Tahran ile ticaret yapmayı sürdüren şirketlerin, ABD'deki faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi tehdidiyle karşı karşıya kaldığını da öne süren gazete, özellikle Fransa, Almanya ve İngiltere'nin ABD'nin bu kampanyasını desteklediğini savundu.
Baskılar çerçevesinde Alman firması Siemens'in ABD ve Alman hükümetlerinden gelen baskılar üzerine dün gece, İran ile yapılacak tüm yeni sözleşmelerden vazgeçildiğini açıkladığı belirtilen haberde, Siemens'ten önce de üç ünlü Alman bankasının İran'dan çekildiklerini hatırlattı.
Guardian, söz konusu bankalar olan Deutsche Bank, Commerzbank ve Dresdner Bank'ın ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney tarafından İran'da kalmaları halinde ABD'de iş yapmalarının güçleşeceği şeklinde tehdit edildiklerini öne sürdü.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığının da Shell ve BP gibi İngiliz şirketlerini Tahran'la iş yapmayı sürdürmenin "riskleri" konusunda uyardığını kaydeden gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin de Total ve GDF'ye aynı yönde uyarıda bulunduğunu iddia etti.
ABD'nin İran üzerindeki ekonomik baskısını arttırmaya çalıştığını ve AB ülkelerinin Tahran ile iş yapmayı sürdürerek, bu baskıyı etkisizleştirmesinden yakındığını yazan gazete, ekonomik yaptırımların gelecek yıl itibariyle etki göstermemesi halinde Cheney'nin İran'a yönelik hava harekatı baskısının artacağı görüşünü savundu.
İlk yorum yazan siz olun
Haberleri
ÇEVRE HASTANESİ ÇÖZÜM SUNUYOR
Saç dökülmesi artık sorun değil!
Plastik Cerrahide Dünyayla başa baş
Prostat'ta Plazma Kinetik Mucizesi
Yalçın Menteş Sağlığına Kavuştu