'PKK'ya silah veriyor'a ABD'den yanıt

'PKK'ya silah veriyor'a ABD'den yanıt

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın "Müttefiklerimiz PKK'ya silah veriyor" sözlerine ABD Dışişleri bakanlığı yanıt verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack’ın günlük olağan basın toplantısında gündem yine Türkiye’ydi.
Sean McCormack, terör örgütü PKK’nın başka ülkelerden yardım alıp almadığı, bu konuda işaret etmek istediği herhangi bir ülke olup olmadığı sorusu üzerine de PKK’nın nereden silah ve para aldığını bir anda söyleyemeyeceğini ifade etti: "Böyle bir bilgi biz de yok. Olduğu zaman sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım ama şu an böyle bir bilgimiz yok" dedi.

McCormack, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Kuzey Irak’a operasyon yapılması gerektiğine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Tepkimiz, geçen haftalarda bu konu gündeme geldiğinde verdiğimiz tepkilerle aynı” dedi.

Türk Hükümetinin hassaslığını ve Türk ordusunun Türk halkını terör örgütlerinin saldırılarına karşı koruması gerektiğini anladığını belirten McCormack PKK’nın da bir terör örgütü olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE VE IRAK BİRLİKTE ÇALIŞMALI”

Ancak Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesinin de duruma yardımcı olmayacağını ifade eden McCormack, “Burada çözüm Türk Hükümetinin Irak Hükümeti’nin tehdide karşı birlikte çalışması” dedi.

Irak Hükümetinin, bir terör örgütünün topraklarında faaliyet göstermesini istemediğini kaydeden McCormack, Irak’ın bu konuda mücadelesini sürdürdüğünü ve PKK’nın da bu kategoriye girdiğini ifade etti.

McCormack, “Yapmaya çalıştığımız şey, bütün taraflarla birlikte çalışmak. Türklerle ve Iraklılarla birlikte çalışmaya çalışıyoruz. Onları bir araya getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“PKK IRAK VE TÜRKİYE İÇİN ORTAK TEHDİT”

ABD Dışişleri Sözcüsü, “Ancak Türkiye’den Irak’a yönelik bir operasyonun duruma yardımcı olacağına inanmıyoruz. Ne kısa ne orta ne de uzun vadede. Türkiye ve Irak komşu. Bu değişmeyecek. Bu yüzden ortak tehdide karşı bir çözüm bulmak için birlikte çalışmanın bir yolunu bulmalılar” dedi.

McCormack bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın yakın dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmediğini söyledi. McCormack, ancak Rice’ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile düzenli olarak bu ve başka konuları görüştüğünü, kaydetti. McCormack ancak Rice ve Gül’ün en son ne zaman görüştüğünü söyleyemeyeceğini ifade etti.

McCormack, ABD’nin Terörle Mücadele Koordinatörü Joseph Raltson, Ankara ve Bağdat Büyükelçiliklerinin konuyla yakından ilgilendiğini de belirtti.


HÜRRİYET


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.