Seni uyanık seni!

Seni uyanık seni!

Uyanık Zeki Başeskioğlu, hiç para vermeden milyarlarca YTL'lik reklam yaptı....

Günlerdir mayo tartışması yaşanıyor. Firmalar, “İstanbul'da belediye açık mekanlara mayo reklamı almıyor” iddiasında. Belediye ise “Yok böyle bir yasak” diyor. Bu arada Sunset'in mayo reklamının alındığı, Zeki'nin ise hiç başvuru yapmadığı ortaya çıktı...

Yıl 2007, Türkiye'nin yaşadığı tartışmaya bak. İstanbul Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nün, bilboardlarda mayo reklamlarına izin vermediği iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Kom, Nelson, Ay-Yıldız, Zeki Triko ve Sunset gibi Türkiye'nin önde gelen mayo firmaları, mankenlerle yaptırdıkları 2007 modellerini, İstanbul'da açık havada tanımadıklarını söyledi. Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nün, "Bu afişler ahlak kurallarına aykırı" diyerek reklamları geri çevirdiğini belirten firmalar, bilboardları ihaleyle alıp kiralayan ajansların da, "Bunları alamayız. Belediye izin vermez" dediklerini idda ettiler.

BELEDİYE: MAYOYA YASAK YOK

Belediye yaptığı açıklamada, reklamlarla ilgili yasaklayıcı bir kararının olmadığını, ayrıca panolar için herhangi bir başvurunun da bulunmadığını bildirdi. Aıklamada, Sunset firması örnek gösterilerek, "Firmanın 2 Mayıs 2007 tarihli başvurusu olumlu karşılanmıştır" denildi. Zeki Triko'nun ise, son 7 yıldır afiş konusunda "Nasılsa vermezler" diyerek herhangi bir başvuru yapmadığı iddia edildi. Bir başka iddia ise, mayo tartışmasının bazı çevreler tarafından özellikle çıkarıldığı yönünde. İddiayı ortaya atanlar, "Neden bu tartışma geçen yıl yoktu. Tam seçim üzeri böyle bir tartışmayı gündeme getiriyorlar" dedi.

DÜNYAYA REZİL OLDUK

İddialara son noktayı ise, İklim Zirvesi için gittiği New York'tan dönen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş koydu. Topbaş, "Mayoya karşı herhangi bir tavrımız yok. Böyle olsa, 30 yıldan beri açılmayan plajları niye açalım. Bir takım kaygıları yargısız infaz gibi görüyorum ve üzülüyorum. Kurnaz tüccar mantığı ile çalışma yapan firmalar var. Reklamın güzeli kötüsü olmaz mantığı ile hareket ediyorlar" dedi. Bu arada tartışma Türkiye'ye büyük zarar verdi. Turizmde yeni açılımlar getiren, bu yıl turist rekoru kırmayı hedefleyen Türkiye, mayo yasağı nedeniyle dünya basınına malzeme oldu.

BELEDİYEDEN ARADILAR

 "Geçen yıl başvurumuz geri çevrildi. Gerekçe ise afişlerdeki görüntülerin uygunsuz olmasıydı. Bunu bize sözlü söylediler. Böylece başvuru ve ret kayıtlarda yazılı olarak yer almadı. Basında çıkan haberler nedeniyle dün belediyeden aradılar ve afişleri asabileceğimizi söylediler."

BU YIL BASVURU YAPMADIK

 "Bu yıl müracaat etmedik. Geçen yıl da etmedik. Prosedürü biliyoruz. 'Bugün, yarın, öbür gün' diyorlar, sezonu bitiriyorlar. Yıllardır hep böyle Belediyenin kuralları var. Çıplak kadın resmi astırmak istemiyorlar. Reklam şirketleri de afişlerimizi almıyor. Anadolu'da da indirdiler."

MAĞAZADAKİLER İNDİRİLDİ

Mağazalarımızdaki bikinili afişleri kaldırdılar. Hangisine izin verip vermeyeceklerini öğrenmek için belediyeye gidip konuşmak istedik. 'Mayolu resimler için hiç uğraşmayın' dediler. Biz uzlaşmadan yanayız. Kapalı birine hürmet ediyorsak, aynı hürmeti görmek isteri

MİNİMUM DEKOLTEYE İZİN

"Kentsel Tasarım Müdürlüğü, bizim için 'izin verdik' diyor ama geçen yılki başvurumuzu Türk toplumunun ahlak yapısına uygun görmeyerek geri 7evirdiler. Biz de komisyonun belirlediği kriterleri dikkate alarak minimüm dekolte ve açıklık sergilenen afişleri bilboardlara koyduk.

YARGITAY NOT ETTİ

Ankara kulislerinde, seçim döneminde AK Parti hakkında kapatma davası açılacağı söylentileri yoğunlaşırken, AK Parti'nin 50 klasöre yaklaştığı belirtilen "sicil dosyası"na mayo yasağı iddiaları da eklendi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Belediyesi'nin bikinili manken resimlerinin yer aldığı reklamları, caddelerdeki billboardlara astırmaması ile ilgili iddiaları içeren gazete haberlerini, AK Parti hakkında hazırladığı inceleme dosyasına ald

İŞTE O KOMİSYON

Mayo reklamlarının açık havada yayınlanıp yayınlanmayacağına İstanbul Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü komisyonunca karar veriliyor. Kurumun başında Aydın Çakmak var. Komisyonda; gelirler, emlak, trafik ve zabıta müdürlüklerinden birer yetkili ile müdürlüğün 3 yetkilisi bulunuyor. Reklam başvurusu komisyonda uygun görülürse, onay için Genel Sekreter Yardımcılığı'na gönderiliyor.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.