MİT'in müthiş takibi

MİT'in müthiş takibi

MİT görevlilerinin Tahran'dan başladığı müthiş takip Van'da noktalandı. Tren, saatlerce arandı, daha önce İran'dan Suriye'ye silah gönderen firmanın, bu kez gerçekten inşaat malzemesi gönderdiği ortaya çıktı.

Saygı Öztürk'ün haberi

MİT görevlilerinin Tahran'dan başladığı müthiş takip Van'da noktalandı. Ancak vagonlardan bu kez silah yerine cam elyaf çıktı.

İran'dan yüklenip Türkiye üzerinden trenle Suriye'ye gidecek trenin iki vagonunda inşaat malzemeleri arasına gizlenmiş çok sayıda silah ve askeri mühimmatın gönderileceği ihbarı üzerinme Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Tahran'dan başlattığı takip, Van'ın Kapıköy Sınır kapısında son buldu. Tren, saatlerce arandı, daha önce İran'dan Suriye'ye silah gönderen firmanın, bu kez gerçekten inşaat malzemesi gönderdiği ortaya çıktı.

KARANLIK FİRMALAR Geçen ay, Tahran'dan yola çıkan tren, Bingöl'ün Genç ilçesi yakınından geçerken, raylara döşenen uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu 8 vagon devrilmişti. Devrilen vagonlardaki konteynırlardan çok sayıda havan, suikast silah ve mermileri, askeri malzemeler de ele geçirilmişti. İnşaat malzemeleri arasına gizlenmiş silah ve mühimmata Genç Cumhuriyet Savcılığı tarafından el konulmuştu. İran, makamları silah ve mühimmatla bir ilgilerinin olmadğını öne sürmüş, alıcı firmanın da sahte olduğu öne sürülmüştü.

 

MİT TAKİBE ALDI İran'ın Türkiye üzerinden Suriye'ye, oradan da Hamas örgütüne silah ve mühimmat gönderildiği ihbarları üzerine, Türk güvenlik birimleri, gönderdiği inşaat malzemeleri arasından silah ve askeri mühimmat çıkan İranlı firmayı yakın takibe aldı. İranlı firmanın, Suriye'de bulunan Aljoori Trading Co. firmasıyla ilişkilerini de sürdürdüğü saptandı.

 

FİRMALAR AYNI Tahran'dan trene, daha önce de olduğu gibi "inşaat malzemesi" diye yükleme yapıldığını öğrenen güvenlik birimleri, treni sınırımıza girene kadar yakın takip altında tuttu. Trenin Türkiye'ye girişinden önce de ilgili birimler uyarıldı. Van'ın Kapıköy sınır kapısından önceki gün giriş yapan tren, MİT, Emniyet, Jandarma ve Gümrük muhafaza görevlileri tarafından didik didik arandı. Göndericisi İranlı Behnam Shahriyary Trading Co., alıcısı Suriye'de bulunan Aljoori Trading Co.firması olan ve kayıtlarda inşaat malzemesi diye geçen iki vagonun aramanın yanı sıra cam elyaflarının filmi de çekildi. Ancak tüm aramalara rağmen, belirtilen yükün dışında bir malzeme bulunamadı.

 

MESAJ MI? Türk güvenlik birimlerinin "sabıkalı" gözüyle baktığı Tahran ve Suriye'deki firmalar yakın takip altında tutulurken, önceki olayla hiç bir ilgilerinin olmadığı mesajı vermek için bu kez gerçekten cam elyaf gönderdikleri anlaşıldı. Suç unsuru bir şeyl bulunamadığı için mallara da el konulmadı ve tren uzun bir bekleyişten sonra yoluna devam etti.



Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.