Sapanca Gölü'nün kaderi Bakanlar Kurulu kararına bağlı

Sapanca Gölü'nün kaderi Bakanlar Kurulu kararına bağlı

Bir türlü engellenemeyen kapasitesinin üzerinde su tüketimi ve kirliliği ile yok olmak tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Sapanca Gölü'nün kaderi, Bakanlar Kurulu Kararı'na kaldı.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, gölden sadece içme suyu alınma konusunda bir Bakanlar Kurulu Kararı'nın alınmasının beklendiğini ve benimsendiğini söyledi.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) önderliğinde gerçekleştirilen Sapanca Gölü ile ilgili yapılan 2. toplantıya Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ve Sakarya milletvekilleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Orman Park'ta basın kapalı olarak yapılan toplantı sonrasında bir açıklama yapan Vali Atak, Sapanca Gölü'nün şehrin canı ve hayat kaynağı olduğunu kaydetti. Atak, gölen 3'te 2'sinin Sakarya, 3'te 1'nin de İzmit sınırları içerisinde bulunduğunu dile getirerek, gölden içme suyu alınmasına karşı olmadıklarını vurguladı. Atak, şunları söyledi:

"Kimse gölden içme suyu alınmasına karşı değil. Burada istenen sanayi kuruluşlarının göl suyunu kullanmamasıdır. Burda ortaya çıkan görüş budur. Bu konuda Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin ,(ADASÜ) çalışmaları var. Konu enine boluna araştırıldı . Gölden sadece içmesuyu alınması konusunda bir bakanlar kurulu kararı alınması benimsendi. Bunun alt yapısı hazırlanıyor. Sakarya milletvekilleri bu konu üzerine gideceklerini ve artık bir çözüme kavuşturacaklarını ifade ettiler. Haklı tepkilerin yanındayız. Biz Sapanca Gölü'ne sahip çıkıyoruz. Göl hayat kaynağımızdır. Gölün korunması için hukuki çerçevede ele alınmasını istiyoruz. Bu noktada elimizden ne geliyorsa bunu yapacağız."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya milletvekili Şaban Dişli ise, Sakarya ve İzmit sınırları içinde bulunması sebebiyle huhuken bir sahibinin olmadığını belirtti. Sadece su kullanmakla ilgili tahsisler yapıldığını antatan Dişli, gölün sahibinin belirlenmesi gerekitğini vurguladı.

Dişli şöyle devam etti:

"Bu konuda çalışmaların devam ediyor. Seçimden sonra bu konunun hukuken sonuçlandırılması için takipçisi olacağız. Gölün kirlilikten kurtarılması ile ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Güney kollektör hemen hemen tammalanmak üzere. İzmit bölgesini içeren kuzey kollektör ise planları son aşamada. Bununla ilgili İller Bankası'nın kaynağı hazır. Bu kollektörlerle suyun temizliği konusunda bir aşama sağlandı. Ayrıca Ballıkaya barajı ile teknik çalışmalar sürüyor. Sondaj çalışmaları son aşamada. Mudurnu çayı ile ilgili sondaj çalışmaları da sürüyor. İleriye yönelik olarak Sakarya'nın gelecekteki içme suyu ihtiyacını karşılamak ve gerektiğinde göldeki su dengesini ayarlamak için çalışmalarda sürüyor."

Sakarya/Cihan



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.