Ormanlarda Afrika sıcakları alarmı

Ormanlarda Afrika sıcakları alarmı

Pikniklerin yoğunlaştığı hafta sonunda etkili olacak Afrika sıcakları nedeniyle orman çalışanları yangınlara karşı alarma geçirildi.

 
 
 Konya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika'dan gelip Cuma günü güneyden ülkemize girecek sıcak hava akımı nedeniyle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını söyledi.

Sıcaklık artışı nedeniyle özellikle hafta sonunda nem oranlarının düşeceğini belirten yetkililer, bu durumun yangın riskini artırdığını kaydetti.
Nem oranının düşmesiyle, yangınların birbiriyle orantılı olduğunu dile getiren yetkililer, şunları söyledi:

“Nem oranının düşmesi kuru otların daha kısa sürede tutuşmasına ve yanmasına yol açar. Bu yüzden orman çalışanlarımızı yangınlara karşı alarma geçirdik. Özellikle yangın gözetleme kulesindeki çalışanlarımız 24 saat bölgesini kontrol edecek.”

Yetkililer, bu dönemde anız yangınlarının da başladığını belirterek, “Kısmi nemin düşeceğini çiftçiler de bilmeli. Bir dekarlık anızı yakma girişimi, binlerce dekarlık ormanı kül edebilir. Bu hassas dönemde herkesi dikkatli olmaya çağırıyoruz” dedi.

AŞIRI SICAĞA DİKKAT

Öte yandan, Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Ertuğrul Şen, özellikle 12.00-15.00 saatlerinde güneş ışınlarına doğrudan maruz kalınmaması, tansiyon, kalp ve solunum rahatsızlıkları bulunanların sıcağa dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Ertuğrul Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava akımından ilk olarak güneydeki illerin, ardından iç kesimlerin etkileneceğini belirtti.

Şen, hava sıcaklığının mevsim normallerinin 4-5 derece üzerine çıkacağını, Konya'da sıcaklığın 37, Ege Bölgesi'nde 43 dereceye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.