Seçim takviminde bu hafta

Seçim takviminde bu hafta

22 Temmuz'da yapılacak erken genel seçim takvimi işliyor. Partilere adaylık başvurularıyla seçmen listelerinin askı süresi de devam ediyor.

Seçim takvimine göre bu hafta, siyasi partilerin, önseçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin Yargıtayca gönderilen listeler ile partilerin önseçim dışında bir yöntemle aday yoklaması yapacakları seçim çevrelerine ilişkin, ilçe seçim kurulu başkanlıklarına verdikleri listeler askıya çıkarılacak.

Türkiye’de ilk kez Bilgisayar Destekli Seçmen Kütük Sistemi’ne (SEÇSİS) göre oluşturulan seçmen listelerinin, askı süresi de devam ediyor. Herhangi bir sebeple listeye yazılamamış olanlar, 22 Temmuz 1989 tarihinde ve daha önce doğanlar, başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacıyla yer değiştirenler, kimlik ve adres bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunanlarla, özellikle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunmayanlar, askerlikten terhis olanlardan listede kaydı bulunmayanlar, taksirli suçlardan hükümlü veya tutuklu olduğu halde düzenlenen tutuklu seçmen listesine yazılmamış olanların muhtarlıklara başvurma hakları devam ediyor. Askılar 21 Mayıs'ta indirilecek.

Partilere aday başvurularının sürdüğü bu hafta sonuna kadar partiler, önseçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinleştirecek.

Bu hafta seçim takviminde yer alan konular şöyle:

-15 Mayıs 2007: Siyasi partilerin; önseçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilen listeler ile siyasi partilerin önseçim dışında bir yöntemle aday yoklaması yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak, ilçe seçim kurulu başkanlıklarına verdikleri listelerin askıya çıkarılması.

-16 Mayıs 2007: Askıya çıkan listelere itirazların başlaması.

-17 Mayıs 2007: Önseçim ve aday yoklaması ile ilgili olarak 15 Mayıs 2007 Salı günü askıya çıkan listelerin indirilmesi ile listelere yapılacak itirazın son günü.

-19 Mayıs 2007: Bu listelere yapılacak itirazların, önseçim ilçe seçim kurulunca kesin olarak karara bağlanmasının son günü.

-20 Mayıs 2007: Siyasi partilerin, önseçim ya da aday yoklaması seçmen listelerinin kesinleştirilmesi."

Seçim takvimine göre bu hafta sonu muhtarlıklardan seçmen listelerini kontrol etmek için verilen süre de doluyor. Gelecek hafta başından itibaren muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirilecek.

ANKA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.