Sınır ötesi operasyon için ABD ılımlı

Sınır ötesi operasyon için ABD ılımlı

Daha önce hiçbir şekilde Türkiye'nin, Kuzey Irak'a girmesini olumlu karşılamayan ABD, son gelişmeler üzerine bu tavrını biraz olsun yumuşatmış görünüyor.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye'deki terörle mücadele çabalarını överek, ülkesinin bu çabalara daha fazla katkıda bulunma arzusunu dile getirdi.

Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM) Komutanlığının 2007 yılı eğitim ve öğretim çalışma programına göre planlanan uluslararası faaliyetlerden ikincisi olan ''Terörizmin İdeolojik Desteği ile Mücadele'' konferansı, Swiss Otel'de başladı. Büyükelçi Wilson, konferansta yaptığı konuşmada,Türkiye'nin, büyük çaplı terörizme maruz kalma ve onunla mücadelede uzun süredir "lider" konumda olduğunu ifade etti.

''ASALA, DHKP-C ve PKK/Kongra-Gel''in hepsinin aynı şey olduğunu belirten Büyükelçi Wilson, bu örgütlerin tümünün, düzenledikleri şiddet eylemleriyle son yıllarda 40 bin kişinin ölümüne neden olan en bilinen gruplar arasında yer aldığına dikkati çekti.

11 EYLÜLDEN SONRA...

Büyükelçi Wilson, 11 Eylül saldırılarının ABD'nin uluslararası terörizme bakışını değiştirdiğini belirterek, o dönemde, El Kaide'ye karşı uluslararası mücadeleye önderlik etme ve görüş birliği içindeki ülkelerle terörizme karşı işbirliği yapma kararı aldıklarını hatırlattı.

Türkiye ve ABD ile birlikte diğer pek çok ülkenin terörizmle mücadelede daha etkili çalışma kararı aldığını ifade eden Büyükelçi Wilson, bu işbirliği sürecinin devam etmekte olduğunu söyledi. Wilson, 20'nci yüzyılın başlıca terör kurbanlarından biri olan Türkiye'nin 2003 kasımında İstanbul'da terör örgütü El Kaide tarafından düzenlenen korkunç saldırılara rağmen, bu örgütü ortadan kaldırmak için ABD ve diğer ülkelerin ortaya koyduğu çabalara kahramanca destek verdiğini belirtti.

 Türkiye'nin terörle mücadelede Afganistan'da da önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatan Wilson, El Kaide ile mücadele konusundaki önemli katkıları nedeniyle "dünyanın Türkiye'ye minnettar olması gerektiğini" söylemenin yetersiz kalacağını ifade etti.

PKK'nın Türkiye'nin en zorlu terör sorunu olduğuna işaret eden Wilson, "Türkiye'nin hiç bir müttefikinin bu konuda gerekeni ve elinden geleni yapmamış olduğuna" da dikkati çekti. Yakın zamanda atılan adımların yavaşlığına rağmen, ülkesinin bu konuda sağladığı yardımlardan gurur duyduğunu ifade eden Büyükelçi Wilson, bunların, ihtiyacı olan bir müttefike yardımlarını ve Türkiye, Avrupa ve Irak için olumsuz sonuçlar doğuracak terör ve suç tehditlerini yenme çabalarına katkılarını yansıttığını belirtti.

TERÖRLE MÜCADELEDE TÜRKİYE-ABD İŞBİRLİĞİ

 Wilson, "Türkiye ile terör örgütü PKK'yı köşeye sıkıştırmak, örgütün para toplama ve kullanma kabiliyetini azaltmak ve kuzey Irak'taki varlığını ortadan kaldırmak için bir takım stratejiler üzerinde çalışıyoruz" diyerek, Amerikan hükümetinin buna en üst düzeyde bağlı olduğunu ve bu çabalardan sonuç elde edeceklerine inandıklarını kaydetti. Nihayetinde, terör örgütü PKK ile mücadelenin büyük ölçüde Türkiye'nin sorumluluğu olduğuna işaret eden Büyükelçi Wilson, bunun "zorlu", hatta "sevimsiz" bir iş olduğunu söyledi.

Son haftalarda Türk güvenlik birimlerinin terör örgütü PKK'ya karşı giriştiği mücadeleyi desteklediklerini kaydeden Wilson, "Türk güvenlik güçlerinin bu ülkenin vatandaşlarını tehlikeye atanları bulmak, peşinden gitmek ve bozguna uğratmalarına nasıl daha fazla yardımcı olabileceğimizin yollarına bakıyoruz" diye konuştu. Ross Wilson, "Türkiye'nin demokrasisini daha da geliştirmesi, ifade özgürlüğünü genişletmesi, ülkenin doğusundaki yatırımları ve refahı arttırması PKK'nın terör ideolojisiyle mücadeleye yardımcı olabilir" dedi.

TMMM'nin Türkiye'nin diğer müttefik ve dost ülkelerle birlikte çalışmaya verdiği önemin açık bir göstergesi olduğunu ifade eden Wilson, ABD'nin Türkiye'nin bu stratejisini takdirle karşıladığını söyledi.



AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.