ediliyor.

Ne diyelim, hayırlısı!

Şimdi gelelim Şişli'nin kronik problem ve ihtiyaçlarına:

İlçemizin makro seviyede sorunları var. Bu sorunlar, Şişli Belediyesi'nin bütçe ve kaynaklarıyla karşılanması mümkün değildir.

Ancak, 25 sene sonra, İBB'nin CHP'ye geçmesi sonucu, Şişli Belediyesi, ana arterlerin büyük şehrin ukdesinde olmasından dolayı, gerçekleştirmeyi düşündüğü alt yapı ve ulaşım projelerini talep edebilir.

Mesela, trafiği ve ulaşımı rahatlatacak projelerin başında, Harbiye Müzesi önü, Halaskargazi Caddesi Esentepe, Büyükdere Caddesi, Nimet Abla Camii Tüneli, Valikonağı Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi öncesi, batıp High School önünden çıkan bir tüp geçit,

Valikonağı Caddesi bitiminde çift katlı bir viyadükle Ortaklar Caddesine bağlanması, Ihlamur Kasrı karşısından bir tünelle Ortaköy Vadisine bağlanması,

Ve yine Fulya Bomonti arası bağlantı tüneli gibi projelerle trafiği rahatlatmak mümkün olabilecektir.

Diğer önemli bir konu ise, deprem, kentsel dönüşüm ve Şişli'nin yenilenmesi:

Hepimizin bildiği gibi, Şişli'deki yapı stoku çok eski zamanlara dayanmaktadır. Yapıların statiği, betonarmesi eskimiştir.

Radye jeneral temel, nervürlü demir ve granülometrik beton kullanılmamıştır. Dolaysıyla en basitinden kolonlar karbon fiber ile kaplanarak mukavemet kazandırılabilir.

Binaların ön cepheleri belediye denetiminde yeni yapılacak fasad renovasyon projeleriyle yenilebilir.

Çok gecikmiş ve ihmâl edilmiş olmakla beraber, Paşa, Halide Edip Adıvar, İzzet Paşa, Kuştepe Mahallelerinde mutlaka; ada bazında ''Kentsel Dönüşüm'' projeleriyle ilgili imar planı tadilatlarına başlanılmalıdır.

Bu işler biraz zaman alabilir ancak bir yerden başlamak lâzımdır.

Yapılması gereken çok işler var. Ancak onları da peyderpey önümüzdeki yazılarımızda ifade etmeye çalışacağız.

Tüm Şişlili dostlarıma selam ve sevgilerimi sunuyorum. Sağlıcakla kalınız...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.