Savcılık'tan 'sayın'a takipsizlik kararı

Savcılık'tan 'sayın'a takipsizlik kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hikmet Önen, Başbakan Erdoğan’ın, Avustralya’da 14 Ocak 2000 tarihinde yaptığı konuşmaya ilişkin, yaptığı incelemeyi tamamladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Erdoğan hakkında, terör örgütü elebaşına “sayın” dediği gerekçesiyle yaptığı ikinci incelemede de takipsizlik kararı Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hikmet Önen, Erdoğan’ın, Avustralya’da 14 Ocak 2000 tarihinde yaptığı konuşmaya ilişkin, yaptığı incelemeyi tamamladı.
Haberin devamı

Aynı konu ile ilgili daha önce de Hür-Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan ve 59 arkadaşı tarafından yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma yapıldığı ve “kovuşturmaya yer olmadığına karar” verildiği anımsatılan kararda, verilen ilk kararın ardından 232 vatandaşın daha Başbakan Erdoğan hakkında, “suçu ve suçluyu övmek” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlarından suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

Erdoğan’ın, Avustralya’nın Melbourne kentindeki SBS radyosunda şikayete konu konuşmayı yaptığı tarihte başbakanlık görevinde bulunmadığına işaret edilen kararda, “Şikayete konu sözlerin incelenmesinde, terörist bir örgüt olan PKK’nın sözde lideri kişinin cinayetler işleyen konumda olduğunun ve düşünce suçlusu olarak cezaevinde bulunmadığı belirtilerek, söylemin bir bütün olarak değerlendirilmesinde ‘sayın’ tabirlerinin bir övgü veya değer yargısı olarak kullanılmadığı, özellikle tam tersi bir anlamda söylendiği kanısının uyanır şekilde olduğu, halkı şiddet kullanmaya kışkırtan, kin ve düşmanlığa tahrik eden bir konumda da olmadığı, söyleşinin bütününün de bu konuyu kapsamayıp, iki saat otuz dakikalık karşılıklı konuşma içerisinde son cümleler olarak yer aldığı anlaşılmıştır” denildi.

Başbakan Erdoğan’ın eylemlerinin tarihi itibariyle 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 102/4 ve 104. maddeleri uyarınca 5 yıllık dava zamanaşımına tabi bulunduğu ve şikayet tarihine kadar zamanaşımını kesen bir olay olmadığı ifade edilen kararda, şikayete konu eylemlerde 5 yıllık dava zamanaşımının gerçekleştiğinin tespit edildiği kaydedildi.

Kararda, Erdoğan’ın eylemleriyle ilgili olarak “kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte yasal suç unsurlarının oluşmadığı” ve şikayet şartlarının da gerçekleşmemiş olduğu ifade edilerek, “Olay hakkında “soruşturmaya gerek olmadığına” ve konuşmaya ilişkin çözümü yapılan CD’nin kanıt olarak dosyada saklanmasına karar verilmiştir” denildi.

AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.