Mustafa Zeki; “Ben amatörler için bir taş dikeni, sırtımda taşırım”

Mustafa Zeki; “Ben amatörler için bir taş dikeni, sırtımda taşırım”

Mustafa Zeki hayatını gazeteci olarak yaşadı. Yıllarca çalıştığı gazetelerde amatörler için daima destek olmuş, bu uğurda mücadele etmiştir. O bir amatör sporun emekçisidir. Bir gün felç oldu, meslek hayatı noktalandı.

 MEHMET ÇELİK İLE ZİYARET ETTİK

Tanıştığımda futbolcu olan, telefon konuşması ile başlayan dostluğumuz kardeş sevgisine dönen ve Tek Rumeli TV Spor Müdürü Mehmet Çelik sohbet ediyorduk. Mustafa Zeki’yi çok özledim Orhan Hocam, kendisini nerede bulabilirim dediğinde şu anda Kayışdağı Darülaceze’de kalmaktadır diyerek cevapladım. Mehmet Çelik ile beraber kendisini ziyaret etme kararı aldık. Mustafa Zeki’ye telefonla durumu bildirdik, heyecanlanmıştı.

 

SEVGİ BLOĞUNDA KALIYOR

Darülaceze’ye vardığımızda burasının son model bir bakım yeri olduğunu gördüm. Kayışdağı sanki yeşilliği ile bir şemsiye gibi duruyor tepelerde. Bir kaç blok yapıdan oluşan bu yer, yeşillikler içersinde, hastalar için her türlü konfor düşünülmüş ve çalışanlar da burada kalanların refahı için seferber olmuş. Mustafa Zeki “Sevgi” bloğunda kalıyor. İçeriye girdiğimizde burasının büyük bir şefkat kucağı olduğunu gördük.

 

MUSTAFA ZEKİ HER ZAMANKİ GİBİYDİ

Hastalar koltuklara dağılmışlar, muhabbet ediyorlar. Gittiğimiz vakit öğle üzeriydi. Dar bir koridorun sonunda Mustafa Zeki ve aynı odada kalan arkadaşı bizi gördüklerinde bize hitaben; “Orhan Baba gelmiş, Mehmet Çelik canım gelmiş” diyerek oturduğu yataktan bizi selamlıyordu. Her zaman olduğu gibi gözleri parlamıştı, gülümsüyordu. O sırada Mehmet Çelik yatakta oturuyor, gözleri dolu dolu ama sevinçle bize bakıyordu.

 

NASIL HASTALANDIĞINI SORDUM?

Zeki: “1999 yılının 23 Nisan günü yürüdükçe ayaklarımda boşalma hissediyordum. Babamın yaşadığı akıbeti yaşamaktan korkuyordum. Ama 17 Temmuz günü korktuğum başıma geldi. Bir an nevrim döndü ve sonunda ben felç olmuştum. Ben hala ne zaman işimin başına döneceğimi düşünüyordum. Bu hastalık ile düzenim tamamen sıfırlandı. Gazetemi kokluyordum, kokusu bile değişmişti bana göre. Bu gün hastalığımın üzerinden 13 yıl geçti. Hastalandığım zaman ablamın sıcak sevgisi ile teselli bulabiliyordum. Dokuz yıl ablam bana baktı. Bu arada oturduğum Üsküdar ilçemizin belediye başkanı Mustafa Kara her türlü desteği verdi. Benim isteğim ile Ataşehir Kayışdağı Darülaceze sitesine kabul ettirdiler. Kaldığım yerin ismi özlem gibi bir şey,  sevgi sitesi. Burası bizler için cennet. Ben iki kişilik odada kalıyorum. Bakımı çok iyi, yemek içmek mükemmel.” dedi.

 

SPORSEVERLERE TAVSİYELERİN NELER DEDİM?

Zeki; “Hiç kimse amatörlerin sırtına binmesin, bunu yapacaklarına amatörlerimizi sırtlarında taşısınlar, taşımalıdırlar. Amatörlere yardım etsinler. Amatörlerle diyalog kursunlar. Kan davası güdeceklerine amatörleri sevsinler. Ben yazdığım müddetçe  amatörlere hizmetten onur ve gurur  duydum. Onlar ile yaşamaktan mutluyum. Ben amatör camiasına teşekkür ederim. Yazdığım ve yaşadığım müddet amatörleri sırtımda taşımak isterim. Çünkü amatörler bunu hak ediyorlar.  Şimdi yaşadığım darülaceze de müdürlük yapmış olan ve yapmakta olan Tayfun Karaali Bey ile İsrafil Aydın müdürümüze çok teşekkür ederim.” dedi.

 

 

Değerli sporseverler, sevgili amatör spor camiası; size bir bey efendi gazeteciyi tanıtmaya yaşadığı bu zor dönemde bile şikayet etmeyen, amatörlere hizmeti bir ibadet sayan Mustafa Zeki’yi tanıtmak istedim. Kendisiyle yıllarca çalıştım. Mehmet Çelik ile anıları başka. Başlığı vefa diye koyacaktım ama baktım ki kendisi amatör sevgisiyle sizlerle her gün beraber. Sizlerle kalbi atmaya devam ediyor. Tekerlekli sandalyesinde mutlu, felçli olmasına bile şükrediyor rabbine. Gazetecilik böyle bir meslek. O gazetesini özlüyor, sahaları özlüyor. Yıllarca satırlarına sığdırdığı, sizlerle mutlu, ağzından küfür duymadım, kimseye kırgın değil hayata sıkı sıkıya bağlı.

 

Mustafa Zeki; ben amatörleri sırtımda taşırım diyor. Mehmet Çelik neredeyse ağlıyordu. Çünkü o onun ustası, dosttu sevdiği sırdaşı.  Hayat kimi nerelere getireceği belli olmuyor. Kimi gazetecilik yapar refah içinde yaşar kimi sırtında taşır ama hayat bu Darülacezede hayatını idame ettirir. O şimdi gözleri her zaman yollarda bizleri bekliyor.

Selam sana dostum senden çok şey öğrendik. Öncelikle amatöre saygıyı.

 

 

 

 

 

Kimdir Mustafa Zeki; 

Kendisi hastalanana kadar gerçek bir amatörlerin hamisi ve babası gibiydi. 1957 İstanbul doğumlu bir İstanbul beyefendisi. Bu gün hatıraları ile Kayışdağı Darülaceze’de kalmaktadır.  1976 yılında amatörce başladığı Üsküdar Spor Gazetesi’nde spor yazarlığına 1999 yılına kadar çeşitli gazetelerde devam eder. Mustafa Zeki Günaydın, Fotospor başta olmak üzere çeşitli gazetelerde yazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.