NATO'dan Türkiye'ye terör desteği

NATO'dan Türkiye'ye terör desteği

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, , terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşmesinde, NATO'nun PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü kuvvetli şekilde vurgulayarak, terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Gül-De Hoop Scheffer görüşmesinde terörle mücadele, NATO ile AB'nin savunma alanındaki işbirliği, Irak ve Afganistan konuları gündeme geldi. NATO Genel Sekreterine Türkiye'deki son terör olaylarına ilişkin ayrıntılı bilgi veren Gül, Türkiye'nin terörle mücadelede kararlı olduğunu ifade ederek, NATO müttefiklerinden de destek beklendiğini kaydetti.

De Hoop Scheffer de terör olaylarını hem müttefik ülkelerle yaptığı görüşmelerde hem de basının önünde en sert biçimde kınadığını belirterek, Türkiye'nin terörle mücadelesinde yanında olduklarını ifade etti. PKK'nın NATO tarafından terör örgütü olarak görüldüğünü kuvvetli şekilde vurgulayan De Hoop Scheffer, Türkiye'nin terörle mücadelede gereğini yaptığını kaydetti. Görüşmenin bir diğer önemli konusunuysa NATO-AB işbirliği oluşturdu. İki örgütün işbirliği yaptığını ve Türkiye'nin de buna katkı sağladığını belirten De Hoop Scheffer, ancak AB tarafında bazı sıkıntıların bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin görüşlerini öğrenmek istedi.

Gül, Türkiye'nin bu konudaki pozisyonunun açık olduğunu ifade ederek, NATO ile AB'nin savunma alanındaki işbirliğine kesinlikle karşı olmadıklarını, aksine desteklediklerini kaydetti. NATO-AB işbirliğinin parametrelerinin belli olduğunu hatırlatan Gül, bu işbirliğinin iki örgüt arasında önceden belirlenmiş ve halen mevcut olan uzlaşma çerçevesinde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

 Türkiye'ye savunma alanında AB içinde adil davranılmadığını ifade eden Gül, Türkiye'nin de NATO üyesi olarak söz konusu işbirliğine ilişkin mevcut kuralların dışına çıkılmasını arzu etmediğini ve bu görüşünde kararlı olduğunu kaydetti. De Hoop Scheffer de, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini bildiğini ve bunların hukuki dayanağı bulunduğunu belirterek, müttefiklerle yapacağı görüşmelerde Türkiye'nin görüşlerini aktaracağını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.