Mısır'a göç için 122 şirket sırada

Mısır'a göç için 122 şirket sırada

Sağlanan avantajlar Türk sanayicisini Mısır'a akın ettiriyor. Sadece tekstilde değil yedek parça, plastik ve elektronikte de ülkeye ilgi artıyor. Aralarında Vestel ve Auer'in bulunduğu 122 firma yatırım ve fizibilite aşamasında bulunuyor..

Seçkin Ürey'in haberi

Yatırım ve işletme maliyetlerinin düşüklüğü ile Nitelikli Sanayi Bölgeleri aracılığıyla ABD'ye özellikle tekstil ve hazırgiyimde gümrüksüz, AB'ye de düşük gümrüklü ihracat imkanı sağlayan Mısır, özellikle son iki yılda Türk sanayicisinin gözde dış yatırım yaptığı ülke oldu. Türkiye ile Mısır arasında 1 Mart'ta devreye giren Serbest Ticaret Anlaşması ise Mısır'ı artık sadece tekstil ve hazırgiyim için değil, diğer sektörler için de gözde ülke konumuna soktu.

BİSİKLET VE İŞLENMİŞ GIDA
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yaptıkları araştırma ve topladığı veriler biraraya getirildiğinde Vestel, Shov Elektronik, Sunny Elektronik, Şölen Çikolata, Auer, Uzel Traktör gibi firmalar ile yedek parça, bisiklet, plastik, klima ve işlenmiş gıda üreticilerinin de Mısır'da üretim yapmak için fizibilite çalışması yaptığı anlaşıldı.

İki ülke arasında 2005 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının 1 Mart 2007'de devreye girmesiyle bu ülke, Türk şirketlerinin adeta hücumuna uğradı. Yatırımını tamamlamak ve fizibilite çalışmalarına devam eden toplam tamamı Türk sermayeli veya Türk ortaklı firma sayısı 116'ya ulaştı. Yapılan araştırmalara göre göre ülkede halen 30'u büyük sanayi tesisi sınıfında Türk veya Türk-yabancı ortaklığıyla kurulmuş 71 adet firma faaliyet gösteriyor. Mısır'da içinde Türk sermayesi bulunan ilk tesis, 1986'da kuruldu.

Ancak 2004 sonuna kadar ülkedeki Türk yatırımlarının sayısı 25'e ulaştı. 2005'le birlikte Mısır'da Türk yatırımları hızla arttı. Ağırlığını tekstil ve tekstille ilgili üretimin oluşturduğu firmalardan sadece 2006'da 25'i Mısır'a girdi. 2005'te açılan tesis sayısı 16 ve 2007'nin ilk beş ayında ise dört tesis devreye girdi. Mısır'daki Türk yatırımları şirket beyanlarına bakıldığında yüz milyon dolarlar seviyesinde ifade ediliyor. Ancak, DEİK uzmanları rakamın 1.2 milyar doları bu yıl sonunda aşacağını öngörüyor.

ÖNCE KÜÇÜK GİRDİLER
Mısır'da halen faaliyet gösteren 71 firma arasında 2004'ten sonra girenlere bakıldığında, beyan edenler arasında en yüksek yatırım tutarını LC Waikiki'yi de üreten Taha Grup ile Şahinler Holding'in 10 milyon doları oluşturuyor. Geriye kalanlar da ise yatırım tutarları 500 bin dolarla 6 milyon dolar arasında değişiyor. Söz konusu yatırım rakamları ülkeye ilk girişte koşulları tanımak için riske edilen para olarak yorumlanıyor.

Ege'den ortak yatırımla geliyorlar

TANIMA sürecinin artık tamamlandığını rakamlar anlatıyor. Mısır'a başlangıçta 10 milyon dolar yapan Şahinler, yaklaşık 20 milyon dolarlık kapasite artırımını tamamlak üzere bulunuyor. 5 milyon dolarla ülkeye giren Hilteks, 10 milyon dolarlık ek yatırımı tamamlamak üzere. Özellikle tekstil firmaları arasında ortaklıklar gözleniyor. Ege Giyim Sanayicileri Derneği, 24 firma için üretim imkanları araştırıyor. Denizlili tekstilciler de Denge Tekstil'in çatısı altında üretim için araştırmalar gerçekleştiriyor.

Oto yedek parça için ilgi artıyor

MISIR sunduğu koşullarla tekstil için gelişmekte olan ülkelerin Asyalı üreticilere karşı tamponu haline gelse de, aynı hedefi otomotiv yan sanayinde de gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu da Türk otomotiv yan sanayinin Mısır'a ilgisinin artmasına neden oluyor. Kasım ayında da DEİK ve Türk-Mısır İş Konseyi, düzenlenecek iş forumunda Türk otomotiv yan sanayi için iş görüşmeleri gerçekleştirecek. Ayrıca potonsiyel Türk yatırımcılar için Mısır'da otomotiv yan sanayi konusunda bilgilendirme toplantısı yapılacak.

Sabah




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.