'Rüzgara karşı beraber yürüyelim'

'Rüzgara karşı beraber yürüyelim'

İhracatçılara, sahip oldukları kaynakları daha esnek kullanarak verimliliği ve karlılığı artırma eğitimi verdiklerini belirten İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: “İhracatçı başarılı olmak için, rüzgara karşı yürümeyi becermeli”

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, sektörde üretim yapmanın da, ihracatı gerçekleştirmenin de geçmişe kıyasla çok daha zor olduğunu ve karlılığın da çok düşük olduğunu belirterek, “Bizim içine itildiğimiz maliyet ve gelir sarmalına bir başka ülke itilmiş olsaydı sektör çoktan teslim bayrağını çekerdi. İşletme sahipleri olarak bizim çok daha gerçekçi olmamız, karşıdan aldığımız rüzgara karşı yürümeyi becermemiz gerekiyor” dedi.

İTKİB, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatçılarına yönelik eğitim çalışmalarına, 80 yıllık tecrübesi ile Avrupa'nın işletme organizasyonu ve iş düzenleme alanında mesleki geliştirme eğitimi veren en büyük enstitülerinden biri olan REFA ve Türkiye partneri MESS ile işbirliği yaparak, ihracatçılara sahip oldukları kaynakları daha esnek kullanarak, verimliliği ve karlılığı artırma eğitimi veriyor.

Eğitim Semineri'nin açılışında konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, sektörde üretim yapmanın da, ihracatı gerçekleştirmenin de geçmişe kıyasla çok daha zor olduğunu ve karlılığın da çok düşük olduğunu belirterek, “Ürünlerin üzerindeki katma değerin artmış olması, tasarım ve pazarlama konusundaki zorlayıcı durumların söz konusu olması, sektör dışı bir takım zorluklarla birleşince daha can yakıcı olmaya başladı.

Ne yazık ki bugün ihracat gelirlerimizi tırpanlayan döviz kurunu bir kalemde normal düzeyine çekmek mümkün değil. Yine enerji maliyetleri konusunda bir iyileştirme beklemek iyimserlik gibi görünüyor. İşçilik üzerindeki inanılmaz vergi yükü ve zaten firmaların altında bırakıldıkları diğer vergisel yükler tabloyu daha da ağırlaştırıyor. Hükümetle ya da bürokrasiyle görüşürken, Dünya standartlarını örnek gösteriyoruz, sektörümüzün stratejik konumundan bahsedip sağlanması gereken desteklerin altını çiziyoruz. Ama bu çaba uzun vadeli ve bir anda çok etkin sonuçlar üretmiyor” dedi.

BAŞKA ÜLKE SEKTÖRLERİ TESLİM BAYRAĞINI ÇEKERDİ

Özellikle son iki yıldır firmaların üretim maliyetlerini düşürmek için ne kadar çaba sarf ettiklerini ve bununla birlikte verimlilikten doğan katma değerli ayakta kalmaya çalıştıklarını çok iyi bildiğini kaydeden Süleyman Orakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü ben de firmamda benzer gündelik sıkıntıları yaşıyorum. Şunu çok samimi bir duyguyla söylüyorum ki bizim içine itildiğimiz maliyet ve gelir sarmalına bir başka ülke itilmiş olsaydı sektör çoktan teslim bayrağını çekerdi. Ancak bize özgü dayanma gücüyle firmalarımız inanılmaz bir mücadele veriyorlar ve ihracat rakamlarına bakıldığında ne Çin dalgasına ne de maliyet baskısına tamamen yenilmiş görünmüyoruz.

Elbette işletme sahipleri olarak bizim çok daha gerçekçi olmamız, karşıdan aldığımız rüzgara karşı yürümeyi becermemiz gerekiyor. Bunun için de kendi içimize dönüp neler yapılabileceğine bakmalıyız. Üretim ve yönetim süreçlerimizi daha da iyileştirecek, böylelikle verimliliğimizi dolayısıyla kârlılığımızı daha olumlu etkileyecek girişimlere ve desteklere ihtiyacımız var.”

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, MESS-REFA ile gerçekleştirilen eğitim programının, İTKİB'in sorunu tam göbeğinden yakalayan eğitim etkinliklerine çok iyi bir örnek olduğuna da işaret ederek, işletmelerin sahip oldukları tüm kaynakları daha esnek ve daha kârlı kullanmanın yollarını arayacaklarını sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.