Sınırda gerilim artıyor

Sınırda gerilim artıyor

TSK'nın Şırnak ve Kuzey Irak sınırında başlattığı ‘Balyoz operasyonu’ tüm hızıyla sürürken F-16'lar da destek veriyor...

TÜRK Silahlı Kuvvetlerinin Şırnak ve Kuzey Irak sınırında başlattığı ‘Balyoz operasyonu’ tüm hızıyla sürürken, Türkiye’nin olası bir sınır ötesi harekatının gündemi gelmesiyle, Musul’dan sınır kasabası Zaho’ya gelen bir grup ABD askeri sınır boyunda incelemelerde bulundu. ABD’nin üst düzey istihbarat yöneticileri de Zaho’da kaymakam ve üst düzey komtanlarla görüşmelerde bulundu.

PKK'LI TERÖRİSTLER SINIRI GEÇEMEDİ

 TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nce Şırnak'ın Kuzey Irak sınır kesiminde başlattığı ‘Balyoz operasyonu' sürerken, Hakkâri'nin Çukurca ile Uludere ilçeleri arasından geçen Hezil Çayı kesiminden sızmak isteyen bir grup terörist, güvenlik kuvvetlerinin karşı ateşiyle kaçmak zorunda kaldı.

Kuzey Irak'ın İran sınır kesiminde bulunan Kandil Dağı'nın yanı sıra, Türkiye sınırına yakın olan Behdinan, Zap, Haftanin, Kanimasi, Begova, Derkar kesimlerinde bulunan PKK'nın küçük kamplarından Türkiye'ye sızmaların engellenmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birlikler sarp ve dağlık yamaçlarda konuşlanmaya devam ediyor. Tank ve topların yerleştirildiği sınır hattında, askerler özellikle önceden tespit ettikleri PKK'lıların geçiş güzergahlarını kontrol altında tutmaya çalışıyor.

Hava destekli operasyonda, karakollarda da ısıya duyarlı termal kameralarla sınır hattı takip ediliyor.
Şırnak'ın sınır kesiminde bulunan Şenoba, Hilal, Andaç ve Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nin sınıra sıfır noktasında yer alan bölgelerinde askerler teyakkuz halinde operasyonlarına devam ederken, Kuzey Irak'ın Zaho İlçesi'nin tam karşısında yer alan Şırnak'ın Silopi İlçesi'nin Görümlü ve Çalışkan bölgelerinde de yığınak devam ediyor.

Dün gece geç saatlerde Hakkâri'nin Çukurca ile Şırnak'ın Uludere ilçeleri arasından Türkiye'ye girmek isteyen bir grup teröristin önü Geyman bölgesinden geçen Hezil çayı kesiminde önlem alan güvenlik güçleri tarafından kesildi. Termal kameralarla tespit edilen PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışmada yaklaşık 15 PKK'lı terörist püskürtülürken, sınır kesiminde zaman zaman çatışmaların ettiği belirtildi.
Türkiye’nin bir aydır sınırda sürdürdüğü ‘Balyoz operasyonu’ Kuzey Irak tarafından dikkatle izleniyor. Kuzey Irak sınırının sıfır noktasında yer alan Haftanin, Sinaht, Zap, Behdinan bölgelerinin karşısında Türkiye topraklarında konuşlandırılan Türk zırhlı birlikleri ABD tarafından da izlenmeye alındı. Musul’dan Kuzey Irak’ın sınır ilçesi olan Zaho’ya gelen ABD askerleri, karadan ve havadan sınırı kontrol etmeye başladı. İki ABD helikopteri her gün havadan sınırdaki hareketliliği izlerken, ABD askerleri de Halil İbrahim Sınır Kapısında bekletilmeye başlandı. Yerel Kürt hükümetine bağlı askerlerin sınırda bulunan karakolların etrafına yeni mevziler kazdıkları kaydediliyor.

Bağdat’tan gelen ABD’nin üst düzey istihbarat yöneticilerinin de Zaho’da Kaymakam Hüseyin Bervari ve asayiş komutanlarıyla görüştükten sonra sınır kesimlerinde incelemelerde bulundukları kaydedildi.

Bu arada, dün akşam saatlerinde Türkiye’ye ait iki F-16 savaş uçağı Irak sınır kesiminde keşif uçuşu yaptı.

ŞIRNAK’TA OPERASYON GENİŞLETİLDİ

Öte yandan dün PKK’lı teröristlerin yola döşediği mayını uzaktan kumandayla patlatması sonucu 6 askerin şehit olduğu saldırının ardından bölgede başlatılan operasyonlar takviye birliklerde sürdürülüyor.

Siirt ile Şırnak arasında bulunan Bestler Dereler bölgesi ile Herekol Dağlarına helikopterle takviye özel harekat timleri ile köy korucuları ve askerler indirildi. Kaçan PKK’lı teröristlerin yakalanabilmesi için güvenlik güçleri helikopterler desteğinde arazi arama tarama faaliyetlerine devam ediyor. Kuzey Irak sınırında ise sınır kesiminde de operasyonlar giderek yoğunlaştırılıyor. Bölgedeki köy korucuları ile özel harekat timlerinin de katıldığı ve yaklaşık 30 bin askerle süren sınırdaki operasyonlarda, PKK’lı terörislerin kullanabileceği geçiş güzergahları, derin vadiler askerler tarafından tutuldu. Sınırda oluşturulan yeni mevzilerde askerler 24 saat nöbet tutuyor. Güvenlik güçlerinin geçeceği yollarda ise mayın arama cihazlarıyla sürekli kontroller yapılıyor.

DHA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.