Polisin 'Güven Timi ve Yıldırım Ekibi'

Polisin 'Güven Timi ve Yıldırım Ekibi'

Emniyet suçların önlenmesi projesini tanıttı. Arka cebinde telsizin anteni görünen sivil polis kopsepti ortadan kalkıyor. Yeni timler simitçi, ayakkabıcı gibi görünümlerde görev yapacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, gasp, hırsızlık, dolandırıcılık, kapkaç ve yankesicilik gibi suçlara karşı önleyici hizmetlerde görev almak üzere ''Güven Timleri'' ve bu ekiplere yardımcı olacak ''Yıldırım Ekipleri'' kuruyor.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Genel Müdürlüğün geliştirdiği ve suçların önlenmesini kapsayan ''Polisin Asayiş Suçlarıyla Mücadele Stratejisinin Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Projesi''ni, İçişleri Bakanı Osman Güneş'in de katıldığı toplantıda tanıttı.

Polisin suçları aydınlatma ve önleyici tedbir alma görevlerine işaret eden Köksal, emniyet teşkilatının suçun işlendikten sonra çözümü ve suçluya ulaşılmasında dünya standartlarının üzerinde olduğunu belirtti.

İnterpole üye ülkeler arasında suçun aydınlatılması oranının Türkiye'de yüzde 61.7, Almanya'da yüzde 55, Avusturya'da yüzde 39.6, Kanada'da yüzde 36.4 ve İrlanda'da yüzde 35 olduğunu belirten Köksal, Türkiye'de ele geçirilen uyuşturucu miktarının da Avrupa ülkelerinin tamamında ele geçirilen miktardan fazla olduğunu, polisin başarısı nedeniyle artık uyuşturucu trafiğinin yeni yollar aradığını kaydetti.

Emniyet teşkilatının, suçların önlenmesi konusunda önleyici tedbirleri artırmasını istediklerini belirten Köksal, bu çerçevede yeni bir konsept geliştirerek proje geliştirdiklerini bildirdi.

Projenin uygulamaya girmesinden 15-20 gün sonra sonuçlarını almaya başlayacaklarını ifade eden Köksal, suç işlenme oranlarını ortalamaların altına düşüreceklerini, suçun işlenmesini önleyeceklerini vurguladı.

Köksal, projenin alt başlıkları olarak yeni projeleri de uygulamaya koyacaklarını ifade etti.

''SİVİL POLİS KONSEPTİ DEĞİŞECEK''

Köksal, projenin başta büyük iller olmak üzere ülke çapında uygulanacağını, belirlenen modele göre kamu düzeni ve güvenliğin sağlanmasında polisin etkinliğinin artırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Polisin sorumluluk alanında öncelikle gasp, kapkaç, yankesicilik, dolandırıcılık, oto hırsızlığı, otodan hırsızlık ve benzeri mala karşı işlenen suçlar ile kamu düzeni ve güvenliği olumsuz etkileyen asayiş suçlarıyla mücadelenin, projenin kapsamında olduğunu dile getiren Köksal, bu çerçevede ''Güven Timleri'' ve ''Yıldırım Ekipleri'' oluşturulacağını bildirdi.

Güven Timleri'nin halkın yoğun bulunduğu yerlerde işlenen suçlara anında el koymak ve failleri özellikle suçüstü yakalamak üzere belirli alanlarda sivil olarak görevlendirileceğini belirten Köksal, ''Mümkün olduğunca polisi sokağa indireceğiz'' dedi.

Proje kapsamında mümkün olduğunca büroda çalışan memurların azaltılacağını ifade eden Köksal, ''arka cebinde telsizin anteni görünen sivil polis'' kopseptini ortadan kaldıracaklarını, yeni timlerin simitçi, ayakkabıcı gibi farklı görünümlerde, ortamın gerektirdiği kılık ve kıyafette görev yapacağını söyledi.

''Güven Timleri ayrıcalıklı personel olacak ve tek işi bu olacak'' diyen Köksal, bu ekiplerin gerektiğinde zor kullanacağını, 36 yaşından küçük ve gönüllü personelden oluşturulacak bu ekibin yakın dövüş teknikleri öğretilerek daha da kabiliyetli hale getirileceğini bildirdi.

YILDIRIM EKİPLERİ

Güven Timleri'ne yardımcı olmak üzere resmi kıyafetli ''Yıldırım Ekipleri''nin görev alacağını belirten Köksal, bu sayede polisin olay yerine çok daha hızlı intikalinin amaçlandığını kaydetti.

Köksal, yeni birimlerde görev alacak personelin başarısının suçüstü, yakalanan kişi sayısı, müdahale edilen olay sayısı gibi unsurlarla değerlendirileceğini, başarılı personelin ödüllendirileceğini dile getirdi.

Personelin vereceği bilgiler doğrultusunda suç analizleri yapılarak suç yoğunluk haritaları çıkarılacağını ve görevlendirmelerde bu haritalardan yararlanılacağını anlatan Köksal, suçlarla etkin mücadele için belediyeler, muhtarlar, eğitim kurumlarının yöneticileri, okul aile birlikleri, sivil toplum örgütleri, özel güvenlik teşkilatları ile basın yayın kuruluşlarıyla iş birliği yapılacağını belirtti.

Emniyet Genel Müdürü Köksal, yayınlanacak genelge ile projenin önümüzdeki Pazartesi günü uygulamaya konulacağını, projenin altyapısının hazır olduğunu bildirdi.



AA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.