PKK öncelikli sorunumuz değil

PKK öncelikli sorunumuz değil

Wilson, Irak'taki Amerikan ordusunun Bağdat'taki güvenlik sorununa yoğunlaştığını söyledi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson önceki gün İstanbul'da görüştüğü bir grup gazeteciyle yaptığı söyleşide, ülkesinin Türkiye tarafından Kuzey Irak'ta üslenen PKK'ya karşı bir operasyon düzenlenmesinden yana olmadığını, bunun yerine Türkiye'nin "makul ve duyarlı" bir yaklaşım benimsemesini istediklerini söyledi.

Wilson, Irak'taki Amerikan ordusunun gücünü, dikkatini ve zamanını Bağdat'taki güvenlik sorunu üzerinde yoğunlaştırdığını belirterek, Türkiye sınırı yakınlarında üslenen PKK'lı teröristlerinin ülkesinin öncelikleri arasında olmadığı mesajını verdi.

Büyükelçi Wilson'ın, olası Türk operasyonu, Irak'taki PKK varlığı, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması ihtimali, Amerikan F-16'larının Türk hava sahasını ihlal etmeleri ve Türkiye'de bir askeri darbe olasılığı gibi Türk-Amerikan ilişkilerini ilgilendiren konular hakkındaki açıklamaları şöyle:


'Akıllı yaklaşım' önerdi

"Türk ordusu Güneydoğu'da PKK'yla mücadele konusunda hayli aktif bir çaba içinde görünüyor. Onların size saldırmasını beklemek yerine sizin onların peşine düşmeniz duyarlı bir strateji. Onlar (PKK) dağlardan inerek eyleme geçmeden önce bertaraf edilmeli. Bu, desteklediğimiz bir strateji. Sınır ötesi konusunda ise pozisyonumuz iyi biliniyor ve değişmiş değil. Tabii ki, Türk hükümeti ve güvenlik güçleri, ülkelerinin vatandaşlarını korumak mecburiyetindedir. Bunu yapmak için duyarlı ve makul bir yaklaşım bulacaklarına güvenim tam."

"Türk siyaset ve güvenlik yetkililerinin yarar ve zarar hesabını yaparak insanlarını korumak için gerekli makul ve duyarlı kararı alacak yetkinliğe sahip olduklarına dair büyük güvenim var. Ne yapacaklarını öngörmek veya şunu ya da bunu yapacakları hususunda spekülasyon yapmak istemiyorum."


'Bağdat'a odaklandık'

"Uzun bir süredir Irak'ta öncelikle büyük resme odaklanmış durumdayız. Sıklet merkezi Bağdat'tır. (...) Ordumuz dikkatinin, zamanının ve gücünün çok büyük bölümünü bu soruna odaklamak istiyor. Biliyorum, buradaki (Türkiye'yi kastediyor) insanlar için öfkelendirici bir durum. Bunu anlıyorum, buna sempati duyuyorum ve samimi olarak bu öfkeyi paylaşıyorum."

"Biz çalışıyoruz. Ve General Ralston benim burada açıklama pozisyonunda olmadığım bazı girişimlerde kilit konumdaydı. Bu girişimlerin başarılı olup olmadığını bilmiyorum, veya hangi dereceye kadar başarılı olduklarını bilmiyorum. Bu, terörizme karşı mücadelenin doğasının bir parçası"


'Habur Sınır Kapısı çok önemli'

Irak'a operasyon yerine Irak Kürtlerini PKK'yı desteklemekten vazgeçirmek için Habur'un kapatılmasının etkili olup olmayacağı sorusuna Wilson şu cevabı verdi:

"Koalisyon güçleri için Habur çok önemlidir. Sadece kuzeydekiler değil, tüm Irak halkının desteklenmesi, doyurulması ve ikmal edilmesi için yapılan insani yardımlar bakımından da çok önemlidir. Türkiye için de sadece kuzeye değil, Irak'ın geri kalanına yönelik ihracat için de Habur önemli bir gelir kaynağıdır. Bu sınır geçişinin açık kaldığını görmek istiyoruz."


'Siyasete müdahale olmamalı'

Büyükelçi Wilson "Türkiye'de bir darbe olmayacağından yüzde 100 emin misiniz?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Türkiye'deki siyasi sürece dışardan müdahale edildiğini görmek istemiyoruz ve buna karşıyız. Türkiye güçlü kurumlara, pragmatik ve zeki politik liderlere sahiptir. Demokrasiyi 2007'de de ayakta tutacak bir çözüm bulacaklardır. Demokrasi zor iştir."


Başer'le ABD'nin ilgisi yok'

"Birlikte yakın ve etkin biçimde çalıştığımız General Başer'le ilgili konunun daha çok Türk iç politikasıyla ilgili olduğunu sanıyorum. (...) Konu biz ya da General Başer'in bizimle ya da PKK'yla ilgili olarak yaptıkları değildi. Konu General Başer ve hükümet arasındaydı."

Kadri Gürsel/MİLLİYET



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.