PSİKOLOG BURAK UYSAL: ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR?

PSİKOLOG BURAK UYSAL: ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR?

PSİKOLOG BURAK UYSAL: ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR?

           

PSİKOLOG BURAK UYSAL: ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR?

 

Mini Psikoloji ve Puzzle Psikoloji kurucularından Psikolog Burak UYSAL çocuklarınızı teknoloji bağımlılığından korumanın yolları hakkında anne babaların neler yapabileceklerini anlattı.

 

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI ARTIYOR

 

Son yıllarda ‘teknoloji ve dijital oyun’ sektörü ile ilgili yapılan araştırmalarda, teknoloji bağımlılığı’nın çocuklar arasında oldukça artış gösterdiği belirtilmektedir. Son verilere göre teknoloji ve sosyal medya kullanımının 4 yaş grubuna kadar inmiş durumda olduğu. Anne babalar bu durumun kontrolünü baştan sağlayamadıkları taktirde sürecin kontrolünü kaybediyorlar ve geri kazanılması mümkün ama sabır gerektiren bir sürecin içerisine girmiş oluyorlar.

 

ÇOCUĞUMUN TEKNOLOJİYE BAĞIMLI OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

 

  • Çocuklarda teknoloji kullanım süresini kontrol edememe nedeniyle etkinlik ve akademik süreçlerin performansında azalma ve ilgi kaybı gözlenmektedir.
  • Teknoloji kullanımının davranışsal ve psikososyal problemlere etkisini gösteren bir çok çalışmada teknolojiyi normal kullanırken bağımlı hale gelen çocuklarda öfke, depresyon, sosyal fobi ve akademik performansın olumsuz etkilendiği gözlemlenmiştir.
  • Anne babalar, çocuklarındaki fizyolojik ve psikolojik değişiklikleri gözlemleyerek fark edebilecek potansiyele sahipler, özellikle şiddet içerikli oyunlarda çocuklardaki saldırganlık, düşük empati, şiddete karşı duyarsızlaşma, öfke ve yardımsever davranışlarda azalma gözlemlenmektedir.

 

ÇOCUKLARI TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDAN KORUYACAK ÖNLEMLER

 

  • İlk yapılması gereken ve en önemli olan nokta gerekli kuralları koymak, tutarlı ve kararlı olmak.
  • Çocuklarınızın teknolojiyi ne süreyle, hangi amaçla kullandığı iyi takip edilmeli.
  • Şiddet ve argo içerikli içerikler ve oyunlardan uzak kalınması sağlanmalı.
  • Çocuğun kendi başına teknolojiyle vakit geçirmesinin önüne geçilmeli, geçirdiği süreyi aile yanında takip altında geçirmeli.
  • Teknoloji kullanımında içeriğin ne olduğu kadar ekrana ne kadar maruz kalındığının önemi yadsınamayacak kadar büyüktür ve dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardandır.
  • Genel olarak yaşına ve zekasına uygun içerikler ve oyunları kurallar çerçevesinde kullanmasını sağlamak süreci olumlu yönde etkileyecektir.

 

Bu uygulamaları denemeden bir uzmana gitmeniz doğru olmayacaktır. Bu süreci uyguladık ama başarılı olamıyoruz dediğiniz durumlarda bir uzmandan yardım alınması gerekir. Bireysel terapiler, aile danışmanlığı ve oyun terapilerinin oyun bağımlılığının azalmasına yardımcı olmakta ve yeniden ortaya çıkma ihtimalini de düşürmektedir.

 

BURAK UYSAL KİMDİR?

Maltepe Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak akademik çalışmalarına devam ederken aynı zamanda İstanbul Mini Psikolojik Danışmanlık Merkezi, İstanbul Mini Renk Anaokulları ve Puzzle Sakarya Psikolojik Danışmanlık & Diyetetik Merkezinde kurucu psikolog olarak mesleki yaşamını sürdürmektedir. Psikolog Burak Uysal; Çocuklarla güçlü iletişime dayalı, çözüm odaklı yaklaşımı benimsemektedir ve bütüncül psikoterapi anlayışı ile destek çalışmalarına devam etmektedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.